Ελλάδα

Πρόσφυγες στη Μόρια ράβουν μάσκες για να προστατευθούν

πρόσφυγες-κορωνοϊός

Αυτοψία στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο εν μέσω της κρίσης με τον νέο κορωνοϊό κάνει ο βρετανικός Γκάρντιαν με ένα ρεπορτάζ για το πώς ο προσφυγικός και ντόπιος πληθυσμός του νησιού δίνουν μάχη με τον χρόνο για να προστατευθούν από τον Covid-19 και να βάλουν φρένο στη διάδοσή του.

Ο Γκάρντιαν γράφει: «Στον διαβόητο προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο διαμένουν περίπου 20.000 άνθρωποι σε έναν χώρο που προβλεπόταν για τη φιλοξενία και στέγαση λιγότερων από 3.000 ατόμων. Η πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό είναι ήδη περιορισμένη, οι τουαλέτες και τα ντους είναι συνήθως σε αχρηστία εξαιτίας της πολυχρησίας. Το πρώτο κρούσμα νέου κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στο νησί πριν από περίπου μία εβδομάδα, όταν μια γυναίκα από το Πλωμάρι διαγνώστηκε θετική στον νέο ιό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει άλλο κρούσμα στο νησί».

Σύμφωνα με τον Γκάρντιαν στη Μόρια υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση επαγρύπνησης και αφύπνισης λόγω του νέου κορωνοϊού καθώς τα μέτρα υγιεινής είναι ελλιπή και το πλύσιμο των χεριών δύσκολο. «Απουσία στήριξης από τις αρχές οι πρόσφυγες αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους», αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, οπότε συνειδητοποιήσαμε ότι χρειαζόταν να κάνουμε κάτι εμείς», δήλωσε στον Γκάρντιαν ο 30χρονος Αφγανός Ντιν Μοχάμαντ Αλιζαντά. Ο 30χρονος μαζί με άλλα 50 άτομα από τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία και το Κονγκό έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία ενημέρωσης για τον νέο κορωνοϊό στον προσφυγικό καταυλισμό. Με μεγάφωνα ενημερώνουν τον κόσμο για θέματα υγιεινής και προστασίας από τον κορωνοϊό. Και σε ένα μικρό κτίριο, περίπου ένα χιλιόμετρο από τη Μόρια, μια ομάδα τεσσάρων Αφγανών γυναικών ράβει προστατευτικές μάσκες για να διανεμηθούν δωρεάν στον καταυλισμό. «Το ραφτάδικο στήθηκε σε έξι ώρες την περασμένη Παρασκευή», τόνισε στον Γκάρντιαν ο Μιχάλης Αβαλιώτης της ΜΚΟ «Stand By Me Lesvos».

«Μία από τις γυναίκες ήταν ράφτρα στην Καμπούλ και δεν είχε πρόβλημα να διαχειριστεί την ομάδα», πρόσθεσε. Την πρώτη ημέρα οι γυναίκες του Αφγανιστάν έφτιαξαν 500 βαμβακερές μάσκες, οι οποίοι συσκευάζονται σε πλαστικά περιτυλίγματα τα οποία αγοράζονται από τοπικό σούπερ μάρκετ και συσκευασμένες όπως είναι οδηγούνται στο ΚΥΤ για τον προσφυγικό πληθυσμό και την προστασία από τον Covid-19. 

Κρήτη

Ηράκλειο

Αυξάνεται η κίνηση στο "Νίκος Καζαντζάκης" - Ποιες χώρες κάνουν ποδαρικό από 1/7

αεροδρομιο Ηρακλειου.jpg

Για μία πρωτόγνωρη κατάσταση που διαμόρφωσε η πανδημία στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου, έκανε λόγο μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στον Μανώλη Αργυράκη ο αερολιμενάρχης Γιώργος Πλιάκας.

Το αεροδρόμιο με την μεγαλύτερη κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες σε όλη την Ελλάδα, τις ημέρες της καραντίνας, διακινούσε 40 με 50 άτομα ημερησίως (!), ωστόσο η εικόνα αλλάζει.

Όπως είπε ο κ Πλιάκας, η κίνηση μέρα με τη μέρα ανεβαίνει, μάλιστα χθες Τετάρτη, από το "Νίκος Καζαντζάκης" διακινήθηκαν 918 άτομα.

Αναφορικά με το τι θα γίνει από την 1η Ιουλίου, οπότε το αεροδρόμιο θα δέχεται πτήσεις από χώρες του εξωτερικού, ο κ. Πλιάκας τόνισε ότι κανείς δεν γνωρίζει.

"Μέχρι την τελευταία μέρα κανείς δεν ξέρει πως θα διαμορφωθούν τα πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα φτάσουν στην Κρήτη άδεια αεροπλάνα. Στο πρόγραμμα για τη 1/7 το αεροδρόμιό μας έχει πτήσεις από Γερμανία, Ελβετία, Τσεχία, Γαλλία, Πολωνία και το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει σταδιακά 120 πτήσεις τη μέρα. Όμως για πρώτη φορά στα χρονικά, κανείς δε μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα, αν το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί, αν οι πτήσεις θα γίνουν και με ποιες πληρότητες.

Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου συνέστησε στους επιβάτες να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας και τα μέτρα προστασίας.