Κρήτη

Ηράκλειο

Κεγκέρογλου: Ταλαιπωρία συνταξιούχων με τα αναδρομικά τους

Βασίλης Κεγκέρογλου

Με ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου μαζί με τους Βουλευτές Κωνσταντίνο Σκανδαλίδη,  Γεώργιο Μουλκιώτη και  Μιχάλη Κατρίνη ζητούν την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στους χιλιάδες συνταξιούχους με την υπέρμετρη για τα εισοδήματά τους επιβάρυνση με φόρους και πρόστιμα, αλλά και την διευκόλυνση της καταβολής τους για όσα πράγματι τους αναλογούν.

Αναλυτικά το κείμενο της  ερώτησης έχει ως εξής:

«Το Κίνημα Αλλαγής επισήμανε έγκαιρα – από τις 19/12/2019- ως ιδιαίτερα προβληματική  και απόδειξη της προχειρότητας και της απουσίας σχεδιασμού από το Υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων, την  αιφνίδια απόφαση της ΑΑΔΕ, να αποστείλει προς τις Δ.Ο.Υ όλης της Ελλάδας, 200.000 περίπου υποθέσεις με αναδρομικές αποδοχές  του οικονομικού έτους 2014, μόλις 8 εργάσιμες ημέρες πριν την παραγραφή τους στις 31/12/2019.

Επισημάναμε ότι η  απόφαση αυτή, με την εντολή της οίκοθεν εκκαθάρισης, χωρίς να κληθούν νόμιμα οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά τόσο για τη νομιμότητα όσο και για τη σκοπιμότητά της, καθώς σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί η Διοίκηση να αποφασίζει μονομερώς και μετά να τρέχει ο πολίτης να βρει το δίκιο του, ούτε είναι δυνατόν οι ευθύνες της ηγεσίας να μετατίθενται στους υπαλλήλους, που λόγω του τεράστιου όγκου των χιλιάδων υποθέσεων, δεν ήταν δυνατόν να τις διεκπεραιώσουν σε ελάχιστες ημέρες.

Σύμφωνα δε με την ΑΑΔΕ εξετάστηκαν περισσότερες από 159.000 υποθέσεις φορολογουμένων, από τις 190.000 συνολικά, που είχαν λάβει αναδρομικά και εκδόθηκαν χρεωστικά σημειώματα για 71.000.

Οι καταγγελίες των συνταξιούχων και των οργανώσεών τους επιβεβαίωσαν, δυστυχώς, τις επισημάνσεις του Κινήματος Αλλαγής για τον προβληματικό χαρακτήρα  της από 17/12/2019 απόφασης της ΑΑΔΕ.

Καταγγέλλουν συγκεκριμένα ότι δεν έλαβαν εκκαθαριστικά με τα αναδρομικά από τα ταμεία τους, ούτε αυτά αναρτήθηκαν στο TAXIS, ώστε να προβούν σε συμπληρωματικές δηλώσεις για το έτος αναφοράς τους, πολύ περισσότερο, δεν ειδοποιήθηκαν από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές  όπως ο νόμος επιτάσσει.  Ως αποτέλεσμα δε της «οίκοθεν» συμπληρωματικής δήλωσης, με άγνοιά τους,  εκδόθηκαν τα χιλιάδες εκκαθαριστικά σημειώματα  με φόρους και πρόστιμα που κρίνονται υπερβολικά και άδικα από τους συνταξιούχους.

Με βάση τα παραπάνω

Ερωτάστε κε Υπουργέ:

Προτίθεστε με νομοθετική πρωτοβουλία ή με την πλέον πρόσφορη διαδικασία να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους χιλιάδες συνταξιούχους με την υπέρμετρη για τα εισοδήματά τους επιβάρυνση με φόρους και πρόστιμα, αλλά και την διευκόλυνση της καταβολής τους για όσα πράγματι τους αναλογούν».

 Οι συνυπογράφοντες Βουλευτές:

 Βασίλης Κεγκέρογλου, Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης, Γεώργιος Μουλκιώτης και Μιχάλης Κατρίνης.

Κρήτη

Ηράκλειο

Αρκαλοχώρι - Σεισμός: Οι αυθαίρετες προσθήκες στα κτίρια προκάλεσαν την κατάρρευση

Ζημιές σε κτίριο

Την κατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν από το σεισμό στο Αρκαλοχώρι αλλά και σε οικισμούς όπως το Χουμέρι περιέγραψε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο κ.Κωνσταντίνος Σπυράκος που επισκέφθηκε Παρασκευή και Σάββατο την περιοχή.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο κ. Σπυράκος έκανε λόγο για σοβαρότατες βλάβες στα κτίρια ακόμη και νεότερης κατασκευής ιδιαίτερα στην τοιχοποιία ενώ επεσήμανε ότι οι μετασεισμοί επιδεινώνουν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των κτιρίων.

Παράλληλα ο καθηγητής στην αυτοψία που έκανε σε κτίρια του Αρκαλοχωρίου αλλά και αλλού διαπίστωσε ότι πολλές κατασκευές έχουν γίνει πρόχειρα, αναφερόμενος σε κτίσματα νεότερης κατασκευής πάνω σε παλιά χωρίς την απαιτούμενη στήριξη γεγονός που επιδείνωσε τις ζημιές που υπέστησαν.

Ίσως πολλά από αυτά δεν είναι πλέον κατοικήσιμα ούτε επιδέχονται επιδιόρθωσης ενώ σε άλλα θα πρέπει να γίνει σωστή μελέτη από μηχανικό για να αποκατασταθούν σωστά.

Γενικότερα όλες οι κατασκευές, είπε ο κ.Σπυράκος, πρέπει να ενισχυθούν ιδιαίτερα όσα κτίρια είναι προ του 1985 ενώ όσα έχουν κατασκευαστεί με τον αντισεισμικό κανονισμό ίσως να έχουν πρόβλημα μόνο την τοιχοποιία.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τη θέση που βρίσκεται το κάθε κτίριο σε σχέση με μια σεισμική δόνηση.

Οι αυθαίρετες προσθήκες, σημείωσε είναι και οι πιο επικίνδυνες για κατάρρευση σε περίπτωση σεισμού και τέτοιες υπήρχαν πολλές στο Αρκαλοχώρι.

Παράλληλα, κάλεσε τους ιδιοκτήτες να προχωρούν σε αποκατάσταση του κτιρίου τους, με βάση τη μελέτη μηχανικού, καθώς εάν η όποια επέμβαση γίνει χωρίς μελέτη τότε θα είναι δύσκολη η μεταβίβασή του.

Όσον αφορά τα μνημεία και με την ιδιότητα του μέλους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είπε μετά την επίσκεψή του ότι επιδέχονται αποκατάστασης και ότι πρόκειται κυρίως για 10 ναούς και παλιά αρχοντικά.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Θέμα συζήτησης ο ξυλοδαρμός για το κρέας

Ηράκλειο: Τους πέταξε κροτίδα και τους απείλησε με ρόπαλο!

ESPA BANNER