Κρήτη

Ηράκλειο

Εκδήλωση για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού έργου IMPRECO

Αλεξάκης πρόγραμμα

Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η τελική εκδήλωση παρουσίασης  των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Έργου IMPRECO του πλαισίου Interreg Adrion που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης και στο οποίο μετέχει ως εταίρος.

Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης επί Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, Γιώργος Αλεξάκης και οι κ.κ. Άννα Καγιαμπάκη Aν. Προϊσταμένη Τμήματος Περιβάλλοντος, Αλίκη Καρούσου στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης αρμόδιες υλοποίησης του προγράμματος. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης – ο Γενικός Διευθυντής  Δασών κ Α. Ιωάννου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Κέντρο περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών, το Γεωπάρκο Σητείας, τους αναδόχους ΕΤΑΜ ΑΕ & NCC καθώς και εξωτερικοί συνεργάτες του έργου.

Στο έργο IMPRECO συμμετέχουν επτά εταίροι από πέντε χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία, Σλοβενία, Κροατία) με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων στην περιοχή Αδριατική - Ιόνιο μέσω και της διακρατικής δικτύωσης φορέων και αρμοδίων αρχών. 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου εστιάζοντας στις καλές πρακτικές διαχείρισης και διατήρησης των οικοσυστημάτων των προστατευόμενων περιοχών. Το  Πιλοτικό Σχέδιο Δράσης της Περιφέρειας Κρήτης παρουσιάστηκε καθώς και το κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου σε δύο δημοτικά σχολεία οι μαθητές γνώρισαν με ασκήσεις και δραστηριότητες τα χαρακτηριστικά των προστατευόμενων περιοχών και τη σημασία του Δικτύου Natura 2000.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης ανέφερε: «Μόνο μέσα από τη συνεργασία των Περιφερειών, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματά μας και να επιδιώξουμε βιώσιμες λύσεις για την ανάπτυξη στην περιοχή αυτή με τη διατήρηση του οικοσυστήματος παράλληλα. Αυτό εξάλλου αποτελεί και την καινοτομία του έργου IMPRECO, καθώς «χτίζουμε» μια κοινή Στρατηγική στην περιοχή «με προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω- bottom - up».

Κοινός στόχος όλων των εταίρων είναι η διασφάλιση της ικανότητας των φυσικών οικοσυστημάτων να παρέχουν τις υπηρεσίες που είναι θεμελιώδεις για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή Αδριατική - Ιόνιο.

Κρήτη

Ηράκλειο

7η ΥΠΕ Κρήτης: Ο πρώτος παστεριωτής μητρικού γάλακτος σε Νοσοκομείο της Κρήτης

Ο πρώτος παστεριωτής μητρικού γάλακτος που αγοράστηκε από την 7 ΥΠΕ

Παραδόθηκε σήμερα στο ΓΝ «Βενιζέλειο – Πανάνειο» από την Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, ο πρώτος παστεριωτής μητρικού γάλακτος, σε Νοσηλευτική Μονάδα Νεογνών της Κρήτης.

Η αγορά πραγματοποιήθηκε από τον προϋπολογισμό της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, έπειτα από την αναγκαιότητα που εξέφρασαν οι γιατροί και νοσηλευτές της Μονάδας, σε προηγούμενη επίσκεψη της Διοικήτριας στη ΜΕΝΝ.

Η παράδοση έγινε παρουσία του Προϊσταμένου της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της ΥΠΕ Κρήτης κ. Πλατάκη Μιχάλη, του Διοικητή του Βενιζέλειου Νοσοκομείου κ. Τερζάκη Κωνσταντίνου, της Αναπληρώτριας Διοικήτριας κ. Κωστάκη Ελευθερίας, του Δ/ντη Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Λυδάκη Χάρη, της Διευθύντριας ΜΕΝ Νεογνών κ. Κοροπούλη Μαρίνας και του προσωπικού της Μονάδας.

Κατά τη διαδικασία παράδοσης του παστεριωτή.
Κατά τη διαδικασία παράδοσης του παστεριωτή.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ΓΝ «Βενιζέλειο – Πανάνειο», είναι το πρώτο νοσοκομείο της Κρήτης και από τα πρώτα σε ολόκληρη την Ελλάδα, στο οποίο θα γίνεται παστερίωση του μητρικού γάλακτος, ώστε να παρέχεται με ασφάλεια στα πρόωρα νεογνά.

Πρόκειται για ένα μηχάνημα που διασφαλίζει την πρόληψη από συγγενείς και απλές λοιμώξεις, διατηρώντας τις θρεπτικές ουσίες του μητρικού γάλακτος. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο στη λειτουργία του τμήματος Νεογνών και πρόκειται να ενισχύσει το εγχείρημα της σύγχρονης Νεογνολογίας, ώστε τα πρόωρα νεογνά να τρέφονται με μητρικό γάλα.

Η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης πρόκειται να εξασφαλίσει για τις ΜΕΝΝ των υπολοίπων νοσοκομείων της Κρήτης ανάλογη προμήθεια για ασφαλή χορήγηση μητρικού γάλακτος στα πρόωρα νεογνά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Ανατροπή με τον Σήφη Βαλυράκη: Ανθρωποκτονία καταγγέλλει η γυναίκα του

Μαλεβίζι: 895.000€ για ακόμη τρία σχολεία στο ΕΣΠΑ

Εκπρόσωποι Σχολών Χορού της Κρήτης: Κατέθεσαν τα αιτήματά τους στην Περιφέρεια