«Καζάνι που βράζει» είναι η τοπική κοινωνία της Αγίας Γαλήνης, καθώς παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πάρα πολλά αιτήματα και επαφές, η περιβαλλοντική «βόμβα» που υπαρχει μέσα σε αυτό παραμένει «ενεργή».
Ο λόγος φυσικά γίνεται για τα δύο σκάφη, τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα και παραμένουν εκεί εδώ και χρόνια. Οι κάτοικοι και οι τοπικές Αρχές επισημαίνουν τον κίνδυνο για το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής και το πλήγμα για την εικόνα του λιμανιού της Αγίας Γαλήνης.
Τα δύο σκάφη που βρίσκονται στο λιμάνι είχαν κατασχεθεί στα πλαίσια των επιχειρήσεων του Λιμενικού για παράνομες υποθέσεις και ειναι σε αχρηστία.
Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει προσπάθειες για την απομάκρυνση τους, μέσα από διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί, εντούτοις ως σήμερα, αυτή η διαδικασία δεν έχει καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθεί. Οι διαγωνισμοί έχουν βγει άγονοι, την ώρα που η αγωνία και η αγανάκτηση ταυτόχρονα από την πλευρά των ντόπιων μεγαλώνει.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγίας Γαλήνης, Μανώλης Φουντιδάκης, μιλώντας στο ekriti.gr αναφέρει πως έχουν γίνει προσπάθειες, αλλά έχουν αποβεί άκαρπες. Μάλιστα στα πλαίσια αυτά είχαν γίνει επαφές πρόσφατα και με τον Υπουργό, τον κ. Ανδρέα Ξανθό, χωρίς μέχρι σήμεα να έχει παρθεί κάποια δραστική απόφαση.
Έτσι ως σήμερα τα συγκεκριμένα σκάφη παραμένουν μέσα στο λιμάνι, κάτι που έχει συνέπειες για τους αλιείς αλλά και το θαλάσσιο περιβάλλον.
Οπως έχει γράψει το ekriti.gr στις 5 Ιουλίου, ο φόβος των ντόπιων για ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις είναι υπαρκτός, σε βαθμό που θα μιλάμε για περιβαλλοντική ζημιά, με τον κίνδυνο να μεγαλώνει τους χειμερινούς μήνες. Και αυτό γιατί όπως επισημαίνουν, ενδεχόμενη βύθιση κάποιου εκ των δύο εναπομεινάντων σκαφών, θα έχει μεγάλες συνέπειες στη θάλασσα.
Ρύπανση
Πέρα από την άσχημη εικόνα, ελλοχεύουν κίνδυνοι για τους αλιείς. «Επειδή τα πλοία είναι σιδερένια, δημιουργείται θέμα ηλεκτρόλυσης που κάνει ζημιά στα αλιευτικά σκάφη. Επιπλέον ενέχει κίνδυνο και για διάφορους θαλάσσιους οργανισμούς, όπως είναι οι αχινοί», είχε πει μεταξύ άλλων ο κ. Φουντιδάκης. Οι φόβοι που έχουν εκφραστεί επίσης έχουν να κάνουν και με τον ερχόμενο χειμώνα, καθώς τότε θα μεγαλώσει ο κίνδυνος για την ύπαρξη ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Ανδρέας Κριτσωτάκης