Κρήτη

Ηράκλειο

Ρέθυμνο

Κρήτη: Μια περιβαλλοντική «βόμβα» στο λιμάνι ενός προορισμού με χιλιάδες τουρίστες

20180626_152626.jpg

Κίνδυνο για το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής και πλήγμα για την εικόνα του λιμανιού της Αγίας Γαλήνης αποτελούν τα εγκαταλελειμμένα σκάφη, τα οποία παραμένουν εκεί εδώ και χρόνια.
Πρόκειται για δύο σκάφη, τα οποία είχαν κατασχεθεί στα πλαίσια των επιχειρήσεων του Λιμενικού για παράνομες υποθέσεις και τα οποία παραμένουν στο λιμάνι, σε αχρηστία.

Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει προσπάθειες για την απομάκρυνση τους, μέσα από διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί, εντούτοις ως σήμερα, αυτή η διαδικασία δεν έχει καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθεί. Οι διαγωνισμοί έχουν βγει άγονοι, την ώρα που η αγωνία και η αγανάκτηση ταυτόχρονα από την πλευρά των ντόπιων μεγαλώνει.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγίας Γαλήνης, Μανώλης Φουντιδάκης, μιλώντας στο ekriti.gr αναφέρει πως έχουν γίνει προσπάθειες, αλλά έχουν αποβεί άκαρπες.
Έτσι ως σήμερα τα συγκεκριμένα σκάφη παραμένουν μέσα στο λιμάνι, κάτι που έχει συνέπειες για τους αλιείς αλλά και το θαλάσσιο περιβάλλον.
Ο φόβος των ντόπιων για ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις είναι υπαρκτός, σε βαθμό που θα μιλάμε για περιβαλλοντική ζημιά, με τον κίνδυνο να μεγαλώνει τους χειμερινούς μήνες. Και αυτό γιατί όπως επισημαίνουν, ενδεχόμενη βύθιση κάποιου εκ των δύο εναπομεινάντων σκαφών, θα έχει μεγάλες συνέπειες στη θάλασσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά τα σκάφη ήταν τρία. Με ενέργειες που έγιναν απομακρύνθηκε το ένα, όμως μένουν ακόμη δύο προς απομάκρυνση. Πρόκειται για ένα σκάφος, το οποίο είχε εντοπιστεί στην περιοχή του Λέντα μεταφέροντας μεγάλη ποσότητα παράνομων τσιγάρων, ενώ το δεύτερο ήταν ένα σκάφος που μετέφερε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών!

«Η υπόσχεση που είχαμε λάβει, ήταν ότι τα σκάφη θα παρέμεναν στο λιμάνι για μια εβδομάδα. Έχουν περάσει όμως δύο χρόνια από τότε. Έχουν γίνει τρεις διαγωνισμοί προκειμένου να βρεθεί κάποια εταιρεία εκμετάλλευσης μετάλλου και να αναλάβει το έργο, όμως όλοι έχουν βγει άγονοι, παρά το γεγονός ότι το ποσό του διαγωνισμού έπεσε από τις 60.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ», σημείωσε ο κ. Φουντιδάκης.

Πραγματικά είναι μια εικόνα αποκρουστική για τους επισκέπτες που περπατούν στο λιμάνι. Μάλιστα για τις επιπτώσεις στον Τουρισμό, εξέλιξη που έχει προκύψει πρόσφατα, μετά και από την είδηση για την ερχόμενη δρομολόγηση πλοίου από την Αγία Γαλήνη στη Γαύδο. Μάλιστα λόγω της κατάστασης στο λιμάνι υπάρχει πιθανότητα να χαθεί η ευκαιρία αυτή και το πλοίο να δένει τελικά στον Πλακιά, σε άλλο λιμένα δηλαδή του νότιου Ρεθύμνου!
 Όμως πέρα από την άσχημη εικόνα, ελλοχεύουν κίνδυνοι για τους αλιείς. «Επειδή τα πλοία είναι σιδερένια, δημιουργείται θέμα ηλεκτρόλυσης που κάνει ζημιά στα αλιευτικά σκάφη. Επιπλέον ενέχει κίνδυνο και για διάφορους θαλάσσιους οργανισμούς, όπως είναι οι αχινοί», καταλήγει ο κ. Φουντιδάκης

Τέλος ο κ. Φουντιδάκης αναφέρει πως ειδικά το χειμώνα, η φύλαξη του σημείου είναι αναπόφευκτη, καθώς όλοι φοβούνται μήπως βυθιστεί κάποιο από τα σκάφη. «Αν γίνει αυτό θα μιλάμε για καταστροφή. Έχουμε φτάσει ως και στις Εισαγγελικές Αρχές, έχουμε κινήσει κάθε διαδικασία, όμως μέχρι σήμερα το πρόβλημα παραμένει».

Ανδρέας Κριτσωτάκης

Κρήτη

Χανιά

Δήμος Πλατανιά: Αναρτήθηκε ο προσωρινός πίνακας δικαιούχων ΑΠΕ

δημαρχείο Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά το προηγούμενο διάστημα είχε προχωρήσει σε διαδοχικές ενστάσεις, που είχε υποβάλει από τριετίας στο Υπουργείο ΠΕΚΑ, προκειμένου να αναγνωρισθούν οι δικαιούχοι δημότες των περιοχών που είναι εγκαταστημένες ΑΠΕ.

Ενημερώνουμε ότι μετά της εκδίκασης των ενστάσεων το προηγούμενο διάστημα και την αποδοχή των αιτημάτων του Δήμου Πλατανιά, τα οποία είχαν υποβληθεί σε συνεργασία με το Δήμο Καντάνου-Σελίνου, αναρτήθηκαν οι παρακάτω πίνακες στην επίσημη ιστοσελίδα της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.:

https://apps.deddie.gr/OnePerCentReturnsRES/pages/index.html

Δικαιούχοι είναι όσοι είχαν ενεργή σύνδεση εντός των διοικητικών ορίων των Κοινοτήτων Πρασέ και Σέμπρωνα στις 09.08.2016, δηλαδή κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ / ΑΠΕΗΛ / οικ.181851 / 09.08.2016 Aπόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρούνται στα συστήματα της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε..

Οι δικαιούχοι είναι όσοι αναφέρονται στον παραπάνω πίνακα (ling).

Στις περιπτώσεις ενεργών παροχών, οι αριθμοί των οποίων δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., οι δικαιούχοι οικιακοί καταναλωτές μπορούν να υποβάλλουν στο Δήμο Πλατανιά, εντός ενός (1) μηνός από την ημερομηνία ανάρτησης του πίνακα, δηλαδή μέχρι την 23η/05/2021, αίτηση για έκδοση βεβαίωσης, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι η ενεργή τους παροχή βρίσκεται εντός των ορίων της Κοινότητας Πρασέ ή της Κοινότητας Σέμπρωνα, παρέχοντας παράλληλα εξουσιοδότηση στο Δήμο Πλατανιά να αποστείλει στην ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. τη σχετική βεβαίωση.

Μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. θα αναρτήσει τον τελικό πίνακα με τους αριθμούς παροχής των δικαιούχων οικιακών καταναλωτών και θα αποστείλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τελικό πίνακα με αναλυτικά στοιχεία (αριθμό παροχής, ποσό, προμηθευτή, Κοινότητα και Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού) και στους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας τα ποσά που τους αντιστοιχούν ανά δικαιούχο της πίστωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλλαγές στους διαγωνισμούς ανάπτυξης ΑΠΕ που αφορούν και στην Κρήτη

Δήμος Μαλεβιζίου: Ναι στην διεκδίκηση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων