Οικονομία

Ευρωζώνη: Τι λένε οι οικονομολόγοι για την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας

φυσικό αέριο

Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη φέτος, πλήττοντας τους καταναλωτές και απειλώντας την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής μετά την πανδημία, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι που μιλούν στους Financial Times.

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου έχουν ήδη τριπλασιαστεί φέτος, προτού καν ξεκινήσει η αιχμή της χειμερινής ζήτησης. Η νορβηγική Equinor, ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας θα διαρκέσουν έως και το 2022, προειδοποιώντας για πιθανή εκτόξευση των τιμών.

Η εξέλιξη του πληθωρισμού

«Προετοιμαστείτε για αύξηση του πληθωρισμού στο φυσικό αέριο της ευρωζώνης», δήλωσε ο Κλάους Βίστεσεν του Pantheon Macroeconomics. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα οδηγήσει σε «επιτάχυνση του πληθωρισμού της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Ντάνιες Κρελ της Oxford Economics.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για την ενέργεια στην ευρωζώνη έχει ήδη αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή του δείκτη το 1996. Τον Αύγουστο καταγράφηκε η ετήσια αύξηση 15,4 % ώθησε τον πληθωρισμό της ευρωζώνης στο 3% και σε υψηλό δεκαετίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο άλμα του δείκτη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, την που ο πληθωρισμός είναι πολύ πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2 %).

 Οι αξιωματούχοι και οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ θεωρούν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι προσωρινές. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, μια παρατεταμένη αύξηση του ενεργειακού κόστους θα μπορούσε να εκτροχιάσει αυτές τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

«Συνιστά πραγματική αύξηση φόρου στα νοικοκυριά»

Οι υψηλότεροι λογαριασμοί ενέργειας θα πλήξουν επίσης τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, απειλώντας την οικονομική ανάκαμψη. «Θα λειτουργούσε ως πραγματική αύξηση φόρου στα νοικοκυριά, μειώνοντας τις διακριτικές δαπάνες τους και επιβραδύνοντας την ανάκαμψη της Ευρώπης, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών », δήλωσε ο Νικ Άντριους της Gavekal.

Να σημειωθεί ότι η ενέργεια αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10 % των καταναλωτικών δαπανών στην Ευρώπη, επομένως «η διψήφια ετήσια αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει σημαντικό αντίκτυπο », προειδοποίησε ο Πίτερ Βάντεν Χοτ της ING.

Επίσης, η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους δεν είναι ένα φαινόμενο ευρωπαϊκό. Τον Αύγουστο, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού των τιμών της ενέργειας αυξήθηκε κατά περισσότερο από 60% στη Νορβηγία, ξεπέρασε το 20% στον Καναδά και τις ΗΠΑ και κατέγραψε διψήφια αύξηση στη Νότια Κορέα, τη Χιλή και το Μεξικό.

Είχε σημαντικές επιπτώσεις σε άλλα βασικά προϊόντα, αυξάνοντας την τιμή του πετρελαίου και ενδεχομένως των τροφίμων. Ανάγκασε επίσης τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την προστασία των καταναλωτών.

Νέα υψηλά επίπεδα το χειμώνα;

Ο Αλεξέι Μίλερ της Gazprom, δήλωσε την Παρασκευή ότι τα χαμηλά αποθέματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε νέα υψηλά επίπεδα μέχρι το χειμώνα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Επιπλέον, η τιμή των αδειών άνθρακα, μια κεντρική αρχή στην ΕΕ που σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές, έχει σχεδόν διπλασιαστεί φέτος. Αυτό «υποδηλώνει ότι οι λογαριασμοί ενέργειας θα είναι υψηλότεροι στο μέλλον», δήλωσε η Τζέσικα Χιντς της Capital Economics.

Ο άμεσος πληθωριστικός αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας είναι κάθε άλλο παρά αδιαμφισβήτητος. Η οικονομολόγος της Barclays, Σίλβια Αρντάνι, εκτίμησε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τον αρχικό πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 4,3 % τον Νοέμβριο.

Το αν αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερο βασικό πληθωρισμό - ένα μέτρο που εξαλείφει τις ασταθείς τιμές ενέργειας και τροφίμων και το οποίο η ΕΚΤ παρακολουθεί όταν σχεδιάζει να αλλάξει τη νομισματική πολιτική - είναι ένα άλλο θέμα. «Ο υψηλότερος πληθωρισμός ενέργειας από μόνος του δεν θα ωθήσει την ΕΚΤ», δήλωσε ο Βίστεσεν.

Θα βλάψουν τελικά την ανάπτυξη;

Ούτε οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα οδηγήσουν αναγκαστικά σε επιβράδυνση της συνολικής ανάπτυξης, επειδή οι σημαντικές αποταμιεύσεις των νοικοκυριών που συσσωρεύτηκαν κατά την πανδημία θα μπορούσαν να αφήσουν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη την καταναλωτική δύναμη.

Η ανάκαμψη της απασχόλησης, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει. «Δεν κάνουμε καμία αλλαγή στις προοπτικές μας για την ανάπτυξη αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Αρντάνι.

Παρόλα αυτά, το υψηλό ενεργειακό κόστος θα είναι αναμφίβολα πρόβλημα για πολλούς, είτε πρόκειται για λιγότερο ευκατάστατα άτομα είτε για εταιρείες για τις οποίες η ενέργεια είναι σημαντική εισροή.

«Το κρύο στην αρχή του χειμώνα αποτελεί πλέον πραγματική οικονομική απειλή, για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και ορισμένους μεταποιητικούς τομείς», δήλωσε ο Βίστεσεν.

Διαβάστε επίσης:

Συνταξιούχοι: Ποιοι δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά - Πότε ξεκινούν οι πληρωμές

Γονική παροχή: Ποιους συμφέρει να την κάνουν τώρα και γιατί

Οικονομία

Η έλλειψη μαγνησίου προβληματίζει την αυτοκινητοβιομηχανία

αυτοκινητοβιομηχανία

Το μαγνήσιο αποτελεί βασικό συστατικό για την κατασκευή κραμάτων αλουμινίων που χρησιμοποιούνται ευρέως σε κιβώτια ταχυτήτων, κολώνες τιμονιών, πλαίσια καθισμάτων και καλύμματα δεξαμενών καυσίμου.

Η έλλειψη του συγκεκριμένου μετάλλου ανέκυψε μετά τη μείωση της παραγωγής στην Κίνα, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να εξοικονομήσει ενέργεια και να διαχειριστεί την αύξηση των ενεργειακών τιμών. Δεδομένου ότι περίπου το 87% των παγκοσμίων επιπέδων προσφοράς και το 95% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης μαγνησίου προέρχεται από την Κίνα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν βρεθεί μπροστά σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο, απειλούμενες με μείωση της παραγωγικής τους ικανότητας.
Τα πρώτα σημάδια της κρίσης έχουν ήδη εμφανιστεί καθώς η καναδέζικη εταιρεία μετάλλων, Matalco ενημέρωσε την προηγούμενη εβδομάδα τους πελάτες τους πως η διαθεσιμότητα μαγνησίου είναι πολύ χαμηλή και εφόσον συνεχιστεί η έλλειψη θα αναγκαστεί να περιορίσει την παραγωγή κολώνων αλουμινίου.

Η ανωτέρω προειδοποίηση καταδεικνύει το πώς η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα επηρεάζει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, αυξάνοντας τις τιμές βασικών βιομηχανικών υλικών και ενισχύοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με την BoA Securities, για την παραγωγή ενός τόνου μαγνησίου απαιτούνται περίπου 35-40 MWh ενέργειας, την ίδια ώρα που κρίνεται δύσκολη η αποθήκευσή του, δεδομένου ότι μετά από τρεις μήνες αρχίζει να οξειδώνεται. Πριν περίπου ένα μήνα, η τοπική κυβέρνηση της κινεζικής πόλης Yulin στην επαρχία Shaanxi διέταξε το κλείσιμο 35 εκ των 50 χυτηρίων μαγνησίου μέχρι το τέλος του έτους και απαίτησε από τα υπόλοιπα να μειώσουν στο ήμισυ την παραγωγή τους, ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας.

Εφόσον, λοιπόν, η Κίνα δεν αυξήσει την παραγωγή της, τα αποθέματα θα μειωθούν σημαντικά μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που θα αποτυπωθεί σε ραγδαία αύξηση στις τιμές του μετάλλου.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά τους τελευταίους δέκα μήνες η τιμή του μαγνησίου που εισάγεται στην Ευρώπη έχει γνωρίσει άνοδο 75%, φτάνοντας το ιστορικό υψηλό των >9.000 δολαρίων ανά τόνο. Η Κομισιόν βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κίνα και επιχειρεί να μετριάσει τις ελλείψεις, μετά από προτροπές βιομηχανικών ηγετών που προειδοποίησαν πως είναι πιθανό να μπει λουκέτο σε πολλά εργοστάσια, κάτι που θα κόστιζε εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Ψάρευαν αμέριμνοι, τους χτύπησε το κύμα, νεκρός ένας άνδρας!

Ηράκλειο - 28η Οκτωβρίου: Με υπερηφάνεια η παρέλαση (φωτογραφίες)

Ηράκλειο: Δείτε φωτογραφίες από τα αυτοκίνητα που τυλίχθηκαν στις φλόγες

ESPA BANNER