Κρήτη

Ηράκλειο

Κρητικά και άλλα

Επεκτείνεται το Εκθετήριο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Σάρχου

Σάρχος

Τη σύμβαση επέκτασης του Εκθετηρίου Πολιτιστικής και Λαογραφικής Κληρονομιάς του Σάρχου και καλλωπισμού του περιβάλλοντα χώρου των κτιρίων, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ, υπέγραψε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης.

Πρόκειται για την κατασκευή στον χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου του Σάρχου – το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα πανέμορφο και λειτουργικό εκθετήριο ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής και λαογραφικής κληρονομιάς του Μαλεβιζίου – μιας νέας αίθουσας 18 τ.μ. στην οποία θα στεγαστεί το ιατρείο του οικισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στο χώρο του Εκθετηρίου Πολιτιστικής και Λαογραφικής Κληρονομιάς, του Σάρχου, ένα έργο 160.000 ευρώ, θα εκτίθενται παραδοσιακές στολές, σημαντικά έγγραφα, έπιπλα, εργαλεία και σκεύη μιας άλλης εποχής, για να μπορούν οι νεότεροι επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, να αντιλαμβάνονται τον τρόπο με τον οποίο ζούσαν οι πρόγονοί μας. Με την κατασκευή της αίθουσας, το ιατρείο του Σάρχου που λειτουργούσε μέχρι σήμερα μέσα στο παλιό σχολείο θα μεταφερθεί προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες και απελευθερώνοντας τον αντίστοιχο χώρο του εκθετηρίου.
 

σάρχος

σάρχος, by mpeka

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε: «Όπως έχω κατ’ επανάληψη τονίσει, ο πολιτισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης του Μαλεβιζίου. Γι’ αυτό και προσπαθούμε με κάθε τρόπο, να αναδείξουμε τα υπέροχα, μοναδικά χαρακτηριστικά του τόπου μας, να προσελκύσουμε επισκέπτες και να δώσουμε ζωή απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρο το Μαλεβίζι. Το συγκεκριμένο παλιό δημοτικό σχολείο, μεταμορφώθηκε σε ένα πανέμορφο εκθετήριο, ένα χώρο αναμνήσεων για τους μεγαλύτερους και γνώσης για τους νεότερους. Με το νέο έργο, το ιατρείο αυτονομείται, αποκτά τον δικό του σύγχρονο χώρο αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται ενώ ταυτόχρονα μεγαλώνει ο ωφέλιμος χώρος του εκθετηρίου.

Θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την υποστήριξή του στην κατασκευή του νέου αυτού χώρου, όλους τους συνεργάτες μας από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 που συνέβαλλαν στην κατασκευή του Εκθετηρίου του Σάρχου, τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Βαλτζάκη, τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Σάρχου Γιώργο Αδαμάκη, καθώς και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου μας για το αποτέλεσμα».
 
Η χρηματοδότηση του νέου έργου γίνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ίδιους πόρους του Δήμου Μαλεβιζίου.
 
 

Κρήτη

Πρόεδρος Παγκρήτιας Τράπεζας στο Ράδιο Κρήτη: "Φιλική συγχώνευση” δύο ιστορικών τραπεζών στην Κρήτη

Ο Δημήτρης Δημόπουλος - Πρόεδρος ΔΣ Παγκρήτιας Τράπεζας

Για “φιλική συγχώνευση” δύο ιστορικών τραπεζών στην Κρήτη, έκανε λόγο μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη, ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, Δημήτρης Δημόπουλος, με αφορμή το μνημόνιο αμοιβαίας συνεννόησης που υπέγραψαν Παγκρητια Τράπεζα και Συνεταιριστική Χανίων.

Ο κ. Δημόπουλος έκανε λόγο για μία ισχυρή τράπεζα με βάση την Κρήτη και την κρητική οικονομία και υπηρεσίες full banking.

Μπαίνοντας στην κανονικότητα, μετά την πανδημία, οι τράπεζες θα πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο τους. Η νέα τράπεζα θα έχει 30% σε πελάτες, 40% σε καταθέσεις και στα δάνεια πάνω από 20%. Φιλοδοξούμε ότι θα έχουμε κυρίαρχη θέση στην αγορά της Κρήτης, ενώ θα είμαστε δίπλα στο κάθε νοικοκυριό, στον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία του νησιού, κι εκεί θα ρίξουμε όλη την προσοχή μας”, τόνισε ο κ. Δημόπουλος.

Όπως σημείωσε, η νέα τράπεζα θα ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση ενώ θα προηγηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με στόχο να μπει στο χρηματιστήριο. “Δεν θα έχουμε τίποτε να ζηλέψουμε από τις συστημικές τράπεζες”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος.

Με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο τράπεζες «η συγχώνευση θα προχωρήσει με βάση την καθαρή θέση της κάθε τράπεζας και αφού πρώτα υλοποιηθεί ο απαιτούμενος οικονομικός και νομικός έλεγχος και εγκριθούν οι διαδικασίες από τις γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών και τις εποπτικές αρχές». 

Τα δύο μέρη δεν έχουν δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το ύψος της προγραμματισμένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Στην μετά Covid-19 εποχή, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη φάση της ανόρθωσης της οικονομίας και της επίτευξης σταθερών αναπτυξιακών ρυθμών, λειτουργώντας ως αρωγοί των επιχειρήσεων και της τοπικής κοινωνίας, με έμφαση στην αξιοποίηση των κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων και στην μετάβαση σε μία νέα πράσινη και ψηφιακή οικονομία. 

Με αυτό το δεδομένο, η παρούσα χρονική στιγμή κρίθηκε ως η πλέον κατάλληλη για την συνένωση των δυνάμεων των δύο τραπεζών της Κρήτης και τη δημιουργία μιας μεγάλης ελληνικής τράπεζας, η οποία πρόκειται να συνεισφέρει σημαντικά στην ευημερία και στην ανάπτυξη της κρητικής κοινωνίας και οικονομίας ενώ παράλληλα θα διαθέτει την δυνατότητα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και σε εθνικό επίπεδο. 

(Στη φωτογραφία, ο Δημήτρης Δημόπουλος - Πρόεδρος ΔΣ Παγκρήτιας Τράπεζας)

 

Ελένη Μπουρμά

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - επιδοτήσεις: Σήμερα πιστώνονται τα χρήματα στους αγρότες

Κρήτη - κορωνοϊός: Αδειάζουν τα νοσοκομεία - Κατέληξαν τρεις ασθενείς

Ηράκλειο: Έκαναν τα πάντα για να σώσουν την κοπέλα αλλά ήταν αργά...

ESPA BANNER