Κρήτη

Ηράκλειο

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι στο Ηράκλειο

συνταξιούχοι ηράκλειο

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και των συνταξιούχων στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που  έρχεται  προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα Σωματεία και τις ενώσεις των συνταξιούχων, με το νέο νομοσχέδιο παραμένουν σε ισχύ οι τεράστιες περικοπές από το 2010 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, στις αναπηρικές, στις συντάξεις χηρείας και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσης καταργούνται οριστικά η 13η και η 14η σύνταξη και το ΕΚΑΣ, η εθνική σύνταξη παραμένει στα 340 έως 384 ευρώ με 15 και 20 χρόνια εργασίας αντίστοιχα, ενώ το κράτος εγγυάται μόνο αυτή. 
Ακόμη, παραμένουν, μεταξύ άλλων, και όλες οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως και το ανώτατο όριο στα 67 χρόνια με προοπτική αύξησης ανάλογα με το «προσδόκιμο ζωής».

Παράλληλα, παραμένουν οι ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου για τους συντελεστές αναπλήρωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, η «προσωπική διαφορά», ενώ για τις επικουρικές συντάξεις, σε όσους είχαν πρόσθετη μείωση από το νόμο Κατρούγκαλου, δε θα δοθούν αναδρομικά από το καλοκαίρι του 2016 που έγινε η περικοπή, αλλά από τον Οκτώβρη του 2019. 

Η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου καλεί σήμερα Πέμπτη  στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας όλους τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση των συνταξιουχικών και εργατικών σωματείων 

Με τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις διεκδικούν  αποκλειστικά δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους, κατάργηση  όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων, κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια και σύνταξη στα 60 για τους άντρες, 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού, όχι κάτω από 600 ευρώ και πλήρη, κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. 

Όπως αναφέρουν , ελάχιστοι συνταξιούχοι θα επωφεληθούν και θα δουν αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς στην πραγματικότητα το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο όχι μόνο δεν καταργεί τίποτε από όλα τα αντισυνταξιουχικά μέτρα του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά διατηρεί και όλες τις προηγούμενες περικοπές που είχαν ψηφιστεί.

Κρήτη

Κρήτη - Αποκλειστικό: Κρούσμα κορωνοϊού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Πυροσβεστική

Νέο κρούσμα κορωνοϊού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κρήτης επιβεβαιώθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ekriti.gr, το κρούσμα αφορά συμβασιούχο πυροσβέστη που υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Περάματος στο Ρέθυμνο.

Το περιστατικό έγινε γνωστό σήμερα. Στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο θα πραγματοποιηθούν τεστ κορωνοϊού για να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί και άλλοι πυροσβέστες, ενώ στο κτίριο έγινε ήδη απολύμανση. Στον πυροσβέστη που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, ιχνηλατούνται ήδη οι επαφές του, όπως προβλέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του Γαράζου θα καλύπτει επιχειρησιακά το Π.Κ. Περάματος, ενώ το αντίστοιχο του Γαράζου θα καλύπτεται επιχειρησιακά από το Κλιμάκιο των Ανωγείων.