Οικονομία

ΑΑΔΕ: Μήνυμα σε 200.000 ιδιοκτήτες για λάθη στις δηλώσεις COVID

Ακίνητα

Ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια λόγω κορωνοϊού, δεν κατάφερε να συμπληρώσει σωστά τη δήλωση COVID. Αυτό σημαίνει ότι, μέχρι να διορθωθούν τα λάθη, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός των απωλειών από μισθώματα, με τρέχουσες οφειλές.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, οι δηλώσεις COVID που υπέβαλαν περίπου 200.000 φορολογούμενοι με «κουρεμένα» έσοδα από ενοίκια, είχαν σοβαρά λάθη και παραλείψεις. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά τα λάθη,  ίσως αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω διασταυρώσεων, καθώς δεν είναι σαφές εάν οφείλονται σε άγνοια ή αν αποτελούν ένδειξη φοροδιαφυγής. Οι κυριότερες περιπτώσεις αφορούν:

υποβολή δήλωσης COVID, χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων

ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης COVID

μη συμπλήρωση στη δήλωση COVID του είδους της μίσθωσης (π.χ. επαγγελματική)

ασυμφωνίες σε δηλώσεις COVID  που έχουν υποβληθεί από περισσότερους από έναν συνιδιοκτήτες.

Την ερχόμενη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα λάβουν οδηγίες στο λογαριασμό τους, στο myTAXISnet, ώστε να αποκαταστήσουν τα όποια λάθη ή παραλείψεις και να επωφεληθούν της έκπτωσης φόρου. Υπενθυμίζεται ότι όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν εισπράξει, έως και τον Σεπτέμβριο, μειωμένα μισθώματα, μπορούν να συμψηφίσουν το 30% αυτών των απωλειών με τρέχουσες οφειλές (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος). Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί εκπτώσεις από δηλώσεις Covid, συνολικού ύψους σχεδόν 34 εκατ. ευρώ, σε περίπου 200.000 φορολογουμένους.

 

Στις περιπτώσεις που υπάρχει προαιρετική συμφωνία ιδιοκτήτη – ενοικιαστή για μείωση του μισθώματος κατά τουλάχιστον 30%, τότε προβλέπεται επιστροφή 12% επί τού αρχικού μισθώματος, μέσω συμψηφισμού με τρέχουσες οφειλές. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι ιδιοκτήτες πρέπει να υποβάλλουν τη δήλωση μέχρι την εικοστή ημέρα του μήνα που αφορά η μείωση. Ειδικά για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, η προθεσμία είναι μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Οικονομία

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων και τα τσουχτερά πρόστιμα

τελη κυκλοφοριας

Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα κατάθεσης πινακίδων και απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας φέρνει μια νέα διάταξη.

Πρόκειται για το σύστημα ψηφιακής κατάθεσης πινακίδων, το οποίο θα προβλέπει την ακινησία του οχήματος και τη μη καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία της νέας πλατφόρμας «MyCar», στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Μέσω της πλατφόρμας θα δηλώνεται η ακινησία το οχήματος, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα κρατούν στο σπίτι τους τις πινακίδες και θα «γλιτώνουν» τα τέλη κυκλοφορίας.

Παρά ταύτα, όσοι κάνουν χρήση του νέου συστήματος για τη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων και την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπει κλίμακες προστίμων που θα ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και ενδέχεται να φτάνουν έως και τις 30.000 ευρώ για τους υπότροπους.

Η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας 2021 εκπνέει την 31η Δεκεμβρίου 2020. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ωστόσο, ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχει διαμορφώσει η πανδημία θα δοθεί παράταση. Το πρώτο σενάριο είναι για παράταση 15 ημερών, ωστόσο εξετάζεται η μετάθεση της προθεσμίας έως και για έναν ή δυο μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 θα τεθεί σε ισχύ ένα νέο σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας. Το νέο σύστημα θα έχει ως βάσει το πρότυπο Worldwide Light Test Procedure με συνέπεια να αλλάξουν οι κλίμακες ταξινόμησης και τα ποσά.

Διαβάστε ακόμη: Νέα πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σήμερα