Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Επικοινωνία, τι δύσκολο πράγμα. Του Γιώργου Σφακιανάκη

Image
γιώργος σφακιανάκης
 clock 19:33 | 18/12/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Τον προηγούμενο χρόνο, μου συνέβη ένα αστείο περιστατικό. Επρόκειτο να κάνω μία συζήτηση και αμφιταλαντευόμουν για το ύφος της, αν έπρεπε να είναι χαλαρό ή αυστηρό. Προσανατολιζόμουν προς το πρώτο, ωστόσο πάντα εξετάζω όλα τα ενδεχόμενα, ψάχνοντας την καλύτερη λύση. Ένα βράδυ λοιπόν, συζητούσα για αυτό με μία ξαδέρφη μου. Μετά από μισή ώρα διαφωνιών, ένοιωθα κάτι να μην μου κάθεται καλά. Τη ρώτησα έτσι τι προτείνει τελικά εκείνη, για να μου απαντήσει ότι προτείνει να κρατήσω ένα χαλαρό ύφος. Μισή ώρα διαφωνούσαμε, υποστηρίζοντας στ’ αλήθεια κι οι δύο την ίδια θέση!
Προτού σκεφτείτε ότι είμαστε κι οι δύο ανόητοι, σας ενημερώνω ότι αυτό μπορεί κάλλιστα να έχει συμβεί και σε εσάς. Ο λόγος είναι ότι, οι άνθρωποι σήμερα, δυσκολευόμαστε αρκετά να επικοινωνήσουμε σωστά με τους άλλους. Από μικροί μαθαίνουμε στην έκθεση να επιχειρηματολογούμε, προωθώντας περίτεχνα τις απόψεις μας. Ποτέ όμως δεν μαθαίνουμε να ακούμε τις απόψεις των άλλων και να διαπραγματευόμαστε μαζί τους, κάτι που τελικά μπορεί να εξελίξει και τις δικές μας ιδέες περισσότερο.
Κάπως έτσι,οδηγούμαστε σε αρκετά λάθη, στην προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε. Το πρώτο είναι σίγουρα αυτό που προανέφερα. Δεν ακούμε τους άλλους, μας νοιάζει απλώς να πούμε εμείς,όσα θέλουμε. Με αποτέλεσμα σταδιακά να καταλήγουμε να απαξιώνουμε τις άλλες απόψεις. Θεωρούμε ότι δεν αξίζουν όσο η δική μας και, όταν συζητάμε με κάποιον που αντιπαραθέτει μια άλλη, δεν την σεβόμαστε, αλλά προσπαθούμε να τον χειραγωγήσουμε, να «τον φέρουμε στα νερά μας». Άλλοι συνειδητά, άλλοι ασυνείδητα, πολύ λίγοι έχουν μάθει να δέχονται την διαφορετική άποψη και να την επεξεργάζονται κριτικά, εμπλουτίζοντας τη δική τους. Η οποία, επίσης, δυσκολευόμαστε πολύ να αποδεχτούμε ότι ίσως είναι ατελής, ή και λανθασμένη.
Βέβαια, έχουμε ελαφρυντικά. Αφενός, όπως προείπα, ότι ποτέ κανείς δεν μας διδάσκει να επικοινωνούμε με τους άλλους, μονάχα να εκφράζουμε τις δικές μας απόψεις. Αφετέρου, ότι η σωστή επικοινωνία είναι μία δύσκολη διαδικασία, που χρειάζεται κάποια χαρακτηριστικά ανεπτυγμένα. Δύο βασικά είναι η οργανωμένη σκέψη κι η καλή μνήμη. Η οργανωμένη σκέψη χρειάζεται, ώστε να ξέρουμε τι και τι θέλουμε να πούμε και με ποια σειρά, ακολουθώντας παράλληλα το συνομιλητή μας. Η καλή μνήμη βοηθάει στο να θυμόμαστε όσα θέλουμε να πούμε, προκειμένου να του δίνουμε όλα τα δεδομένα, αλλά κυρίως βέβαια για να θυμόμαστε όσα μας λέει εκείνος.
Ένα δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό για σωστή επικοινωνία, είναι το ανεπτυγμένο «γνώθι σαυτόν». Πριν επικοινωνήσουμε με κάποιον, είναι σημαντικό να έχουμε σκεφτεί ποιες απόψεις έχουμε και γιατί, και επίσης να τις έχουμε δουλέψει κι αναπτύξει. Αυτό είναι χρήσιμο γιατί, αν δεν ξέρουμε οι ίδιοι τι ακριβώς θέλουμε να πούμε, θα μπερδευτούμε κι εμείς κι οι συνομιλητές μας, στους οποίους, παράλληλα, δεν θα εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη και εκτίμηση. Το τρίτο βοηθητικό χαρακτηριστικό είναι η ικανότητα να «διαβάζουμε» τους άλλους, να βλέπουμε πίσω από το προφανές. Αυτό χρειάζεται για να διακρίνουμε πράγματα που αυτοί μπορεί να μη θέλουν να πουν, ή να μην τα έχουν συνειδητοποιήσει κι εκείνοι, αλλά και για να διακρίνουμε και να σεβαστούμε πιθανά ευαίσθητά τους σημεία, κάτι που αν δεν κάνουμε θα τους προκαλέσουμε πιθανότατα κάποια συναισθηματική φόρτιση, ικανή να διαταράξει τη συζήτηση.Είναι για όλους μας καλό λοιπόν, όσο μπορούμε, να καλλιεργήσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, κάτι που θεωρώ κυρίως θέμα ατομικής προσπάθειας.
Ωστόσο, το σημαντικότερο για να μπορούμε να επικοινωνούμε σωστά είναι νομίζω να ξέρουμε τι εστί επικοινωνία και πού μπορούμε να αποσκοπούμε μέσω αυτής. Οι περισσότεροι άνθρωποι, όπως προανέφερα, θεωρούμε τις απόψεις μας σωστές και πλήρεις. Έτσι, νοιώθουμε ικανοποίηση από μία επικοινωνία, εφόσον καταλήγει σε μία συμφωνία,πείθοντάς όσους διαφωνούν με αυτές. Ωστόσο, κάτι τέτοιο απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του πιστεύω, που αποτελούν για εκείνον την αλήθεια του, κι είναι πολύ δύσκολο να τα ανατρέψουμε. Και, σίγουρα, κάτι τέτοιο δεν είναι εξ’ ολοκλήρου στο χέρι μας. Είναι, λοιπόν,έξυπνο έχουμε έναν τέτοιο στόχο; Νομίζω όχι, οπότε σας προτείνω κάτι εναλλακτικό. Προσπαθήστε να διατηρείτε χαμηλούς τόνους, ακόμα κι αν διαφωνείτε, να εκθέτετε όλες σας τις θέσεις, ξεκάθαρα, και να ωθείτε και τον συνομιλητή σας να κάνει το ίδιο. Έχοντας όλα τα δεδομένα πάνω στο τραπέζι, ο καθένας μπορεί να τα πάρει, να τα επεξεργαστεί και να βγάλει τα συμπεράσματά του, που δεν είναι ανάγκη να ταυτίζονται με του άλλου. Είναι κάτι πολύ σημαντικό όμως και, στο μεγαλύτερο βαθμό,εξαρτώμενο από εσάς. Κι ο στόχος που σας προτείνω,για τις μελλοντικές σας επικοινωνίες.

Σφακιανάκης Γιώργος, Ψυχολόγος
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis