Κοινωνία

Καθαρά Δευτέρα: Τι είναι τα Κούλουμα - Γιατί πετάμε χαρταετό

χαρταετοι

Η Καθαρά Δευτέρα είναι ο επίλογος των εορτών της Αποκριάς, που αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και ολοκληρώνονται την Κυριακή της Τυροφάγου (χθες).

Ονομάζεται Καθαρά Δευτέρα γιατί την ημέρα αυτή, οι Χριστιανοί "καθαρίζονται" πνευματικά και σωματικά, για να ξεκινήσουν τη νηστεία, μέχρι το Πάσχα.

ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ

Η λέξη Κούλουμα προέρχεται, κατά πάσα πιθανότητα, από το λατινικό Cumulus (κούμουλους) που σημαίνει "αφθονία", "υπαίθριος πανηγυρισμός" αλλά και "τέλος". Με την λέξη "τέλος" σηματοδοτείται η ολοκλήρωση της Αποκριάς. Η λέξη "αφθονία" υπονοεί ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε σαρακοστιανά εδέσματα. Ο "υπαίθριος πανηγυρισμός" είναι το έθιμο, που ο κόσμος βγαίνει στην φύση για να γιορτάσει τα Κούλουμα.

ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ

Βασικό έθιμο της Καθαράς Δευτέρας (μαζί φυσικά με τα άλλα έθιμα) είναι το πέταγμα του χαρταετού. Το έθιμο αυτό υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων. Ιστορικά, πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα το 200 π.Χ. Τον 14ο αιώνα μ.Χ. οι Ευρωπαίοι εξερευνητές που ταξίδεψαν στην Ασία, μαζί με πολλά άλλα, έφεραν και τον χαρταετό. Το πέταγμα του χαρταετού σε όλες τις χώρες, συμβολίζει την επικοινωνία του ανθρωπίνου πνεύματος με τον Θεό.

Για τους Χριστιανούς, η Καθαρά Δευτέρα, πρώτη ημέρα της μεγάλης νηστείας της Τεσσαρακοστής, θεωρείται η ιδανική ημέρα επικοινωνίας της ανθρώπινης ψυχής με το Θείο. Δηλαδή, υπονοεί, ότι ο προορισμός του ανθρωπίνου πνεύματος είναι στον ουρανό δίπλα στον Δημιουργό Του.

ΦΕΤΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΜΕ ΛΟΚ-ΝΤΑΟΥΝ

Ο φετινός εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας, στερείται όλης της μεγαλοπρέπειας των προηγούμενο χρόνων. Η πανδημία του κορωνοϊού και το καθολικό λοκ-ντάουν απαγορεύουν τις συναθροίσεις και τα ομαδικά γλέντια.

Φέτος, ο εορτασμός, περιορίζεται σε αυστηρά οικογενειακό περιβάλλον. Παρά το λοκ-ντάουν και την τήρηση των μέτρων προστασίας, οι οικογένειες αναμένεται έστω και μόνες τους, να βγουν σήμερα στην φύση, να πετάξουν τον χαρταετό και να γευτούν τα σαρακοστιανά εδέσματα και την παραδοσιακή λαγάνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθαρά Δευτέρα: Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

Καθαρά Δευτέρα: Τι ισχύει για την μετακίνηση εκτός νομού

Κοινωνία

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για φθηνό ρεύμα

κοινωνικό τιμολόγιο

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την περασμένη Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου η διαδικασία ένταξης των ευάλωτων νοικοκυριών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης λήγει στις 15 Νοεμβρίου και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ, με τους κωδικούς του taxisnet.

Σημειώνεται πως οι δικαιούχοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ - Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο -  κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός δυο μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης.

Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της φετινής διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 16/9/2021 έως και 15/11/2021 δηλαδή), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Βέβαια οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).

Οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από την περασμένη Πέμπτη και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2021 και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2020, μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της φετινής εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ.

Τα νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα,  εφόσον πληρούν αθροιστικά συγκεκριμένα εισοδηματικά, περιουσιακά και κριτήρια διαμονής. Η αίτηση υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού, ή τη σύζυγό του με απαραίτητη προϋπόθεση η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να είναι ήδη στο όνομά του ή της συζύγου του.

Επισημαίνεται πως στην πρώτη κατηγορία (ΚΟΤ-Α) υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης του ΚΕΑ. Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%. Στη δεύτερη (ΚΟΤ-Β) υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη Κοινωνικού Μερίσματος, ενώ στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση διαμορφώνεται περί το 35%. Οι πελάτες που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) εκτός από την έκπτωση που λαμβάνουν ήδη από την Πολιτεία επωφελούνται όπως και όλοι οι υπόλοιποι οικιακοί πελάτες από την κατάργηση του παγίου και του 2ου κλιμακίου στη χρέωση ενέργειας για καταναλώσεις άνω των 2.000kWh.

Τα βήματα της αίτησης 

Για να δείτε εάν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ακολουθήστε τα εξής βήματα:

* Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

* Μετά τη συναίνεσή σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

* Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την ΑΑΔΕ Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς. * Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ, που να έχει εγκριθεί εντός του τελευταίου διμήνου. Αν είστε δικαιούχος ΚΕΑ αλλά η αίτησή σας έχει εγκριθεί πριν από τους τελευταίους 2 μήνες, πρέπει να κάνετε τροποποιητική αίτηση ΚΕΑ. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

* Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

* Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί (Υποβολή Αίτησης). Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνταξιούχοι: Ποιοι δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά - Πότε ξεκινούν οι πληρωμές

e-ΕΦΚΑ - ΟΑΕΔ: Οι πληρωμές από σήμερα μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου

Φοιτητές: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για το στεγαστικό επίδομα - Οι προθεσμίες

ESPA BANNER