Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Μανιάτης για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού

ekriti, image not found
 clock 22:30 | 06/12/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Ομιλία Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη στη Βουλή, για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2015

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ανήκω στους Βουλευτές, οι οποίοι με πολύ σεβασμό απευθύνονται στο Σώμα. Απευθύνονται στον κάθε συνάδελφο χωριστά και θεωρώ ότι ο σεβασμός του ενός προς τον άλλο, μόνο καλό έχει να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία. Αντίθετα, η αλαζονεία και ο μηδενισμός, ο ισοπεδωτισμός έναντι του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών στελεχών, έστω κι αν ανήκουν στους πολιτικούς αντιπάλους, κακό κάνει σε αυτούς που εκφέρουν αυτόν το λόγο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο προϋπολογισμός συμπίπτει με μια δύσκολη χρονική συγκυρία. Θυμηθείτε, όμως, τι έλεγε ο Ηράκλειτος. Ο Ηράκλειτος έλεγε ότι ο δρόμος είναι πάντα διπλός: είναι και προς τα πάνω, είναι και προς τα κάτω. Ο ελληνικός λαός έχει καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια και όλα δείχνουν ότι τα μετρήσιμα τουλάχιστον αποτελέσματα των προσπαθειών αυτών είναι θετικά. Εξίσου, όμως, εύκολα μπορεί τα αποτελέσματα αυτά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν αρνητικά.

Είναι βέβαιο ότι υπάρχει κοινωνική κόπωση και αυτό είναι εύλογο. Αυτό, όμως, που δεν είναι καθόλου εύλογο είναι η συστηματική και άγρια πολιτική εκμετάλλευση της κοινωνικής κόπωσης για τη δημιουργία συνθηκών που δεν βοηθούν να φτάσουμε εκεί που πραγματικά θέλουμε. Δηλαδή, στη διασφάλιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης, στο ξέφωτο της επόμενης μέρας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι αριθμοί λένε τις δικές τους αλήθειες, αλλά τις αλήθειες αυτές των αριθμών πρέπει να τις βιώσει ο ελληνικός λαός στην καθημερινότητά του. Και ασφαλώς δεν τις έχει ακόμα βιώσει.                                            

Αυτό είναι ευθύνη ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Δεν είναι ευθύνη μόνο της Κυβέρνησης, αλλά του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Γράφουμε ιστορία όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Θα λογοδοτήσουμε στις επόμενες γενιές για την Ελλάδα που διαμορφώνουμε τώρα.

Δυστυχώς, όμως, την κρίσιμη αυτή ώρα, γινόμαστε θεατές ξανά του ίδιου έργου: κλιμάκωση της έντασης, καταστροφολογία, υπονόμευση κάθε θετικής προοπτικής για να δικαιωθούν οι αντιπολιτευτικές κορώνες. Το να λες «εγώ βάζω τις φωνές πιο δυνατά από εσένα και θα με ακούσουν», αποτελεί την επιτομή της πολιτικής αφέλειας.

Θα χρησιμοποιήσω την παρουσίαση που έκαναν στο Λονδίνο δύο επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα χρησιμοποιήσω κανένα λόγο, καμία τεκμηρίωση από τη πλευρά της Κυβέρνησης. Θα χρησιμοποιήσω την παρουσίαση δύο αξιόλογων συναδέλφων, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαν στο Λονδίνο και απέναντι στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου παρουσίασαν τη δική τους άποψη για την ελληνική οικονομία. Βεβαίως, ορθά έπραξαν και πήγαν να συνομιλήσουν με τις διεθνείς αγορές. Δεν μας αγαπάνε οι κύριοι αυτοί. Με τους κυρίους, όμως, αυτούς, είμαστε υποχρεωμένοι να συμβιώσουμε και να συνομιλούμε.

Κάνω, λοιπόν, αναφορά στην παρουσίαση του ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτον, με βάση αυτή την παρουσίαση, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προβλέπεται στη χώρα να αυξηθούν το 2014 και το 2015. Δεύτερον, με βάση την ίδια παρουσίαση, η ανεργία το 2014 και το 2015 αθροιστικά θα μειωθεί κατά 3%. Τρίτον, με βάση την ίδια παρουσίαση, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν το 2013 και προβλέπεται να αυξηθούν και το 2014 και το 2015.

Το 2013 και το 2014 η ελληνική οικονομία ως σύνολο, δηλαδή δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ήταν τουλάχιστον αυτάρκης. Στην πραγματικότητα, η ελληνική οικονομία ήταν πλεονασματική. Η ελληνική οικονομία επί δύο συναπτά έτη παρήγαγε περισσότερα από όσα κατανάλωνε.

Τέταρτον, με βάση πάλι την παρουσίαση του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο, τα επιτόκια των νέων δανείων με τα οποία δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μειωθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρωζώνη.

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει στο εξωτερικό, περιγράφει με ακρίβεια την κατάσταση της Ελλάδας, διαπιστώνει και διαφημίζει την Ελλάδα, λέει ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα! Στο εσωτερικό, όμως, έρχεται και απαιτεί αλλαγή πολιτικής. Να αλλάξει η πολιτική που αναγκάζεται – γιατί οι αριθμοί δεν μπορούν να διαψευσθούν – να παραδεχθεί στο εξωτερικό. Αυτό είναι λογικό; Είναι λογικό να παραδέχεσαι τα θετικά αποτελέσματα μιας πολιτικής και ταυτόχρονα να διεκδικείς την πλήρη ανατροπή της;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι θα κάνει μια άλλου είδους διαπραγμάτευση. Σας προσκαλούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να δοκιμάστε τις ικανότητες σας στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Ελάτε όλοι μαζί να είμαστε στην πρώτη γραμμή. Να μην είναι κάποιοι στις δύσκολες στιγμές του αγώνα μέσα στο γήπεδο και οι υπόλοιποι στην άνεση και την ασφάλεια της κερκίδας, απλώς να παρακολουθούν τον αγώνα και να δίνουν μάλιστα και συμβουλές ως προπονητές της κερκίδας. Όλοι στον αγώνα, για να κάνουμε καλύτερο το σήμερα και το αύριο του ελληνικού λαού, για να δημιουργήσουμε τη νέα πραγματικότητα, την πραγματικότητα της Ελλάδας που ξεπερνάει το Μνημόνιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε πολύ συνοπτικά να σας περιγράψω μερικά βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής που ασκούμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Θα αναφερθώ σε δύο κορυφαία ζητήματα που, κατά την άποψη μας, συνιστούν ζητήματα πατριωτισμού και εθνικής αναγέννησης και ταυτόχρονα συνιστούν μεγάλες, σπουδαίες και βαθιές διοικητικές μεταρρυθμίσεις.

Στον πρώτο πυλώνα της πολιτικής που ασκούμε είναι η λογική της ενίσχυσης της γεωπολιτικής θέσης της χώρας. Για πρώτη φορά η Ελλάδα θα μπορεί να συνομιλεί με τους διεθνείς εταίρους της, όχι ως μια μεσαίου μεγέθους και ασθενής οικονομία, αλλά ταυτόχρονα θα συνομιλεί και ως μια χώρα, η οποία προσφέρει και δίνει ασφάλεια. Ιδιαίτερα ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Κατά συνέπεια, είναι μια χώρα που αποτελεί όαση σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας των 28 κρατών – μελών και των 28 λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δεύτερη πολιτική μας είναι οι βαθιές διοικητικές μεταρρυθμίσεις σε μια δημόσια διοίκηση που μέχρι πρόσφατα μόνο ταλαιπωρούσε τον πολίτη και απέτρεπε τον υποψήφιο επενδυτή. Θα σας πω μόνο μια φράση. Το κορυφαίο θέμα που απασχολεί τους λαούς της Ευρώπης, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία και απασχόλησε το τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η ενεργειακή ασφάλεια. Η ενεργειακή ασφάλεια κατοχυρώνεται με μια στρατηγική: τη στρατηγική των νέων πηγών τροφοδοσίας και τη στρατηγική των νέων διόδων, των νέων οδών τροφοδοσίας.

Η Ελλάδα, λοιπόν, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλές δεκαετίες, απευθύνεται στους εταίρους λέγοντας ότι είμαστε η μοναδική χώρα από τις 28 που προτείνει στους λαούς της Ευρώπης, στις οικονομίες της Ευρώπης τρεις νέες πηγές τροφοδοσίας και ταυτόχρονα τρεις νέες διόδους τροφοδοσίας των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Πρώτη πηγή τροφοδοσίας: η Κασπία, αγωγός TAP. Μέσω της Ελλάδας, τροφοδοσία της Ιταλίας και ένθεν των υπολοίπων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερη πηγή τροφοδοσίας: τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου και οδός τροφοδοσίας ο αγωγός EastMed, που θα συνδέει Κύπρο, Κρήτη, Ηπειρωτική Ελλάδα με Ιταλία.

Τρίτη πηγή τροφοδοσίας: Βόρεια Ελλάδα, με την πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου που έχουμε εντάξει στα προγράμματα πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και στη συνέχεια μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, ο νέος αγωγός τροφοδοσίας Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Ουγγαρίας.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα για πρώτη φορά είναι δυναμικά παρούσα στο ενεργειακό γίγνεσθαι της Ανατολικής Μεσογείου και έχει ανοίξει γρήγορο βηματισμό. Πριν λίγους μήνες, κατακυρώσαμε τις τρεις πρώτες συμβάσεις για την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Πριν λίγους μήνες προκηρύξαμε ένα πολύ μεγάλο διαγωνισμό για είκοσι θαλάσσιες περιοχές. Επίσης, προκηρύξαμε έναν άλλο διεθνή διαγωνισμό για τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα.

Η χώρα μας, σε μια ευρύτερη περιοχή που είναι μόνο ταραγμένη, που δημιουργεί απίστευτες αβεβαιότητες και ανασφάλειες και αντιμετωπίζει ασύμμετρες απειλές όχι μόνο απέναντι στη δημοκρατία, αλλά και απέναντι στην καθημερινή διαβίωση των πολιτών, δηλώνει την παρουσία της και ταυτόχρονα ότι αποτελεί πόλο, όαση, πυξίδα, νησίδα ασφάλειας και ευημερίας των λαών, ειρήνης και γεωπολιτικής ισορροπίας.

Ταυτόχρονα, σε αυτήν τη χώρα που έχει ζήσει ό,τι έχει ζήσει τα τελευταία έξι χρόνια της ύφεσης, έχουμε προχωρήσει σε βαθιές διοικητικές μεταρρυθμίσεις. Θα πω με μια μικρή δόση υπερβολής ότι μετά τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κάνουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στα ζητήματα της Χωροταξίας, της Πολεοδομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Θα αναφέρω μόνον τίτλους.

Νέος νόμος για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων: 1.200.000.000 ευρώ έσοδα στο ελληνικό Δημόσιο και αναμενόμενο άλλο 1.000.000.000 ευρώ, με ταυτόχρονη επίλυση ενός προβλήματος εκατοντάδων χιλιάδων ελληνικών οικογενειών.

Δεύτερον, νέα χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση. Αντί για 25 χρόνια που χρειάζονταν για έγκριση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, χρειάζονται τώρα μόνο πέντε.

Τρίτη παρέμβαση είναι το Εθνικό Κτηματολόγιο, το όνειδος της Ελλάδας, διότι για πολλές δεκαετίες είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει Κτηματολόγιο. Πριν λίγες εβδομάδες, κατακυρώσαμε τις πρώτες έξι μελέτες και θα κατακυρώσουμε αμέσως μετά και τις επόμενες, ώστε η Ελλάδα το 2020 να έχει ολοκληρωμένο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Έγιναν 12 Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια. Οι Περιφέρειες της χώρας έχουν πια οδικό χάρτη ανάπτυξης.

Επίσης, έχουμε Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας. Η Αττική, μετά από τριάντα χρόνια, έχει νόμο που της δίνει αναπτυξιακές προοπτικές, μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Έρχομαι σ’ αυτό που ονομάζω «Περιβαλλοντική Διαύγεια». Με απλά λόγια: όποιος Έλληνας τολμούσε ν’ ανοίξει ένα μικρό μαγαζί ή όποιος επενδυτής τολμούσε να επενδύσει σ’ αυτήν την χώρα, έπρεπε να καταθέσει φοριαμούς και τόμους από περιβαλλοντικές μελέτες. Είχαμε 23.000 μελέτες κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Η Αυστρία ζητούσε 23 για εκεί που πραγματικά χρειάζονταν. Εμείς, αλλάζουμε τα πάντα. Αντί για 23.000, χρειαζόμαστε φέτος μόνο 2.500, γιατί όλα πια είναι στο Διαδίκτυο. Ο πολίτης και ο επενδυτής ξέρουν από την αρχή της χρονιάς ποιος υπάλληλος έχει τον φάκελό του, ποια υπηρεσία τον χειρίζεται, πόσες ημέρες έχει καθυστερήσει η γνωμοδότηση, πού πρέπει να απευθυνθεί για να λύσει το πρόβλημα.

Ταυτόχρονα, δοκιμάζουμε μία μεγάλη μεταρρύθμιση που σχετίζεται με την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα και των υπαλλήλων του. Εισηγούμαστε στην Κυβέρνηση να συνδέσουμε την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με την απόδοση αμοιβής. Με βάση το αποτέλεσμα της εξοικονόμησης, στον δημόσιο υπάλληλο, στον ενεργειακό υπεύθυνο που θα καταφέρει να εξοικονομήσει ενέργεια.

Κάθε χρόνο δαπανούμε 500.000.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο για ενεργειακές δαπάνες. Αν γλυτώσουμε μόνο το 20%, δικαιούνται οι ενεργειακοί υπεύθυνοι που θα έχουν συντονίσει την προσπάθεια, εκτός από ηθική, και υλική ανταμοιβή. Θα το παλέψουμε και θα το κάνουμε πράξη.

Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα, ένα πολιτικό διακύβευμα: να συμφωνήσουμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μεταδώσουμε παγκόσμια ένα μήνυμα εθνικής συνοχής και πολιτικής σταθερότητας. Τότε, θα δείτε πώς αποκλιμακώνονται τα spreads, θα δείτε πώς αλλάζει το κλίμα της διαπραγμάτευσης. Αν εννοείτε αυτό που λέτε, αν πραγματικά θέλετε μια Ελλάδα χωρίς Μνημόνιο, δεν επιτρέπεται πια να παίζουμε με τους θεσμούς.

Τομή στο πολιτικό σύστημα είναι να απαλλαγούμε από την κουλτούρα της σύγκρουσης, από τις πρακτικές της τυφλής αντιπαράθεσης. Τα έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά. Έχουμε όλη τη σοφία και την εμπειρία για να καταφέρουμε να το αποφύγουμε. Πρέπει να αποδείξουμε πως η Ελλάδα μπορεί διαφορετικά, μπορεί καλύτερα.

Είναι η τελευταία δύσκολη δοκιμασία, από την οποία όλοι μας πρέπει να βγούμε νικητές. Το αξίζουμε. Το δικαιούμαστε. Δεν  θ’ αφήσουμε κανένα να μας σταματήσει.

 

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis