Ελλάδα

Εκκλησία: Νέα κριτήρια για την επιλογή κληρικών

ιερέας σταυρός

Με νέα κριτήρια, αλλά και με περισσότερα εφόδια θα εισέρχονται πλέον οι κληρικοί στην Ιεροσύνη. Η Ιερά Σύνοδος εδώ και χρόνια μελετούσε σχέδια για τη θεσμοθέτηση της κατάρτισης των υποψήφιων κληρικών. Και αυτό, διότι και στο παρελθόν είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα ιερέων με παραβατικές συμπεριφορές.

Τα πρόσφατα περιστατικά, όμως, όπως της επίθεσης με βιτριόλι στην Ιερά Σύνοδο και του ιερέα που κατηγορείται για βιασμούς ανηλίκων στο Αγρίνιο, όπως όλα δείχνουν, επιτάχυναν τις εξελίξεις και προκάλεσαν περαιτέρω προβληματισμό στους κόλπους της Ιεραρχίας. Βούληση και της Πολιτείας και της Ιεραρχίας είναι όσοι μπαίνουν στην Ιεροσύνη να είναι καταρτισμένοι για αυτό το λειτούργημα και με πτυχίο.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση που θα παρουσιάσει σήμερα η Νίκη Κεραμέως περιλαμβάνεται ξεχωριστό κεφάλαιο για την κατάρτιση των υποψήφιων ιερέων. Ιδρύονται Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (ΣΜΥΚ) σε Αθήνα, Ιωάννινα και Κρήτη, μεταλυκειακής εκπαίδευσης και διετούς φοίτησης.

Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει φρένο στο φαινόμενο μισθοδοσίας ιερέων αποφοίτων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Στο μέλλον, δηλαδή, βασική προϋπόθεση για να μισθοδοτηθεί κάποιος που διορίζεται κληρικός θα είναι η κατοχή είτε του διπλώματος των ΣΜΥΚ (ΔΙΜ), είτε πτυχίου ΑΕΙ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών να μπαίνουν με κατατακτήριες εξετάσεις στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Κατά τις ίδιες πηγές, με τη συμπλήρωση της διετίας και τις πρώτες αποφοιτήσεις από τις Σχολές Μαθητείας, εξετάζεται όσοι χειροτονούνται εκτός σχολής να επιβαρύνουν μισθολογικά τις οικείες μητροπόλεις και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό, δημιουργώντας ουσιαστικά κληρικούς δύο ταχυτήτων. 

Οι Σχολές Μαθητείας και γενικά το νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση δείχνουν ότι η Εκκλησία είχε αντιληφθεί ότι υπάρχει ανάγκη για την κατάρτιση των κληρικών. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει κάνει σημαντικά βήματα σε αυτόν τον τομέα με τη δημιουργία του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης των κληρικών. Σε αυτό, από το 2009, έχουν παρακολουθήσει προγράμματα που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία, τους εφήβους, την προσέγγιση προβλημάτων ψυχικής υγείας περισσότεροι από 4.000 κληρικοί.

Προβληματισμός

Πάντως, κληρικοί και ιεράρχες μετά τα κρούσματα εγκληματικότητας στην Εκκλησία δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους. Οι ιερείς λένε χαρακτηριστικά πως θα πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος αλλά και να υπάρχει έλεγχος σε όσους χειροτονούνται. Οι επίσκοποι, δηλαδή, που τους χειροτονούν δεν θα πρέπει να τους αφήνουν στην τύχη τους. Καλό είναι να τους «επιβλέπουν» και στα επόμενα στάδια της Ιεροσύνης τους.

Επιπλέον, μερίδα ιερέων εκφράζουν σκεπτικισμό για τα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης των κληρικών και περιμένουν την υλοποίησή τους. Οπως λένε, και στο παρελθόν επί εποχής Χριστόδουλου, όταν είχαν σημειωθεί φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς κληρικών, είχε προαναγγελθεί «κάθαρση», αλλά τελικά δεν προχώρησε.

Ψυχολογικός έλεγχος

Συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει μέσα στην Ιεραρχία και για την ανάγκη, προτού χειροτονηθούν οι κληρικοί, να προσκομίζουν έγγραφο που θα πιστοποιεί ότι είναι σε καλή ψυχική κατάσταση. Προς το παρόν, όμως, αυτή η πρόταση παραμένει σε επίπεδο συζήτησης λόγω της διαχρονικής διαμάχης συντηρητικών – προοδευτικών που υπάρχει στην Ιεραρχία. Ανέκαθεν, οι ιεράρχες που ανήκουν στο συντηρητικό μπλοκ φρενάρουν τις ιδέες των νεότερων ιεραρχών. Υπάρχουν δηλαδή κάποιοι που θεωρούν ότι για να μπει κάποιος στην Ιεροσύνη είναι αρκετό το κριτήριο της… πνευματικότητας. Παρ’ όλα αυτά, τα ψυχολογικά τεστ και τα έγγραφα ψυχικής υγείας ζητούνται πλέον από πάρα πολλούς κλάδους. Και ειδικά σε επαγγέλματα που είναι και δημόσια λειτουργήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εθνική ΠΙνακοθήκη: Ποιος είναι ο δράστης που συνέλαβαν οι αρχές για την κλοπή των πινάκων

Τρόμος στον Βόλο: Ημίγυμνος άντρας, κρατούσε τσεκούρι και απειλούσε

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Μόλις 12 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid στη Θεσσαλονίκη

ΜΕΘ

Ορατή έχει αρχίσει να γίνεται η πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, λόγω της σταδιακής αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού και της αυξημένης πληρότητας που παρουσιάζουν πολλές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ενδεικτικά, την περασμένη Τετάρτη στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ υπήρχαν τέσσερις ασθενείς με κορωνοϊό διασωληνωμένοι εκτός της ΜΕΘ και χθες Πέμπτη ένας ασθενής στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου». Ευτυχώς, η παραμονή των συγκεκριμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ δεν διήρκησε περισσότερο από 24 ώρες καθώς έγινε ότι ήταν δυνατόν και τελικά βρέθηκαν κλίνες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ενδεικτικά οι πληρότητες στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας μέχρι και χθες Πέμπτη ήταν:

- Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ: 15 νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ισάριθμες κλίνες (την περασμένη Τετάρτη)
- «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο: 15 νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ισάριθμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: 7 νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ισάριθμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: 30 νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ισάριθμες κλίνες ΜΕΘ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω νοσοκομείο δεν λειτουργούν 9 κλίνες ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού.
- Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος»: 6 νοσηλευόμενοι ασθενείς και 2 κενές κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Κατερίνης: 4 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Πολυγύρου: 3 νοσηλευόμενοι ασθενείς και 3 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Σερρών: 8 νοσηλευόμενοι ασθενείς και 2 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Εδέσσης: 5 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Γιαννιτσών: 5 νοσηλευόμενοι ασθενείς και 1 διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας: 6 νοσηλεύομενοι ασθενείς σε ισάριθμες κλίνες ΜΕΘ
- Νοσοκομείο Κοζάνης: 3 νοσηλευόμενοι ασθενείς και 2 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι οι κλίνες ΜΕΘ σε πολλά νοσοκομεία λειτουργούν με μετακινήσεις προσωπικού από γενικές κλινικές λόγω των αναστολών εργασίας υγειονομικού προσωπικού που δεν εμβολιάστηκε έναντι της Covid-19 και προειδοποιεί ότι, εν αντιθέσει με τα δύο προηγούμενα επιδημικά κείμενα «δεν μπορούν να αναπτυχθούν νέες ''αυτοσχέδιες'' ΜΕΘ λόγω των τεραστίων κενών που άφησαν πίσω τους οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη - κορωνοϊός: Καλύτερη η κατάσταση στα νοσοκομεία

Κορωνοϊός: Εμβόλια mRNA: Πόσο αποτελεσματικά αποδείχθηκαν για τους υγειονομικούς

ESPA BANNER