Κρήτη

Ηράκλειο

Κατολίσθηση στην εθνική οδό στο ρεύμα προς Ηράκλειο (βίντεο)

κατολίσθηση σίσες

Κατολίσθηση σημειώθηκε νωρίς το πρωί στον ΒΟΑΚ στο ύψος των Σισσών, στο ρεύμα από Ρέθυμνο προς Ηράκλειο. Χώματα και πέτρες έπεσαν στο οδόστρωμα και είχε περιοριστεί το ελεύθερο τμήμα του δρόμου, με αποτέλεσμα η κίνηση να διεξάγεται με δυσκολία, μέχρι να καθαριστεί το οδόστρωμα.
 

 

Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δείτε το βίντεο που έστειλε αναγνώστης του ekriti.gr:

Κορεσμένα τα εδάφη από τα νερά των συνεχών βροχοπτώσεων

«Υπάρχουν συνεχείς πτώσεις πρανών, υπάρχει κορεσμός στα εδάφη και έχουμε παρατηρήσει την εμφάνιση νέων πηγών σε ψηλά σημεία του ορεινού όγκου με νερό που αναβλύζει μέσα από το έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι τα εδάφη είναι επικίνδυνα με το ενδεχόμενο να μην μπορούν να συγκρατηθούν τα χώματα και για το λόγο αυτό υπάρχουν πτώσεις χωμάτων και βράχων», ανέφερε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδάκης, τονίζοντας πως οι διερχόμενοι οδηγοί από το σύνολο του οδικού δικτύου πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
 
Στο Ρέθυμνο οι ζημιές είναι πολλές αλλά μικρές όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του νομού Νίκος Βόζογλου μιλώντας για το σύνολο της εικόνας στο Ρέθυμνο μετά τις συνεχείς βροχοπτώσεις και ενίοτε καταρρακτώδεις. «Καταστροφές πολλές ναι, όμως μικρές. Δρόμοι που έχουν κοπεί υπάρχουν όπως έχουμε και περιστατικά με μικρές καταπτώσεις πρανών και βράχων που εκτείνονται όμως σε όλο το επαρχιακό δίκτυο του νομού. Προβλήματα αντιμετωπίζουν και γίνονται καταγραφές σε Δήμο Αμαρίου, στο δήμο Μυλοποτάμου, στο δήμο Αγίου Βασιλείου και στο Δήμο Ρεθύμνου. Στους συγκεκριμένους δήμους υπάρχουν δρόμοι με δυσχερή κίνηση όπως και δρόμοι κλειστοί λόγω επικινδυνότητας και συγκεκριμένα, από Καλωνή για Σαϊτούρες, από Σταυρό για Μπαλί, και στο δρόμος Κράνας στα Ζωνιανά που απαγορεύεται η διέλευση τόσο για λεωφορεία όσο και στα ογκώδη οχήματα. Στο χωριό Βισταγή Αμαρίου έχει κοπεί ο δρόμος και η διέλευση των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριους αγροτικούς δρόμους, ενώ στα Γουλεδιανά χωριό 10 χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ρεθύμνου, σπίτια πλημμύρησαν από υπερχείλιση ρέματος και φραγή του αποχετευτικού δικτύου από την ποσότητα του νερού που έπεσε», ανέφερε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Βόζογλου, υπήρξαν και καταστροφές σε αγροτικό κεφάλαιο και αυτές τις μέρες θα ξεκινήσει η καταγραφή σε όσους αγρότες κτηνοτρόφους η περιουσία τους έχει υποστεί ζημιές, και πρόσθεσε ότι «Αυτό όμως που πρέπει να επισημάνουμε είναι η ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να επιδείξουν οδηγοί και διερχόμενοι σε όλο το περιφερειακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, δεδομένου ότι μπορεί οι βροχές πρόσκαιρα να σταμάτησαν όμως τα εδάφη είναι πολύ υγρά και επίφοβα για πτώσεις βράχων και κατολισθήσεις». Τα έντονα καιρικά φαινόμενα όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόσο ο κ. Λαγουδάκης από πλευράς της Π.Υ. όσο και ο κ. Βόζογλου από την Πολιτική Προστασία, θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: 31 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρούσματα κορωνοϊού

Συνολικά 31 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε για την Κρήτη ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη 23/06, σε συνολικά 520 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την  ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου καταγράφηκαν 15 νέες εργαστηριακά επιβεβαιωμένες μολύνσεις Covid19.

10 νέα κρούσματα  ανιχνεύθηκαν στα Χανιά, 6 στο Ρέθυμνο, ενώ δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα στο Λασίθι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Που οφείλονται οι επικίνδυνες θρομβώσεις

Εισήγηση των ειδικών: Καταργείται η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση κυκλοφορίας

Κρήτη: Σε χαμηλά επίπεδα το ιικό φορτία στα αστικά λύματα