Skip to main content
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Γιατί οι άντρες κάνουν πρόταση γάμου γονατιστοί;

Image
πρόταση γάμου
 clock 14:32 | 05/03/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Πολλοί άνδρες γονατίζουν ώστε να κάνουν πρόταση γάμου. Πως προέκυψε όμως αυτή η κίνηση;

Η ιστορία του γονατίσματος πάει πολύ πίσω στον χρόνο και η σύνδεσή της με προτάσεις γάμου είναι ένας συνδυασμός πολλών παραδόσεων και συνηθειών. Το να γονατίζεις μπροστά στον άλλων ήταν ανέκαθεν ένα δείγμα σεβασμού.

Το πιο πιθανό είναι να ξεκίνησε από την περσική αυτοκρατορία, όπου οι χαιρετισμοί διέφεραν ανάλογα με το κύρος που είχε ο καθένας. Ο Ηρόδοτος το 430 π.Χ. είχε παρατηρήσει πως «όταν ο ένας ήταν ελαφρώς κατώτερος από τον άλλο, τότε φιλιόντουσαν στο μάγουλο. Όταν η διαφορά μεταξύ τους ήταν μεγάλη, τότε ο ένας γονάτιζε στο έδαφος».

Ο είδος αυτός χαιρετισμού είναι γνωστός και ως «προσκύνημα».

Ο Μέγας Αλέξανδρος το υιοθέτησε περίπου έναν αιώνα αργότερα όταν κατέκτησε τους Πέρσες. Πολλοί Μακεδόνες υπήκοοι αντέδρασαν, λέγοντας πως τέτοιες κινήσεις θα πρέπει μόνο να γίνονται απέναντι στους θεούς.

Στο μέλλον όμως αυτή η κίνηση έγινε πολύ συνηθισμένη. Οι Καθολικοί πέφτουν στο ένα γόνατο σε έναν τόπο λατρείας όπου έρχονται μπροστά στη Θεία Ευχαριστία, την όστια με την οποία μεταλαμβάνουν το σώμα του Ιησού. Οι πολεμιστές που γίνονταν ιππότες μετά από μια μάχη, γονάτιζαν μπροστά στον επικεφαλής τους, που τους άγγιζε με ένα σπαθί. Αυτή η τελετή άλλωστε ισχύει μέχρι και σήμερα.

Η ρομαντική εκδοχή του γονατίσματος, σύμφωνα με το Bustle.com, μάλλον ξεκίνησε στην άνθηση των ιπποτών. Από τον 11ο αιώνα μ.Χ. και ύστερα, οι ιππότες ξεκίνησαν να έχουν σχέσεις με κυρίες της βασιλικής αυλής. Αλλά από τη στιγμή που οι πολλές από αυτές ήταν ήδη παντρεμένες, η σχέση δεν ήταν πάντα σεξουαλική, αλλά ήταν σοβαρή. Οι ιππότες υπόσχονταν να τις υπηρετούν με το ίδιο πάθος που υπηρετούσαν τον βασιλιά τους. Η σχέση της Γκουίνεβιρ και του Λανσελότου είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Δεν υπάρχει άμεση σύνδεση με τη σημερινή πρόταση γάμου, αλλά οι ιππότες τότε γονάτιζαν μόνο στη θέα της αγαπημένης τους. Το γονάτισμα δείχνει εδώ και αιώνες ταπεινότητα και αφοσίωση, τις οποίες δηλώνει και αυτός που κάνει πρόταση γάμου. Θεωρητικά πάντα.

Και αν αναρωτιέστε πως οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν δαχτυλίδια στους γάμους, υπεύθυνος είναι ο Πάπας.

Ειδικότερα ο Πάπας Ιννοκέντιος Γ΄ το 1214, ο οποίος εισήγαγε ένα νόμο με τον οποίο απαιτείτο να τηρείται μια περίοδος... αναμονής μεταξύ των ζευγαριών που θέλουν να παντρευτούν. Τα ζευγάρια που βρίσκονταν σε αυτή την περίοδο, διατάχθηκαν να φορούν ένα δαχτυλίδι, ως ένα σημάδι της δέσμευσής τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστορική Μονή που μπορείς να περπατήσεις… στον τρούλο της

Ένα... ελληνικό χωριό στην καρδιά της Ουγγαρίας!

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis