Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις ανεμογεννήτριες

Image
ανεμογεννήτριες
 clock 07:40 | 05/03/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Με τον εντεταλμένο Σύμβουλο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης κ. Νίκο Ξυλούρη, συναντήθηκαν ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λασιθίου. 

Στον κ. Ξυλούρη επιδόθηκε το ψήφισμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης  ΕΟΟΑ που αφορά την  εγκατάσταση αιολικών πάρκων   (Ανεμογεννήτριες) σε προστατευμένες περιοχές της Ελλάδας και ειδικότερα στην Κρήτη (Νatura 2000, Ramsar, Γεωπάρκα).
Κατόπιν έλαβε χώρα ενημέρωση για τις θέσεις του ΕΟΣ Λασιθίου επί της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – ΒΑΠΕ (βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα) στο Οροπέδιο Λασιθίου- Καθαρού  περιοχές NATURA 2000. Ο κ. Ξυλούρης δήλωσε ότι μοιράζεται τις ανησυχίες μας και ότι θα τις προωθήσει άμεσα στον Περιφερειάρχη.  

Η οροσειρά της Δίκτης που περιβάλλει το Οροπέδιο Λασιθίου και Καθαρού  είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους NATURA  2000 και προστατεύεται από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2011 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει αδειοδοτήσει επτά (7) εταιρείες για την εγκατάσταση, περιμετρικά αυτής, 85 ανεμογεννητριών  ύψους 80 έως 100 μ. , με τον διάμετρο ρότορα της καθεμιάς  να ξεκινά από 71  έως  112 μέτρα !

Η αδειοδότηση περιλαμβάνει εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε επτά (7) από τις εννιά (9) κορυφές της οροσειράς με μέσο υψόμετρο τα 1500 μέτρα, οι οποίες θα ξεκινούν από : το Λουλουδάκι με 13 ανεμογεννήτριες, τη Σελένα με 13 , το Μαχαιρά με 13,  την Τσίβη – Βαρσάμη  με 12, το Καθαρό με 12, την Τούμπα Μουτσούνα και  το Βιργιωμένο με 11 , το Σαρακινό και τον Μικρό Αφέντη με 14. Υπογραμμίζουμε, ότι καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπει την  εγκατάσταση ΒΑΠΕ σε αυτά τα υψόμετρα! 

Σύμφωνα με το Σύλλογο, οι  σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών συνιστούν οικολογικό έγκλημα  για τον ορεινό όγκο της Δίκτης, με αποτέλεσμα να επίκειται μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική επέμβαση. Το έργο προβλέπει διάνοιξη μεγάλων δρόμων πρόσβασης  σε κορυφές, δάση και βουνοπλαγιές, μεγάλες εκσκαφές για την θεμελίωση των ανεμογεννητριών (βάσεις από μπετόν 350τμ) και  των πυλώνων  μεταφοράς του ρεύματος.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis