Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου µε τίτλο «Οδικές Συγκρούσεις, Τραυµατισµός και Αποκατάσταση», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2015, στο Εµπορικό Επιµελητήριο Ηρακλείου Κρήτης από το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης (http://lahers.seyp.teicrete.gr) υπο την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.
Το συνέδριο αποτελούσε την τελική διάσκεψη ευρωπαϊκού έργου µε τίτλο «Αντιµετώπιση της βλάβης και του κοινωνικοοικονοµικού κόστους που προκύπτει από τραυµατισµό σε οδική τροχαία σύγκρουση µέσω αποτελεσµατικών παρεµβάσεων (REHABIL-AID, Νο MOVE / Γ4 / SUB / 2.011 έως 294 / SI2.628846).
Το έργο αυτό είχε σκoπό να αξιολογήσει το ψυχολογικό, κοινωνικό και οικονοµικό κόστος που προκύπτει από τον τραυµατισµό σε οδικές τροχαίες συγκρούσεις και να αναπτύξει εργαλεία και παρεµβάσεις που θα διευκολύνουν την αποκατάσταση των ασθενών που έχουν υποστεί τραυµατισµό σε τροχαίο συμβάν.
Το συνέδριο συγκέντρωσε διακεκριμένους ακαδηµαϊκούς, ερευνητές, επαγγελματίες και φορείς χάραξης πολιτικής από την Ευρώπη, την Τουρκία, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τον Καναδά που προέρχονται από διάφορους κλάδους, συµπεριλαµβανοµένων της Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Εργασίας, Ψυχολογίας και της Μηχανικής.
Μεταξύ των φορέων από την Ελλάδα που εκπροσωπήθηκαν με εισηγήσεις στο πρόγραμμα του συνεδρίου ήταν η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης (7η ΥΠΕ), η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης του Υπουργείου Υγείας, η Ιατρική Σχολή Ηρακλείου, οι μονάδες ΜΕΘ, ΤΕΠ και Αναισθησιολογίας του Βενιζελείου και του ΠΑΓΝΗ, το ΕΚΑΒ Ηρακλείου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, η Τροχαία Ηρακλείου και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, ο Συλλόγος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, το Τμήμα Mεταφορών και Συγκοινωνιακής Yποδομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών, το Εργαστήριο Οδοποιίας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας, το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.), το Τμήμα Οδικής Ασφάλειας και Κανόνων Κυκλοφορίας του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν για πρώτη φορά οι μεγαλύτεροι εθελοντικοί φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα πρόληψης των τροχαίων δυστυχημάτων και αρωγής των θυμάτων, οι οποίοι με μοναδικό τρόπο ανέδειξαν τις ανάγκες των θυμάτων και τα κενά της πολιτείας στην υποστήριξη των θυμάτων. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, ο Σύλλογος Αρωγής & Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων “Άγιος Χριστόφορος”, Πανελλήνιος Σύλλογος SOS – Τροχαία Εγκλήματα, ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, PROTECTA, Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.ΤΑ.
Τέλος, σημαντική ήταν η παρουσία καινοτόμων προγραμμάτων και δράσεων όπως το ECOMOBILITY από τον οργανισμό για το Αστικό Περιβάλλον ECOCITY καθώς και η παρουσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσυκλετών.
Το συνέδριο ασχολήθηκε µε διάφορες πτυχές που σχετίζονται µε την σοβαρή ζηµία που υφίσταται ένα θύµα τροχαίου καθώς και µε την επόµενη ηµέρα µετά από τον τραυµατισµό, επικεντρώνοντας στις ανάγκες του θύµατος αλλά και στην παροχή υπηρεσιών.
Η ηµερήσια διάταξη περιλάμβανε οµιλίες, εργαστήρια και εκπαιδευτικά φροντιστήρια σχετικά µε τη διαχείριση του τραύµατος και την αποκατάσταση και απευθυνόταν σε επαγγελµατίες υγείας και ψυχικής υγείας, καθώς και σε φοιτητές επαγγελµάτων υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Στο συνέδριο παρουσίασε και συζήτησε το έργο διακεκριµένων ερευνητών στον τοµέα της οδικής ψυχολογίας, σε µια προσπάθεια να δoθεί έµφαση στην πρόληψη των τραυµατισµών από τροχαία σύγκρουση.
Το σηµαντικό αυτό επιστηµονικό γεγονός αποτέλεσε ιδανικό βήµα για την καθιέρωση νέων οµάδων συνεργασίας, συµβάλλοντας στην δηµιουργία ισχυρών ερευνητικών δικτύων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο.