Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ανδρέας Κρήτης: Πανηγυρίζει το Αρκαλοχώρι

Image
άγιος ανδρέας κρήτης
 clock 11:08 | 04/07/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Τη μνήμη του Αγίου Ανδρέα του Ιεροσολυμίτου και Αρχιεπισκόπου Κρήτης τιμά σήμερα, 4 Ιουλίου, η Εκκλησία μας. 

Από τους μεγάλους εκκλησιαστικούς ποιητές ο Ανδρέας, γεννήθηκε στη Δαμασκό από γονείς ευσεβείς, το Γεώργιο και τη Γρηγορία.

Σε ηλικία 15 χρονών, κατατάχθηκε στον κλήρο (αναγνώστης) του πατριαρχικού θρόνου των Ιεροσολύμων, από τον τότε Πατριάρχη Θεόδωρο. .

Στην Ιερουσαλήμ, ο Ανδρέας διακρίθηκε για τη μόρφωση και την αρετή του μεταξύ των Αγιοταφιτών πατέρων, γι’ αυτό και τον προέκριναν να σταλεί στην Κωνσταντινούπολη, για την έκτη Οικουμενική Σύνοδο κατά των Μονοφυσιτών.

Μετά το τέλος της Συνόδου, ο Ανδρέας παρέμεινε στη βασιλεύουσα, όπου χειροτονήθηκε διάκονος και διορίσθηκε διευθυντής του ορφανοτροφείου «Άγιος Παύλος».

Η έξοχη επιμέλεια που ανέπτυξε στο φιλανθρωπικό αυτό ίδρυμα, τον ανέδειξε Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Αφοσιωμένος στα καθήκοντα της νέας του θέσης, αναδείχθηκε μέγας εκκλησιαστικός διοικητής, αλλά και λαμπρός διδάσκαλος και ρήτορας. Γι’ αυτό και όλο του το ποίμνιο τον θεωρούσε πραγματικά πατέρα.

Αλλά ως μητροπολίτης πήρε μέρος στη σύνοδο που συγκάλεσε ο Φιλιππικός Βαρδάνης (712 μ.Χ.) και υποστήριξε τον Μονοφυσιτισμό, αλλά επανήλθε στην ορθή πίστη μετά τον θάνατο του Βαρδάνη.

Στο γυρισμό από την Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πάει για διάφορες υποθέσεις, πέθανε (740μ.Χ.) επάνω στο καράβι. Τον έθαψαν στην Ερεσό της Μυτιλήνης, στο ναό της Αγίας Αναστασίας.

Ρήτορας της εποχής

Να σημειώσουμε επίσης, ότι ο Άγιος Ανδρέας, υπήρξε ο καλύτερος ρήτορας της εποχής του, με έργα όπου αναπτύσσει λόγο πλούσιο, με ρητορικά σχήματα απαράμιλλου κάλλους.

Πρώτος αυτός παρουσίασε πλήρες σύστημα εορταστικών ομιλιών, από τις οποίες σώζονται περίπου 30, εκδιδόμενες και ανέκδοτες. Έγραψε αρκετά εγκώμια και λόγους. Σώζονται περίπου 100 Κανόνες και πολυάριθμα ιδιόμελα τροπάρια. Ως μελωδός έγραψε όχι μόνο τα κείμενα αλλά και την μουσική τους.

Ο Μέγας Κανών, που ψάλλεται την Πέμπτη της Ε’ εβδομάδος Νηστειών της Μ. Τεσσαρακοστής, είναι το κατεξοχήν πρωτότυπο και εκτεταμένο υμνογραφικό έργο του Ανδρέα Κρήτης. Είναι πιθανόν ο Μέγας Κανών να γράφτηκε στην Κωνσταντινούπολη ή στον τόπο θανάτου του, την Ερεσό της Λέσβου, σε μεγάλη ηλικία.

Ο Μητροπολιτικός ναός στο Αρκαλοχώρι

Στο Αρκαλοχώρι ο Ι.Μ Ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ανδρέα τον Ιεροσολυμίτη, τον Απόστολο Ματθία και τους Τρεις Ιεράρχες.

Ο τρίκλιτος ναός θεμελιώθηκε το 1978 από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κυρό Τιμόθεο και τα θυρανοίξιά του έγιναν το 2009 από το Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα.

Εντός του Ναού, στον οποίο φυλάσσεται ιερό λείψανο του Αγίου Ανδρέα, υπάρχει μικρό παρεκκλήσι, αφιερωμένο στην Παναγία τη Γοργοϋπήκοο.

Στο πλαίσιο της φετινής εορτής έγινε χθες Παρασκευή 3/7 η υποδοχή μπροστα στον Μητροπολιτικό Ναό  του ιερού λειψάνου του Οσίου Αμφιλοχίου εν Πάτμω ,που φυλάσσεται στην Ιερά Πατριαρχική  και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων Χανίων.

Ακολούθησε ο μέγας αρχιερατικός εσπερινός και στις 8 έγινε λιτάνευση της ιεράς εικόνας και των λειψάνων.

Σήμερα Σάββατο 4 Ιουλίου στις 7 το πρωί εψάλη ο Όρθρος και τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν απόψε το βράδυ με μεθεόρτιο πανηγυρικό εσπερινό.

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis