Κρήτη

Ηράκλειο

Ξεκινάει αύριο η αγροτική έκθεση στον Άγιο Σύλλα

τσαγκαράκης

Συνεχίζεται,το Διήμερο Φεστιβάλ Προβολής και Προώθησης  Τοπικών Προϊόντων «Εκτός Πόλης» που διοργανώνει η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ηρακλείου. 

Πρώτος σταθμός στη φετινή προσπάθεια ήταν η Τοπική Κοινότητα των Δαφνών ενώ οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο (23-24 Ιουλίου) στην Τοπική Κοινότητα του Αγίου Σύλλα. 

Και αυτό το διήμερο πλαισιώνεται μεπολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ παράλληλα θαλειτουργεί υπαίθρια αγορά αγροτικών κρητικών προϊόντων και χειροτεχνιών. 

Για την αγροτική έκθεση στον Άγιο Σύλλα, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ, Γιώργος Τσαγκαράκης, δήλωσε στο ekriti.gr:

Για 5η συνεχόμενη χρονιά στην έκθεση, όλοι οι διοργανωτές, αναδεικνύουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον αγροτικό πλούτο της κρητικής γης, αναβαθμίζουμε με δράσεις τις παραγωγές και τις γεωρικές καλλιέργειες και ανακαλύπτουμε νέους παραγωγούς και νέες μεθόδους καλλιεργειών. Στόχος μας να προσελκύσουμε κόσμο προκειμένου να σταθούν κοντά στην δυναμική αυτή πρωτοβουλία και να στηρίξουν γαι ακόμη μια φορά, την προσπάθεια των τοπικών φορέων. Μεταξύ αυτών θέλουμε να γνωρίσουν και την ντόπια γαστρονομία, αφού αύριο θα διεξαχθεί και διαγωνισμός μαγειρικής.

Παράλληλα όλοι οι επισκέπτες, στην έκθεση θα μπορούν να βρουν αρτοσκευάσματα, χειροποίητες κατασκευές από χαρτί, κεντήματα, ρακί, χειροποίητα κοσμήματα, ξύλινες κατασκευές, βιολογικό σαπούνι, μέλι και παράγωγα μελιού, ντεκουπάζ, οικολογικά απορρυπαντικά, πήλινες κατασκευές, λικέρ, βότανα, γαλακτοκομικά προϊόντα από γάλα γαϊδούρας και άλλα…

Το 3ο Διήμερο «Εκτός Πόλης» θα πραγματοποιηθεί στις Κάτω Ασίτες στις 30-31 Ιουλίου.

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η ΔΗΕΚΗ με συνδιοργανωτές τις Τοπικές Κοινότητες και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των Δαφνών, τους Αγίου Σύλλα και των Κάτω Ασιτών. 

Το Διήμερο Φεστιβάλ Προβολής και Προώθησης  Τοπικών Προϊόντων «Εκτός Πόλης» πέρυσι πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις Δημοτικές Ενότητες Γοργολαΐνη, Παλιανής και Τεμένους.

Φέτος και κατά τη διάρκεια των Διήμερων Φεστιβάλ, λεωφορείο του Δήμου Ηρακλείου θα αναχωρεί στις 17:30 μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου (Πλατεία Ελευθερίας) με προορισμό τα χωριά που πραγματοποιούνται τα φεστιβάλ «Εκτός Πόλης» μεταφέροντας δωρεάν τον κόσμο που επιθυμεί να τα παρακολουθήσει,.
 
Το πρόγραμμα 23 -24 Ιουλίου «Εκτός Πόλης» στον Άγιο Σύλλα
 
Σάββατο 23 Ιουλίου  
 18:00    Έναρξη Εκδήλωσης –Αγιασμός & χαιρετισμός  επισήμων
 18:30    Βεγγέρα στην πλατεία του Αγίου Σύλλα με παραδοσιακά μουσικά όργανα της Κρήτης από τη Νεολαία του Αγίου Σύλλα  & Παιδικό χορευτικό συγκρότημα του Ιωάννη Καβάλου (Κάμπος Αγίου Σύλλα)
  Α) 18:30-20:30  Διαγωνισμός Μαγειρικής
Κατηγορία Α   έτοιμα παραδοσιακά φαγητά από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Σύλλα
Κατηγορία Β έτοιμα παραδοσιακά γλυκά από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Σύλλα
Κατηγορία Γ παίζοντας προβάλλουμε και διατηρούμε την παράδοση με δημιουργίες από ζύμη.
Β) 18:30-20:30    Παρουσίαση παραδοσιακών επαγγελμάτων
        Αρτοποιός ζυμωτό παραδοσιακό ψωμί σε ξυλόφουρνο
        Μελισσοκόμος Αναπαράσταση συλλογής μελιού
        Καζανάρηςπαραγωγός ρακής
        Τυροκόμος Παρασκευή τυριού με γάλα
        Υφάντρα Κρητικές παραδοσιακές στολές
        Παραδοσιακό καφενείο
   Γ) 18:30-20:30  Παρουσιάσεις
        Παρουσίαση βιβλίου από τη συγγραφέα κα ΖαχαρούλαΕργαζάκη
        Κρητικό φίλεμα από επαγγελματίες Μάγειρες & Ζαχαροπλάστες  
        Παρουσίαση παραδοσιακών γλυκών από τη σχολή Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής “KAPPASTUDIES”
        Παρουσίαση Σκάλισμα Ντεκόρ από καταξιωμένους Σεφ –Κρύα κουζίνα
        Παρουσίαση Κρητικών παραδοσιακών φαγητών από τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων ΙΕΚ, TasteAcademy, Κώστας Ντερέκας 
        Παρουσίαση Ξομπλιαστού Γαμοκούλουρουαπό τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Μάραθος «Το ξομπλιαστό κουλουράκι»
        Παρουσίαση Κρητικών παραδοσιακών εδεσμάτων από το γυναικείο συνεταιρισμό Αρχανών « Γεύσεις»
21:00     Μουσικά ακούσματα από τη Θράκη με αγάπη
     Μουσική,χορός, τραγούδια με αφετηρία τη  παράδοση της  Θράκη και κατάληξη στο σύγχρονο έντεχνο ελληνικό τραγούδι από το σύλλογο Θρακιωτών Κρήτης 
  
Κυριακή 24 Ιουλίου  

  18: 00- 18:30    Α)  Διαγωνισμός μαγειρικής
Κατηγορία Α   έτοιμα παραδοσιακά φαγητά από τις μητερούλες μας
Κατηγορία Β έτοιμα παραδοσιακά γλυκά από τις γιαγιάδες μας
18:30- 19:00  Β) Παρουσίαση παραδοσιακών επαγγελμάτων
        Αρτοποιός ζυμωτό παραδοσιακό ψωμί σε ξυλόφουρνο
       Μελισσοκόμος Αναπαράσταση συλλογής μελιού
        Καζανάρηςπαραγωγός ρακής
        Τυροκόμος Παρασκευή τυριού με γάλα
        Υφάντρα Κρητικές παραδοσιακές στολές
        Παραδοσιακό καφενείο 
19:00- 20:00    Γ) Παρουσιάσεις
        Κρητικό φίλεμα από επαγγελματίες Μάγειρες & Ζαχαροπλάστες  
        Παρουσίαση παραδοσιακών γλυκών από τη σχολή Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής “KAPPASTUDIES”
        Παρουσίαση Κρητικών παραδοσιακών φαγητών από τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων ΙΕΚ, TasteAcademy,Κώστας Ντερέκας 
        Παρουσίαση Ξομπλιαστού Γαμοκούλουρουαπό τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Μάραθος «Το ξομπλιαστό κουλουράκι»
        Παρουσίαση Κρητικών παραδοσιακών εδεσμάτων από το γυναικείο συνεταιρισμό Αρχανών « Γεύσεις»
        Παρουσίαση Σκάλισμα Ντεκόρ από καταξιωμένους Σεφ –Κρύα κουζίνα
20: 30  Απονομή βραβείων   
21:00 Παραδοσιακά ακούσματα –Χοροί της Κρήτης
     Κρητικά ακούσματα –Μαντινάδες από το τοπικό  συγκρότημα του Ν. Καβάλου
       Χορευτικά από τη Σχολή Κρητικών Χορών «Χνάρης»
      Κρητικά ακούσματα –Μαντινάδες από το τοπικό συγκρότημα Γεωργίου Γριντάκη
      Χορευτικό από τη σχολή ΧαραλαμπάκηςΑστρινός «Μπαλάσκας»
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Σωκράτης Βαρδάκης: "Απελπιστική η κατάσταση με τα χιλιάδες εκκρεμή χειρουργεία"

χειρουργεία

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν, ευρισκόμενοι μάλιστα για μήνες σε λίστες αναμονής που μακραίνουν διαρκώς σε πανελλαδικό επίπεδο, προχώρησαν 48 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τον Υπουργό Υγείας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση η υποστελέχωση των νοσοκομείων, με τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους να παίρνουν πλέον τρομακτικές διαστάσεις, οι μειώσεις χειρουργικών κρεβατιών, αλλά και οι συγχωνεύσεις κλινικών λόγω πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μείωση των τακτικών χειρουργείων έως 80% ανάλογα με τις συνθήκες, σύμφωνα με το νέο έγγραφο που απέστειλε η αναπλ. Υπουργός Υγείας στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία επιτείνεται και με τις αναστολές του υγειονομικού προσωπικού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα, αλλά και καταγγελίες ασθενών, μόνο στα Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) εκκρεμούν 5.000 χειρουργεία, ενώ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, 2.700 χειρουργεία, με τον συνολικό αριθμό σε επίπεδο Κρήτης να υπερβαίνει τις 10.000.

Παρότι από τις 15/11/21 τα χειρουργεία του ΠΑ.Γ.Ν.Η επανήλθαν στην κανονική λειτουργία τους, οι ασθενείς που αναμένουν είναι χιλιάδες, ενώ η Διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, επισημαίνει ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι οριακή, καθώς σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον κλίνες COVID ή αν αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών στις Μ.Ε.Θ. COVID, θα πρέπει να περιοριστούν άλλες δραστηριότητες στο νοσοκομείο, με προφανείς κινδύνους για τη λειτουργία του.

Στο Βενιζέλειο από την άλλη πλευρά, λειτουργούν 3 από τις 5 χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούσαν προ πανδημίας, σύμφωνα με τον Τομεάρχη του Χειρουργικού Τομέα και Διευθυντή της ΩΡΛ Κλινικής του νοσοκομείου, με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων να εξακολουθούν να αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα, ασθενείς, που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν.

Από την άλλη, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για  τους ασθενείς εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών. Η κυβέρνηση έχει αφήσει τους ασθενείς αυτούς στην τύχη τους, να βλέπουν την υγεία τους να επιδεινώνεται, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Οι Βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει που οφείλεται το γεγονός της πολύμηνης καθυστέρησης σημαντικών χειρουργείων και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία.

Τέλος ζητούν να απαντήσει αν θα προχωρήσετε στην άμεση δρομολόγηση των μόνιμων προσλήψεων που έχετε εξαγγείλει και να σταματήσετε την «αποψίλωση» άλλων τμημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Αποδυνάμωση της ΜΕΘ του Βενιζελείου καταγγέλλουν οι γιατροί - Ποια είναι η αιτία

Σχολική βία: Μαθητές ξυλοκόπησαν 16χρονο δυο φορές μέσα στο σχολείο του

 

 

 

 

ESPA BANNER