Ο ΑΔΜΗΕ, Διαχειριστής του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η Terna, Διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας υπέγραψαν σήμερα στη Ρώμη Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU), στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Συνόδου Ιταλίας-Ελλάδας, ορίζοντας τους κύριους όρους και προϋποθέσεις για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.
Η νέα διασύνδεση συνεχούς ρεύματος (DC) μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας που θα υποστηρίξει τις υφιστάμενες υποδομές αλλά και τη μελλοντική ανάπτυξη των δικτύων. Θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης, ενώ θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας και της Ιταλίας ως ενεργειακών κόμβων στη Μεσόγειο.
«Η ηλεκτρική διασυνδεσιμότητα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην προώθηση των κλιματικών στόχων της Ευρώπης και στην “πράσινη” ενεργειακή μετάβαση. Ο νέος ενεργειακός διάδρομος μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα επεκτείνει το περιθώριο ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας ενώ θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού και την αποδοτικότερη λειτουργία της ενοποιημένης ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού, προσφέροντας απτά οφέλη στους καταναλωτές και των δύο χωρών. Ο ΑΔΜΗΕ και η Terna, αξιοποιώντας την εκτεταμένη τους τεχνογνωσία και έχοντας εδραιώσει μία στενή συνεργασία, έχουν όλα τα εφόδια για να υλοποιήσουν επιτυχώς αυτό το στρατηγικής σημασίας έργο υποδομής», δήλωσε ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.
«Η νέα υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στη νότια Ιταλία και θα διευκολύνει την αποδοτική προμήθεια ενέργειας, επιτρέποντας την αξιοποίηση νέων πηγών και τη συνέχιση των ανταλλαγών ηλεκτρισμού μεταξύ των δύο χωρών. Λειτουργώντας παράλληλα με την υφιστάμενη διασύνδεση, που τέθηκε σε λειτουργία το 2002, το έργο αυτό θα αυξήσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε η Giuseppina Di Foggia, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Γενική Διευθύντρια της Terna. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένα διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας είναι το κλειδί για ένα αξιόπιστο και βιώσιμο δίκτυο».
Το έργο θα έχει μεταφορική ικανότητα 1.000 MW και συνολικό μήκος περίπου 300 χλμ. Το υποβρύχιο τμήμα θα εκτείνεται σε μήκος περίπου 240 χλμ. με μέγιστο βάθος πόντισης 1.000 μέτρων. Η νέα διασύνδεση θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την υπάρχουσα, ισχύος 500 MW, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2002. Τέλος, ο ΑΔΜΗΕ και η Terna αναμένεται να επενδύσουν στο έργο περίπου 1,9 δισ. ευρώ.
Στην ιταλική πλευρά, το υποθαλάσσιο καλώδιο θα καταλήγει στον δήμο Melendugno, ενώ ο νέος Σταθμός Μετατροπής θα κατασκευαστεί στον δήμο Galatina, οι οποίοι υπάγονται στην επαρχία Λέτσε.
Το τριετές Μνημόνιο Συνεργασίας θεσπίζει μια κοινή διοικητική δομή του έργου, με στόχο τον σχεδιασμό της συνολικής στρατηγικής και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων. Ο ΑΔΜΗΕ και η Terna θα προχωρήσουν επίσης στη σύναψη συμφωνιών για την από κοινού διαχείριση των διαγωνιστικών διαδικασιών προμήθειας καλωδίων και Σταθμών Μετατροπής, καθώς και για την κατασκευή των υποδομών.
Το GRITA 2 έχει ήδη συμπεριληφθεί στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύων (TYNDP) 2024 των Ευρωπαϊκών Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς και έχει προταθεί από κοινού για ένταξη στον δεύτερο κατάλογο Έργων Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI).
Συνοπτικές Πληροφορίες
ΑΔΜΗΕ Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία, τον έλεγχο, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με στόχο τη διασφάλιση της αδιάλειπτης τροφοδοσίας της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια. Το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση των μεγάλων ελληνικών νησιών με το σύστημα υψηλής τάσης έως το τέλος της δεκαετίας, την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του ηπειρωτικού δικτύου, καθώς και τη διευκόλυνση της μετάβασης της Ελλάδας σε ένα καθαρότερο ενεργειακό μείγμα. Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει τη διασύνδεση Κρήτης με την Αττική, την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των Κυκλάδων, καθώς και τις διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και των νησιών του ΒΑ Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα. Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ αναπτύσσει και σχεδιάζει νέες διασυνδέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες (Ιταλία, Βουλγαρία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία) και την Ανατολική Μεσόγειο (Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία), με την Ελλάδα να λειτουργεί ως κύριος κόμβος.
Terna
Ο Όμιλος Terna είναι ένας από τους κορυφαίους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Διαχειρίζεται το εθνικό δίκτυο μεταφοράς υψηλής τάσης της Ιταλίας, με περισσότερα από 75.000 χλμ. γραμμών μεταφοράς και 915 υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα. Η αποστολή του είναι να εγγυάται την ασφαλή λειτουργία, την ποιότητα και την αποδοτικότητα του ιταλικού ηλεκτρικού συστήματος, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ισότιμες συνθήκες πρόσβασης για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά. Ως κέντρο αριστείας με περισσότερους από 6.400
επαγγελματίες, η Terna διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβασης, στην κατεύθυνση της πλήρους απανθρακοποίησης και της πλήρους ενσωμάτωσης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυο. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.terna.it.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Φεγγάρι των λουλουδιών»: Απόψε η ανοιξιάτικη μικροπανσέληνος
Κρήτη - τουρισμός: Όχι πάνω από 70% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία