Υλικά
- 18 μεγάλες γαρίδες
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμυδάκι λιωμένο στο μίξερ
- 1 φλυτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- αλάτι-πιπέρι
Για τη σάλτσα:
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 6 κουτ. σούπας ξύδι μπαλσάμικο
- 3 σταγόνες χυμό λεμονιού
- φύλλα σαλάτας για γαρνίρισμα
- Βράζετε τις γαρίδες σε αλατισμένο νερό και τις αφήνετε να κρυώσουν.
- Τις καθαρίζετε κρατώντας το κεφάλι και την ουρά. Με ένα μαχαιράκι βγάζετε το εντεράκι της ράχης.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τις γαρίδες μαζί με το κρεμμυδάκι.
- Αλατοπιπερώνετε.
- Σβήνετε με το κρασί, χαμηλώνετε τη φωτιά και περιμένετε μέχρι να απορροφηθούν τελείως τα υγρά.
- Σε ένα κατσαρολάκι φτιάχνετε τη σος, λιώνοντας τη ζάχαρη με το λεμόνι, για να την κάνετε καραμέλα.
- Όταν λιώσει η ζάχαρη και γίνει ελαφρώς ξανθή, ρίχνετε το ξύδι αφού πρώτα το ζεστάνετε σε ένα μπρίκι.
- Ανακατεύετε καλά μέχρι το μίγμα να γίνει ένα πηχτό σιρόπι.
- Σερβίρετε σε μεγάλα πιάτα λίγα φύλλα πράσινης σαλάτας και πάνω τους τοποθετείτε τις γαρίδες.
- Πάνω σε κάθε γαρίδα στάζεται μερικές σταγόνες από τη σάλτσα.