Κρήτη

Οι νέοι του Ηρακλείου συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές δράσεις

περιφερεια προγραμμα step

Τεχνική συνάντηση μεταξύ νέων ηλικιακά πολιτών και υπηρεσιακών στελεχών της δημόσιας διοίκησης οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, για την πιλοτική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος STEP του Πλαισίου Horizon 2020, «Κοινωνική και πολιτική συμμετοχή των νέων σε περιβαλλοντικά θέματα». Με το συντονισμό της Δρ. Paula Forbes, Μεταδιδακτορικής Ερευνήτριας του Τμήματος Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Abertay της Σκωτίας, αναπτύχθηκε βιωματική συνεργασία μεταξύ των λειτουργών της δημόσιας διοίκησης και ομάδας νέων ηλικίας 19-30 ετών, για την ανίχνευση των αναγκών, των προτεραιοτήτων και των ενδιαφερόντων της νέας γενιάς σε τοπικό επίπεδο.

Στόχος του προγράμματος η προσέλκυση και η ενθάρρυνση των νέων πολιτών για την ενεργή τους συμμετοχή τους στις διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης για τη λήψη αποφάσεων για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, σε ευθυγράμμιση με την εθνική νομοθεσία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τους συναρμόδιους φορείς στην Ελλάδα, και παράλληλα με ανάλογες διαδικασίες σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.

περιφερεια προγραμμα step

περιφερεια προγραμμα step, by meropi

Οι νέοι πολίτες, φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι, είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ιδέες τους για την πιλοτική εφαρμογή στην Περιφέρεια Κρήτης των εργαλείων διαβούλευσης που σχεδιάζονται από το Πρόγραμμα, και ειδικότερα μιας διαδικτυακής πλατφόρμας επικοινωνίας με την αξιοποίηση αρχιτεκτονικής υπολογιστικού νέφους (cloud computing), συνδυασμένης με μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ενισχυμένης με δυνατότητες πολλαπλής μετάφρασης, απεικόνισης και σύνδεσης με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι συντονιστές του ευρωπαϊκού προγράμματος και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης συνομίλησαν με τους νέους για την κατανόηση εκ μέρους τους των διαδικασιών διαβούλευσης και περιβαλλοντικής αδειοδότησης στα διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης και συναρμοδίων υπηρεσιών, για την αποτελεσματικότερη και ενεργή ένταξή τους στις συμμετοχικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Εκ μέρους των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και της Περιφέρειας Κρήτης Εμμ Μαυράκης και Δρ Ελένη Χατζηγιάννη, η Γεν. Γραμματέας του Δήμου Φαιστού Μαρία Σοφουλάκη, στελέχη υπηρεσιών από τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, καθώς και Δήμων.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα που εφαρμόζεται πιλοτικά στην Περιφέρεια Κρήτης, στη Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού, Μ. Μουσούρου 15, Ηράκλειο, 2813 410110, και στα τοπικά της Τμήματα.

Κρήτη

Ελαιόλαδο: Στην Κρήτη η τυποποίησή του, παρά τις πιέσεις των βιομηχάνων

ελαιόλαδο

Απορρίφθηκε, ομόφωνα, η πρόταση του ΣΕΒΙΤΕΛ για τη χύμα μεταφορά του παρθένου κρητικού ελαιολάδου εκτός νησιού, όπου οι βιομήχανοι είχαν προτείνει να γίνεται η τυποποίησή του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο των ελαιοκομικών οργανώσεων και των ίδιων των παραγωγών αλλά και των τοπικών φορέων.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από μία συντονισμένη “απάντηση” της Περιφέρειας Κρήτης, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και πολλών ελαιοκομικών οργανώσεων και αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία μεγάλη επιτυχία.

Μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, κ. Σταύρος Γαβαλάς, επισήμανε την αξία της συντονισμένης παρέμβασης που έγινε και όπως είπε, “αξίζουν μπράβο σε όλους”!

Ως εκ τούτου, το κρητικό ελαιόλαδο θα τυποποιείται στην Κρήτη - όχι εκτός νησιού - αν και ο ΣΕΒΙΤΕΛ ζητούσε επισταμένα το λάδι να φεύγει από την Κρήτη χύμα και η διαδικασία της τυποποίησης να γίνεται εκτός Κρήτης.

Αυτό δεν πέρασε, όπως είπε ο κ. Γαβαλάς, η τοπική οικονομία θα καρπώνεται όλο αυτό, και όχι άλλες περιοχές.

Ο κ. Γαβαλάς πρόσθεσε ότι άμεσα θα γίνει η κατάθεση του καταστατικού, θα ανακοινωθεί ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση του σήματος ΠΓΕ (για να καταστεί το κρητικό ελαιόλαδο Προϊόν Προστασίας γεωγραφικής ένδειξης), αν και όπως σημείωσε, ο ΣΕΒΙΤΕΛ καθυστέρησε σημαντικά την όλη διαδικασία.

“Θα είχαμε, ήδη, πάει πάει στην ΕΕ και θα είχαμε κατοχυρώσει ήδη το σήμα για να βγάζουμε ένα εξαιρετικό προϊόν. Τώρα, οφείλουμε να επιταχύνουμε. Σκοπός μας είναι να παίρνει την υπεραξία ο παραγωγός κι όχι ο βιομήχανος”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: "Χάνονται" οι παραλίες του νησιού - Γιατί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Λιμάνι Ηρακλείου: Αυξημένη κίνηση ενόψει τριημέρου του Αγίου Πνεύματος (φωτο)