Κρήτη

Περιφέρεια Κρήτης: Ενεργειακή αναβάθμιση σε 13 Δήμους και την 7η ΥΠΕ

περιφερεια κρητης

Προγραμματική σύμβαση για την ωρίμανση έργων ενεργειακής αναβάθμισης σε 13 Δήμους του νησιού και την 7η ΥΠΕ υπέγραψε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής αρμόδιος σε θέματα ενέργειας, στα πλαίσια του έργου «INTegrated sustainable energy ACTions and projects in Crete (INTERACT in Crete)» του προγράμματος ELENA. 

Μέσα από την Πρωτοβουλία ELENA (European Local ENergy Assistance), που υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την ΕΕ, η Περιφέρεια Κρήτης στοχεύει στην υποστήριξη των τοπικών δημόσιων αρχών για την ωρίμανση ενεργειακών έργων, την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών μηχανισμών και την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της Κρήτης, που αποτελεί βασική της προτεραιότητα. 

Η προγραμματική σύμβαση έχει προϋπολογισμό 812.000 ευρώ και χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Περιφέρεια Κρήτης, και εστιάζει στην προετοιμασία και ωρίμανση έργων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας, ώστε εν συνεχεία οι φορείς να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίησή τους. 

Στην σημερινή υπογραφή της σύμβασης στη Περιφέρεια από τον Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή, παρόντες ήταν επίσης οι Δήμαρχοι, Αρχανών Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Σισαμάκης, Αντιδήμαρχος Χερσονήσου Κώστας Αναστασάκης.  

«Υπογράφουμε σήμερα την προγραμματική σύμβαση με τους Δήμους και τους δημόσιους φορείς του νησιού για την ωρίμανση ενεργειακών έργων, ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ενεργειακή μετάβαση της Κρήτης. Στόχος μας είναι μια αποδοτική ενεργειακά Κρήτη με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα σε κτίρια, εγκαταστάσεις και υποδομές και προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούμε τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, συντονίζουμε και υποστηρίζουμε τους φορείς του νησιού για ένα κοινό στόχο, ένα κοινό όραμα» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής. 

Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης

Στα πλαίσια του έργου Interact in Crete, η Περιφέρεια Κρήτης και οι συμβαλλόμενοι Δήμοι θα βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των εγκαταστάσεων οδοφωτισμού αρμοδιότητάς τους, αντικαθιστώντας τις με τεχνολογία LED για σημαντική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη βελτίωση της ποιότητας του φωτισμού και της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της Κρήτης.

Βασικός άξονας του έργου Interact in Crete αποτελεί η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης δημοσίων κτιρίων, με έμφαση στις νοσοκομειακές μονάδες και τα Κέντρα Υγείας σε όλη την Κρήτη, τα οποία στη διάρκεια της πανδημίας λειτουργούν υπέρ των ορίων τους, χαρακτηρίζονται από υψηλή κατανάλωση ενέργειας, χαμηλή ενεργειακή κλάση, σημαντικές εκπομπές ρύπων και, ως εκ τούτου, πολλές δυνατότητες ενεργειακής εξοικονόμησης.

Με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη του νησιού, ιδίως στο πλαίσιο της αύξησης της ενεργειακής απόδοσης και της μείωσης του ενεργειακού κόστους, θα μελετηθεί στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων για τον ενεργειακό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (net metering, virtual net-metering) και την εγκατάσταση ολοκληρωμένων φωτοβολταϊκών πάνελ. Στόχος είναι η ενίσχυση της αυτοκατανάλωσης για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των συμβαλλόμενων Δήμων και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα εργαλεία αδειοδότησης και χρηματοδότησης. 

Συμμετέχοντες Δήμοι στο πρόγραμμα:

Δήμος Αρχανών Αστερουσίων

Δήμος Ηρακλείου

Δήμος Φαιστού

Δήμος Χερσονήσου

Δήμος Σητείας

Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου

Δήμος Αμαρίου 

Δήμος Ανωγείων 

Δήμος Μυλοποτάμου

Δήμος Αποκορώνου

Δήμος Πλατανιά

Δήμος Σφακίων

Δήμος Χανίων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Το Ηράκλειο, η φιλικότερη πόλη της Ελλάδας

Βαρδάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να επισκεφθεί τον σεισμόπληκτο Δήμο Μινώα Πεδιάδος

Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην Λ. Κωνσταντίνου Καραμανλή

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Θρήνος για τον άτυχο Γιώργο, το 40ο θύμα στην άσφαλτο...

το σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο άτυχος νέος

Σαν βόμβα εν αιθρία έπεσε στην οικογένεια του 19χρονου η είδηση θανάτου του, σήμερα το πρωί στις 06.30 στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου, στην οδό Κυρίλλου Λουκάρεως, λίγο πριν την Πλατεία Κορνάρου.

Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως ο άτυχος Γιώργος Φ. "έφυγε" από τη ζωή τόσο πρόωρα και τόσο ξαφνικά. Η μηχανή στην οποία επέβαινε ξέφυγε από την πορεία της και προσέκρουσε σε σταθερό αντικείμενο.

Το σημείο της τραγωδίας...
Το σημείο της τραγωδίας...

Το κράνος που φορούσε ο άτυχος νέος, δεν πληρούσε, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ τις απαραίτητες προδιαγραφές και έτσι δεν στάθηκε ικανό να του σώσει τη ζωή.

Στην οδό Κυρίλλου Λουκάρεως το νέο θανατηφόρο τροχαίο... -  Φωτογραφία από image-services
Στην οδό Κυρίλλου Λουκάρεως το νέο θανατηφόρο τροχαίο... - Φωτογραφία από image-services

Ο 19χρονος Γιώργος, που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν φοιτητής Λογιστικής στο ΕΛΜΕΠΑ, είναι το 40ο θύμα στην άσφαλτο από την αρχή του έτους...

ότι έμεινε από τη μηχανή...
ότι έμεινε από τη μηχανή...
Εδώ έχασε τη ζωή ο άτυχος 19χρονος
Εδώ έχασε τη ζωή ο άτυχος 19χρονος

Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνά το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου η οποία σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν εντόπισε ίχνη φρεναρίσματος στο σημείο του τροχαίου. 

Ο δρόμος όπου
Ο δρόμος όπου "έσβησε" ο 19χρονος - Φωτογραφία από image-services

Να σημειωθεί πως σε λιγότερο από μία εβδομάδα σημειώνεται το τρίτο θύμα με δίκυκλο μετά τον θάνατο των δύο νεαρών στο Πολύδροσο Γαζίου

 

 

Διαβάστε επίσης:

Κρητικός ζει το μισό χρόνο σε μιτάτο σε υψόμετρο 1.800 μέτρων

Κρήτη: Τουρίστες μέχρι το Νοέμβριο - "Ο Αύγουστος θύμισε παλιές καλές εποχές"

Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε 15χρονο: Τί καταγγέλλουν οι φίλοι του

ESPA BANNER