Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Αστερούσια Όρη: Ένταξη στο παγκόσμιο δίκτυο της Unesco

Image
Αστερούσια Όρη.
 clock 11:55 | 29/06/2020 writer icon newsroom ekriti.gr

Τα Αστερούσια Όρη, τα αποκαλούμενα και «Άγιον Όρος της Κρήτης», εντάσσονται στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του Προγράμματος MAB/Unesco (Άνθρωπος και Βιόσφαιρα/Man and Biosphere).

Τα εντυπωσιακά όρη, με το ανεκτίμητης αξίας και σημασίας φυσικό κάλος, τη χλωρίδα και την πανίδα, ο τόπος που περπάτησε ο Απόστολος Παύλος, έχουν πλέον τη δυνατότητα να μετατραπούν σε ένα ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης που θα αλλάξει την όψη του νότου της Κρήτης και ειδικότερα του Ηρακλείου.

Μετά από μια διαδικασία που κράτησε δύο χρόνια, η μεθοδική και πλήρως επιστημονικά τεκμηριωμένη προσπάθεια δικαιώθηκε, ανοίγοντας μια μεγάλη «πόρτα ευκαιρίας» σε μια περιοχή που δεν είχε τη μέριμνα που θα έπρεπε όλα τα προηγούμενα χρόνια, να εκμεταλλευτεί τη δυναμική της, μέσα και από το ισχυρό brand name της Unesco, καθώς ανήκει πλέον στον κατάλογο με τις 700 περιοχές που συγκροτούν το Παγκόσμιο Δίκτυο των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας και μόλις την 3η περιοχή της χώρας, μετά τον Όλυμπο και το Φαράγγι της Σαμαριάς που συγκαταλέγονται σε αυτό!

Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, παρουσίασε σήμερα το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, στην οποία μίλησαν η εντεταλμένη σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής Περιφέρειας Κρήτης Θεανώ Βρέντζου και ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Γιώργος Μαυρογιάννης, όπου και ανέλυσαν το «Σχέδιο Ανάπτυξης της περιοχής του ορεινού όγκου των Αστερουσίων, στο πλαίσιο της ένταξής της στο Δίκτυο Περιοχών “Άνθρωπος και Βιόσφαιρα” της Unesco».

Όπως τονίστηκε μεταξύ άλλων, η ένταξη της περιοχής των Αστερουσίων και το συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, μπορεί – μέσω ήπιων και στοχευμένων αναπτυξιακών παρεμβάσεων – να δώσει ιδιαίτερη δυναμική στον τόπο, ενισχύοντας πέρα από τις δομές και την καθημερινότητα των κατοίκων και την τουριστική ανάπτυξη μέσα (και) από τον θεματικό τουρισμό: Θρησκευτικός τουρισμός στα μοναδικής σημασίας μοναστήρια των Αστερουσίων, καταδυτικός και θαλάσσιος τουρισμός, μιας και στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και το παραθαλάσσιο νότιο μέτωπο, αλλά και αναρριχητικός τουρισμός, στα φαράγγια που συμπληρώνουν το μοναδικό αυτό τοπίο.

«Κλειδί» στην όλη προσπάθεια, ήταν η υποδειγματική συνεργασία όλων των περιφερειακών και τοπικών φορέων της Κρήτης και συγκεκριμένα της Περιφέρειας Κρήτης, της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, των Δήμων Αρχανών- Αστερουσίων, Βιάννου, Γόρτυνας, Μινώα Πεδιάδας και Φαιστού, αλλά και της Εφορίας Αρχαιοτήτων, του Φορέα Διαχείρισης Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης και όλων των δημοσίων υπηρεσιών, οργανώσεων, επιμελητηρίων, εκπαιδευτικών και φορέων και την ομόθυμη στήριξη από τους κατοίκους που επετεύχθη μέσω δημοσίων διαβουλεύσεων, με τον συντονισμό της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB/Unesco, που λειτουργεί υπό την Ελληνική Εθνική Επιτροπή Unesco.

Αποθέματα Βιόσφαιρας

Τα Αποθέματα Βιόσφαιρας (Biosphere Reserves) αποτελούν σήμερα υψηλότατου κύρους περιοχές συνδυασμένης προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτισμικής κληρονομιάς με παράλληλη δυναμική προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης των περιοχών που εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Περιλαμβάνουν τρεις ζώνες: τη ζώνη του «πυρήνα» (core zone), όπου κυρίαρχη είναι η προστασία της βιοποικιλότητας εκτός οικισμών, τη ζώνη εξουδετέρωσης (buffer zone) με χαλαρότερους περιορισμούς χρήσεων και έμφαση σε λειτουργίες και υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση για περιβάλλον και αειφόρο ανάπτυξη, η επιστημονική έρευνα και οικοτουρισμός και την λεγάμενη μεταβατική/περιφερειακή ζώνη όπου εντάσσονται οι οικισμοί, καλλιέργειες, τουρισμός και άλλες χρήσεις με αειφορικό αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Σημειώνεται ότι οι ζώνες του πυρήνα και αντιστάθμισης συμπίπτουν με τις περιοχές Natura, οπότε κανένας «πρόσθετος» περιορισμός δεν επιβάλλεται, ενώ εξασφαλίζεται από τις υπάρχουσες ήδη αυστηρές προβλέψεις, η αποτελεσματική προστασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Επίσημη παρουσίαση

Αύριο Τρίτη 30 Ιουνίου και ώρα 12μ. θα δοθεί διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου για την Ένταξη της περιοχής των Αστερουσίων στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του Προγράμματος MAB/UNESCO (Άνθρωπος και Βιόσφαιρα/Man and Biosphere).

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis