Κρήτη

Σωκράτης Βαρδάκης:Ζητά έκτακτη κρατική ενίσχυση για ελαιοπαραγωγούς

Βαρδακης

Την ενεργοποίηση της διαδικασίας χορήγησης έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για τους ελαιοπαραγωγούς του Νομού Ηρακλείου, θέτει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.

Όπως τονίζει στην ερώτησή του προς τον Υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη «καθίσταται επιτακτική η ανάγκη έκτακτης οικονομικής στήριξης των ελαιοπαραγωγών για την επιβίωση τους και την διατήρηση της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη δεδομένου ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες των τελευταίων δύο ετών, προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης, ενώ στο Νομό
Ηρακλείου σε πολλές περιοχές οδήγησαν σε ολοκληρωτική καταστροφή της
ελαιοπαραγωγής».

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει ο κ. Βαρδάκης «τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν ολόκληρο το νησί με δραματικές επιπτώσεις στην ελαιοκαλλιέργεια τόσο στις χαμηλότερες πρωιμότερες ζώνες, στις οποίες παρουσιάστηκε το φαινόμενο της «σχινοκαρπίας», όσο και στις υψηλότερες και οψιμότερες στις οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την πλήρη αποτυχία της καρπόδεσης».

Σαν συνέπεια «οι επιπτώσεις στην παραγωγή ελαιολάδου ήταν καταστροφικές, όπως αποδεικνύουν και οι μηδαμινές παραγόμενες ποσότητες ελαιολάδου σε ολόκληρο το νησί, ενώ σε συνδυασμό με τις
χαμηλές τιμές της φετινής χρονιάς έχουν οδηγήσει σε απόγνωση την πλειοψηφία των κατοίκων της Κρήτης και του Νομού Ηρακλείου, οι οποίοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς και έχουν σαν βασική πηγή εισοδήματος τα έσοδα από την πώληση ελαιολάδου».

Γίνεται φανερό, ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη και ζήτημα ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των παραγωγών και την διατήρηση της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη, η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στους ελαιοπαραγωγούς για τις ζημιές που έχουν υποστεί από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες των τελευταίων ετών.

ΒΑΡΔΑΚΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Κρήτη

Ηράκλειο

Μειώσεις στα δημοτικά τέλη για το 2021 προτείνουν οι «Ενεργοί Πολίτες»

λυγερος.jpg

Στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής που διεξήχθη στις 20/10/2020 συζητήθηκε το θέμα των συντελεστών για τα δημοτικά τέλη. Οι «Ενεργοί Πολίτες» αξιολογώντας την εισήγηση της δημοτικής αρχής πρότειναν μειώσεις ύψους 8% στους συντελεστές των δημοτικών τελών για το 2021.

Στην παρέμβαση του ο επικεφαλής της παράταξης και μέλος της οικονομικής επιτροπής Ηλίας Λυγερός αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας επισημαίνοντας ότι θα επηρεάσουν πολλαπλά την οικονομία και την κοινωνία τόσο το 2020 όσο και το 2021. Ο στόχος μας είπε θα πρέπει να είναι τόσο η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία όσο και η άμβλυνση των επιπτώσεων της επιδημικής κρίσης που αφορούν εκτός των άλλων και την οικονομία.

Οι οικονομικές δυνατότητες των πολιτών έχουν επηρεαστεί δραματικά ενώ η ανεργία και η υποαπασχόληση διαμορφώνουν ένα δυσοίωνο σκηνικό για την κοινωνία και την οικονομία.

Από την εμφάνιση της επιδημικής κρίσης το Δημοτικό συμβούλιο υιοθετώντας πρόταση των δημοτικών παρατάξεων αποφάσισε μέτρα ανακούφισης για τους δημότες στα οποία συμπεριλαμβάνονταν η μη είσπραξη δημοτικών τελών την περίοδο του «lockdown» και η μείωση τους για ένα χρονικό διάστημα μετά την επάνοδο σε κανονικούς ρυθμούς.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση τα οικονομικά στοιχεία της εισήγησης της δημοτικής αρχής απέδειξαν ότι:

·         Υπάρχει χρηματικό υπόλοιπο από τα προηγούμενα χρόνια ύψους 5.058.067,45€ .

·         Από τις δηλώσεις των δημοτών προέκυψαν περίπου 900.000 επιπλέον τετραγωνικά μέτρα, τα οποία θα ενσωματωθούν στους επόμενους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας και υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρουν 1,5 εκατομμύρια Ευρώ επιπλέον στα έσοδα των ανταποδοτικών τελών.

·         Επιπλέον έσοδα 600.000 € θα προκύψουν λόγω της λήξης της εφαρμογής της ρύθμισης του άρθρου 51 του νόμου 4647/2019 και επαναφοράς των αναδρομικών χρεώσεων στα επίπεδα των προηγούμενων ετών.

·         Κάθε χρόνο στις δαπάνες προβλέπεται κονδύλι άνω του ενός εκατομμυρίου για προμήθεια απορριμματοφόρων. Φέτος προέκυψε έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία για το Δήμο Ηρακλείου φτάνει στο ύψος των 1.155.000 € για την προμήθεια τουλάχιστον 7 απορριμματοφόρων, καλύπτοντας έτσι τη δαπάνη μιας ολόκληρης χρονιάς.

·         Η μείωση των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη του 2020 , εξαιτίας των μέτρων ανακούφισης  των δημοτών εκτιμάται στα 600.000 €.

Από τα στοιχεία που παρατέθηκαν προκύπτει ότι μια οριζόντια μείωση της τάξης του 8% σε όλους τους συντελεστές των δημοτικών τελών είναι εφικτή και δεν θα επηρεάσει τον ανταποδοτικό σχεδιασμό του Δήμου.

 Οι Ενεργοί πολίτες αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της κοινωνίας στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που διανύει η χώρα, θεωρούν ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη πρόταση από το δημοτικό συμβούλιο, καθώς η πλειοψηφία της οικονομικής επιτροπής ( η δημοτική αρχή δηλαδή )  δεν την έκανε αποδεκτή. Η εφαρμογή της προτεινόμενης έκπτωσης του 8% θα επιφέρει μία μείωση εσόδων 900.000, ποσό που μπορεί να καλυφθεί μόνο από την έκτακτη επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία της εισήγησης της δημοτικής αρχής που παρατέθηκαν προηγουμένως.

Στις ιδιαίτερες συνθήκες που ζούμε, με τις πολλαπλές επιπτώσεις στην κοινωνία , θεωρούμε ότι η αντίληψη που πρέπει να κυριαρχήσει είναι αυτή της συνδρομής και όχι η λογική της είσπραξης.