Ελλάδα

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Γιατί δεν σπάει η αλυσίδα μετάδοσης παρά το lockdown (Βίντεο)

Παπαευαγγέλου

Όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, το προηγούμενο 24ώρο καταγράφηκαν  ακόμη δεκάδες θάνατοι και 1667 νέα κρούσματα, εκ των οποίων στην Αττική 316, 367 κρούσματα στην Θεσσαλονίκη, 93 στην Πιερία και 79 στην Ημαθία.

Όπως τόνισε, «η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται σε όλη την επικράτεια. Η μείωση των κρουσμάτων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη την τρίτη εβδομάδα του lockdown, σε σχέση με τις πρώτες δύο. Όμως παραμένουν σε υψηλό επίπεδο τα ιικά φορτία, ιδιαίτερα στην βόρεια Ελλάδα».

«Υπάρχουν περισσότερα από 18.000 ενεργά κρούσματα στην χώρα. Ακόμη, παρατηρείται μικρή άνοδος της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων, που έχει φθάσει τα 49 έτη, από 35 έτη που ήταν πριν από πέντε εβδομάδες, γεγονός που δείχνει ότι προσβάλλονται περισσότερα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά προβλήματα και πολλά εκ των οποίων καταλήγουν», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Προσέθεσε ότι καταγράφεται «σταδιακή μείωση στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται σήμερα περίπου 4.000 ασθενείς», προσθέτοντας όμως ότι η πληρότητα των ΜΕΘ Covid είναι μεγάλη και ξεπερνά το 90% στην Θεσσαλονίκη».

 

Γιατί παραμένει υψηλή η διασπορά

Όπως σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, «η διασπορά στην κοινότητα ήταν και παραμένει μεγάλη, δεν σπάει η αλυσίδα της μετάδοσης. Μία εξήγηση είναι ότι λόγω της μεγάλης διασποράς υπάρχει ένα πινγκ πονγκ ανάμεσα σε σπίτια και εργασιακούς χώρους, οι οποίοι αναδεικνύονται σε εστίες υπερμετάδοσης».

«Ο Δεκέμβριος ήταν έτσι κι αλλιώς ένας δύσκολος μήνας, λόγω και των εποχικών ιώσεων,. Φέτος θα είναι εντελώς διαφορετικός και λόγω του κορονοϊού, ενώ έρχεται μετά από πολλούς μήνες κόπωσης», υπογράμμισε.

Για τα εμβόλια

«Χρειαζόμαστε αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας για να “χτιστεί” το λεγόμενο “τείχος προστασίας”, ιδίως καθώς ο καθένας που θα εμβολιαστεί θα αρχίσει να αποκτά άμυνα μετά από 7 ημέρες από την β΄ δόση του εμβολίου», είπε και προσέθεσε ότι καταρτίζεται το πρόγραμμα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, αναφορικά με τις προτεραιότητες των ομάδων που θα εμβολιαστούν και ότι υπάρχει προετοιμασία υλικού για τον εμβολιασμό που θα διατεθεί τόσο στα εμβολιαστικά κέντρα, όσο και σε άλλα σημεία, προκειμένου να είναι προσβάσιμο στους πολίτες.

Καταλήγοντας, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι ξεκινούν οι εμβολιασμοί στην Βρετανία και αυτό δείχνει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποδοτικό έναντι του κορωνοϊού.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα LIVE

Βασίλης Κικίλιας

Στοιχεία για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας αλλά και σε επίπεδο Ευρώπης παρέχει ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης με φόντο την αυξητική τάση των κρουσμάτων για δεύτερη ημέρα σήμερα. 

 

Η ενημέρωση LIVE: 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Κρήτη - Ένοπλες Δυνάμεις: Νέο κέντρο αριστείας εγκρίθηκε από το NATO

Πρώτη στην ανεργία η Κρήτη μετά από 27 χρόνια (πίνακες)

Γκίκας στο Ράδιο Κρήτη για κορωνοϊό: Στη σφαίρα της θεωρίας όσα λέγονται για τις μεταλλάξεις