Αφιερωματα

«Beloiannisz»: Ένα... ελληνικό χωριό στην καρδιά της Ουγγαρίας!

χωριό Μπελογιάννης στην Ουγγαρία

Η Βουδαπέστη είναι ένας απο τους τοπ προορισμούς για Έλληνες τουρίστες, αφού είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμα και αρκετά φθηνή.

Ελάχιστοι όμως ξέρουν ότι στη καρδιά της Ουγγαρίας βρίσκεται ένα χωριό με έντονο ελληνικό στοιχείο, αλλά με δύσκολο όνομα, όταν το προφέρεις.

Πρόκειται για το χωριό «Beloiannisz» που σημαίνει Μπελογιάννης και είναι χτισμένο προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη. Βρίσκεται 47 χλμ από τη Βουδαπέστη και χτίστηκε από Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες την περίοδο του Εμφυλίο Πολέμου.

Το χωριό «Beloiannisz»
Το χωριό «Beloiannisz»

ρόκειται για ένα σύγχρονο κατασκευαστικό θαύμα, αφού εξ ολοκλήρου χτίστηκε από εθελοντές και διαθέτει 418 σπίτια, σχολείο, παιδικός σταθμός, βιβλιοθήκη, λαϊκό μέγαρο, ιατρείο και δημαρχείο.

Στην αρχή ονομαζόταν Ελληνοχώρι, όταν η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δέχτηκε 1800 πολιτικούς πρόσφυγες, όμως το 1952 μετονομάστηκε σε Μπελογιάννης τιμώντας τον μεγάλο Νίκο Μπελογιάννη.

Αρκετοί από τους πρώτους κατοίκους γύρισαν στην Ελλάδα επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό παρέμεινε εκεί διατηρώντας ακόμη την ελληνική ταυτότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κακοκαιρία: Έκλεισαν σχολεία - Λευκό τοπίο χωριά του νησιού (βίντεο)

Αυγενάκης στο Ράδιο Κρήτη για υπόθεση Μπεκατώρου: "Δεν θα αφήσουμε τίποτα ομιχλώδες"

Κρήτη: Η παρέα στο ελαιουργείο... τον έβαλε σε μπελάδες