Υλικά
- 1 χταπόδι καθαρισμένο, περίπου 1 κιλό
- 1/2 κιλό ψίχα από ψωμί
- 250 ml κόκκινο κρασί, βρασμένο για 10 λεπτά (το αφήνουμε να κρυώσει)
- 30 ml ξύδι από κόκκινο κρασί
- 2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 αυγό
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το αλεύρωμα
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- Κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες.
- Βγάζουμε το χταπόδι από ην κατάψυξη και πριν ξεπαγώσει το περνάμε από το μπλέντερ λίγο λίγο για να τεμαχιστεί καλά χωρίς όμως να γίνει πολτός.
- Διαφορετικά το κόβουμε ψιλό ψιλό με ένα μαχαίρι.
- Βάζουμε το κιμά του χταποδιού σε ένα ψιλό τρυπητό και τον αφήνουμε να στραγγίξει καλά για μια ώρα τουλάχιστον.
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στα 50 ml ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, για 5 λεπτά περίπου.
- Βάζουμε το βρασμένο κρασί και το ξύδι σε μια λεκάνη, μουλιάζουμε το ψωμί στο υγρό μείγμα και το στύβουμε καλά, ώστε να είναι εντελώς στεγνό.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το κιμά χταποδιού, το ψωμί, τα σοταρισμένα υλικά, το μαϊντανό, τον άνηθο και το αυγό, αλάτι και πιπέρι.
- Τα ζυμώνουμε πολύ καλά. Αν το μείγμα είναι αραιό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
- Πλάθουμε κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και μόλις κάψει τηγανίζουμε τους κεφτέδες.
- Στεγνώνουμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί και τους συνοδεύουμε με φάβα και τηγανιτές πατάτες.