Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Οργή για τα αδέσποτα - Αγανάκτηση για τα σκυλιά σε κήπους και ταράτσες

adespota.jpg
 clock 10:35 | 18/06/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Οργή και αγανάκτηση σε κατοίκους πολλών περιοχών του Ηρακλείου έχει προκαλέσει η αδιαφορία όπως καταγγέλουν  της αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών όσον αφορά το διαχρονικό πρόβλημα των αδέσποτων αλλά και των δεσποζόμενων ζώων που φιλοξενούνται σε ταράτσες και αυλές σπιτιών.
Το πρόβλημα αυτή την περίοδο όπως καταγγέλουν πολίτες στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr εντοπίζεται στις Μεσαμπελιές ,τις Βασιλειές,το Μασταμπά και Κορώνι Μαγαρά στη Βιομηχανική περιοχή και άλλες συνοικίες ,όπου ολόκληρες αγέλες σκυλιών, πολλά από τα οποία είναι επιθετικά,έχουν προκαλέσει μικροατυχήματα με μοτοσυκλέτες αλλά και ηχορύπανση καθώς τώρα το καλοκαίρι κανείς δεν μπορεί να αφήσει λόγω ζέστης τα παράθυρα του σπιτιού του ανοιχτά.

​Μείζον πρόβλημα όπως λένε αποτελούν και τα δεσποζόμενα τετράποδα σε ταράτσες και τους κήπους κατοικιών,καθώς κατά τις μεσημβρινές ώρες αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας γαυγίζουν ασταμάτητα.
Επίσης σύμφωνα  τις καταγγελίες οι πολίτες υπό το φόβο των αδέσποτων δεν τολμούν να περπατήσουν σε δρόμους τώρα το καλοκαίρι.

​Παράλληλα για μια ακόμα φορά παρατηρείται το φαινόμενο ασυνείδητοι να εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους σε κατοικημένες περιοχές νότια της πόλης του Ηρακλείου με αποτέλεσμα κάθε πρωί οι πολίτες που διαμένουν σε αυτές να παρατηρούν και νέα τετράποδα που χαμένα λόγω της εγκατάλειψης ενώνονται με άλλα σκυλιά.
Οι πολίτες καλούν αστυνομία ,δήμο και όποια άλλη υπηρεσία είναι αρμόδια να παρέμβει καθώς η κατάσταση είναι απελπιστική αλλά και για το γεγονός ότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.

Υπάρχει νόμος για τις ταράτσες και τα μπαλκόνια

Ο νόμος είναι αυστηρός αλλά δεν εφαρμόζεται για τους ιδιοκτήτες που φιλοξενούν ζώα σε ταράτσες και μπαλκόνια και συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με το άρθρο 8, 1β του νόμου 4039/2012 απαγορεύεται η μόνιμη παραμονή των ζώων στα μπαλκόνια, βεράντες ή άλλους ανοιχτούς χώρους στα διαμερίσματα. Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο νόμο και την επεξηγηματική εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, υπ’ αρ. 1/13/1631/8.4.13  η μη τήρηση των κανόνων ευζωίας του άρθρου 1 και 5 του ίδιου νόμου, συνιστούν το αδίκημα της παθητικής κακοποίησης ζώων.
Στις μονοκατοικίες, η διατήρηση ζώων συντροφιάς επιτρέπεται εάν και εφόσον έχουν σημανθεί και καταχωρισθεί νομίμως και φέρουν βιβλιάριο υγείας. Παράλληλα, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις καθώς και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες για τα πρόστιμα

Ο αστυνομικός συνήθως πριν βεβαιώσει το σχετικό πρόστιμο, εξηγεί στον ιδιοκτήτη τον νόμο, του δίνει περιθώριο μιας βδομάδας περίπου και μετά – αν δεν συμμορφωθεί – κόβει το αντίστοιχο πρόστιμο στα ειδικά μπλοκάκια που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε Αστυνομικό Τμήμα.
 
Καλείτε το 100 και δίνετε ακριβείς πληροφορίες για το σημείο (χωράφι, κατοικία, οικόπεδο) όπου βρίσκεται το κακοποιημένο παθητικά ζώο και αυτοί είναι υποχρεωμένοι να στείλουν περιπολικό.
Ή πηγαίνετε στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα για να κάνετε καταγγελία επώνυμη, περιγράφοντας τις συνθήκες που ζει το ζώο επικαλούμενοι τους νόμους 4039/2012 και 4235/2014 ενώ δεν χρειάζεται να πληρώσετε παράβολο.

​Όταν η Αστυνομία προσέλθει και διαπιστώσει τις παραβάσεις εκ του νόμου, τότε κανονικά πρέπει να προχωρήσει αυτεπάγγελτα σε μήνυση κατά του ιδιοκτήτη, να τον συλλάβει και να έλθει σε επικοινωνία με τον εισαγγελέα υπηρεσίας, (ή την εισαγγελέα Ζώων Αθηνών αν πρόκειται για την Αττική), ώστε να του δώσει οδηγίες.

Ο εισαγγελέας ή θα διατάξει την κράτηση του ιδιοκτήτη και θα τον οδηγήσει την επόμενη μέρα στο αυτόφωρο ή θα διατάξει να αφεθεί ελεύθερος και θα ορίσει σύντομα μέσα σε ένα μήνα περίπου άλλη ημερομηνία για να εκδικαστεί η υπόθεση.

 Εάν μετά τα παραπάνω οι συνθήκες του ζώου παραμένουν οι ίδιες, τότε μπορείτε σε συνεργασία με κάποιο φιλοζωικό σύλλογο μπορείτε να καταθέσετε αίτημα στην αρμόδια Εισαγγελία για προσωρινή αφαίρεση ή και μόνιμη κατάσχεση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του.
Εάν ο εισαγγελέας, που θα παραλάβει το αίτημά σας, το κάνει αποδεκτό, τότε εκδίδει εισαγγελική εντολή προς το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα για την αφαίρεση του ζώου και την παράδοσή του στο φιλοζωικό σωματείο.

Οι παραπάνω ενέργειες (η καταγγελία στην ΕΛ.ΑΣ. το αίτημα αφαίρεσης από την αρμόδια Εισαγγελία) μπορούν να γίνουν είτε ταυτόχρονα, είτε σταδιακά. Επίσης οι ενέργειες αυτές είναι οι ίδιες σε κάθε περίπτωση κακοποίησης ζώου είτε παθητικής κακοποίησης, είτε ενεργητικής.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis