Κρήτη

Ηράκλειο

Βαρδάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να επισκεφθεί τον σεισμόπληκτο Δήμο Μινώα Πεδιάδος

σωκράτης βαρδάκης

Κάλεσμα στον πρωθυπουργό, οποίος βρίσκεται στην Κρήτη, να επισκεφθεί τον σεισμόπληκτο Δήμο Μινώα Πεδιάδος απηύθυνε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, με αφορμή την άρνηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται:

«Απαράδεκτη η άρνηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να κηρύξει τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παρά τις καταστροφές και τις καταγεγραμμένες έως αυτή τη στιγμή ζημιές σε κτίρια και οικίες, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα από τις τεχνικές υπηρεσίες, συνέπεια του ισχυρού σεισμού της 24ης Ιουλίου 2021, αλλά και της διαρκούς σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών στην περιοχή.

Οι κάτοικοι, πολλοί από τους οποίους για μία εβδομάδα διαμένουν στα αυτοκίνητά τους, αναμένουν με αγωνία τις αποφάσεις των Αρμοδίων Υπουργείων. Ήδη καταθέσαμε ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία, για την κήρυξη του Δήμου σε σεισμόπληκτο, ώστε να ενεργοποιηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν την οριοθέτησή του ως πληγείσα από το σεισμό περιοχή και την καταβολή αποζημιώσεων και δανείων στους πληγέντες, για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν. Και αυτό δεν προϋποθέτει την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρόλα αυτά η Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, στοχεύει πρωτίστως στην άμεση κινητοποίηση του αναγκαίου δυναμικού και των μέσων, καθώς και την προσφυγή σε διαδικασίες που είναι απολύτως απαραίτητες για την εξεύρεση επιπλέον πόρων, λόγω της κατεπείγουσας ανάγκης που προκάλεσε η εκδήλωση του καταστροφικού φαινομένου.

Σήμερα, που ο κ. Πρωθυπουργός είναι στο νησί μας και θα κάνει σειρά επισκέψεων και στο Νομό μας, καλό θα ήταν να επισκεφτεί και την πληγείσα περιοχή και να δει ο ίδιος τη δραματική κατάσταση που επικρατεί.

Ελπίζουμε ότι το ζήτημα θα προσεγγιστεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα και ταχύτητα από την κυβέρνηση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχαία Λύττος: Ακέφαλο άγαλμα του Αδριανού δίνει "φτερά" στην ανασκαφική έρευνα

Ηράκλειο: Θανατηφόρο τροχαίο - Φορτηγό παρέσυρε ηλικιωμένη

Κρήτη: Χθες νεκρός ο 18χρονος Αποστόλης, προχθές ο 26χρονος Γιάννης...

 

Κρήτη

Χανιά: Συνέδριο για τη διατήρηση των φυτών της Μεσογείου

αρωματικά φυτα

Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποιείται η 3η εβδομάδα για τη διατήρηση των φυτών της Μεσογείου με θέμα «Στρατηγικές διατήρησης φυτών: από την Επιστήμη στην Πράξη» σε υβριδική μορφή. Η 3η εβδομάδα διοργανώνεται από τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021 στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (CIHEAM ΜΑΙΧ).

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η έναρξη του συνεδρίου θα γίνει παρουσία του καλεσμένου Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου κ. Κώστα Καδή και του Έλληνα ομολόγου του κ. Σπήλιου Λιβανού.

Το συνέδριο απευθύνεται σε ερευνητές και νέους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στη διατήρηση των φυτών των Μεσογειακών οικοσυστημάτων.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, η 3η Εβδομάδα για τη διατήρηση Μεσογειακών Φυτών επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και την ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα που αφορούν τη διατήρηση των φυτών στην περιοχή της Μεσογείου. Στόχος είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν τεχνογνωσία για τις σύγχρονες τεχνικές στα διάφορα πεδία της διατήρησης των φυτών και να δημιουργηθούν συνέργειες οι οποίες θα συνεισφέρουν στην υλοποίηση των δικών τους έργων. Οι κύριες Θεματικές Ενότητες είναι: 1) Συστηματική ταξινόμηση, καταγραφές, εκτίμηση της Κατάστασης Διατήρησης 2) Σχεδιασμός των δράσεων διατήρησης και τεχνικές εκτός και εντός του φυσικού περιβάλλοντος (ex situ / in situ) 3) Δικτύωση, εκπαίδευση και επικοινωνία.

Οι διοργανωτές του συνεδρίου είναι η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του CIHEAM ΜΑΙΧ, η IUCN (Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης), το δίκτυο τραπεζών σπόρων της Μεσογείου GENMEDA και η διεθνής οργάνωση CEPF (Critical Ecosystem Partnership Fund).

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι η Περιφέρεια Κρήτης, το Πράσινο Ταμείο, η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και άλλοι.

Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική.

Προβλέπεται περίπου 60 άτομα να συμμετάσχουν με φυσική παρουσία και 60 άτομα εξ’αποστάσεως.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, το Συνεδριακό Κέντρο CIHEAM MAICH δίνει προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων του και έχει εναρμονίσει πλήρως τη λειτουργία του με τα ισχύοντα ειδικά πρωτόκολλα υγείας που έχουν εκπονηθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εγκεκριμένα και νομοθετημένα από το Ελληνικό Δημόσιο.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα

http://www.medplantsweek.uicnmed.org/public_html/medplantsweek/en/3rd-mpcw/

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Έκρυβε την ηρωίνη στην παραλία του Παγκρητίου (φωτογραφίες)

Κρήτη: Λαγοκέφαλοι μέχρι 6,5 κιλά στα δίχτυα των ψαράδων!

Κρήτη: Αστυνομική επιχείρηση - Βρέθηκε μεγάλη φυτεία κάνναβης

 

ESPA BANNER