Υγεία

Νιώθετε κουρασμένοι; Το αποτελεσματικό κόλπο για περισσότερη ενεργητικότητα

Κούραση εργαζόμενοι

Η έντονη κόπωση μπορεί να είναι κάτι παροδικό και να οφείλεται απλώς στην έντονη καθημερινότητα που βιώνετε τελευταία, εάν όμως συνεχίζει να σας ταλαιπωρεί, μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιου πιο σοβαρού προβλήματος υγείας,όπως η ανεπάρκεια σιδήρου αλλά και οι θυρεοειδικές διαταραχές (όπως ο υποθυρεοειδισμός), οπότε ενδεχομένως να χρειάζεται διερεύνηση.

Σύμφωνα με τους ιατρούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όταν δεν ευθύνεται κάποια σοβαρή διαταραχή για το αίσθημα της κούρασης, ένας γρήγορος τρόπος να… γεμίσετε τις μπαταρίες σας είναι να γυμναστείτε ή απλώς να βάλετε κίνηση στην καθημερινότητά σας.

Σας φαίνεται οξύμωρο; Πως είναι δυνατό η άσκηση που προφανώς επιφέρει κούραση να αποτελεί αντίδοτο για την κόπωση; Πώς εξηγείται η επίδραση της άσκησης στα επίπεδα της ενεργητικότητας; Και όμως ορισμένοι μηχανισμοί που ενεργοποιούνται σε κυτταρικό επίπεδο, οδηγούν σε τόνωση και ευεξία.

Αρχικά, όταν γυμναζόμαστε, στο εσωτερικό των μυϊκών κυττάρων παράγονται περισσότερα μιτοχόνδρια. Στην λειτουργία τους συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία «καύσιμου» από τη γλυκόζη των τροφίμων που καταναλώνουμε και το οξυγόνο από τον αέρα που αναπνέουμε.

Η άσκηση με τη σειρά της ενισχύει την κυκλοφορία του οξυγόνου στο σώμα. Αυτή η αύξηση των επιπέδων του οξυγόνου όχι μόνο υποστηρίζει την παραγωγή ενέργειας από τα μιτοχόνδρια, αλλά επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία του σώματός σας έτσι ώστε να χρησιμοποιεί την ενέργειά που παράγεται πιο αποτελεσματικά. Επιπλέον, μέσω της σωματικής δραστηριότητας αυξάνονται και τα επίπεδα των ορμονών με αποτέλεσμα να νιώθετε γεμάτοι ενέργεια.

Ένας ακόμη έμμεσος τρόπος που η άσκηση τονώνει την ενεργητικότητα είναι μέσω της βελτίωσης του ύπνου. Ο βαθύς ύπνος άλλωστε παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας εν γένει και στο να ξυπνάμε με όρεξη και ενέργεια κάθε πρωί. Με δεδομένο ότι η άσκηση βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, προάγει και την ενεργητικότητα.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο Pfizer: Έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα με τον χρόνο

Κορωνοϊός: Οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο ή όχι;

Υγεία

Δεμέτζος στο Ράδιο Κρήτη: Επαγρυπνούμε για την παραλλαγή Όμικρον

δεμέτζος

Καθησυχαστικός για τη δυναμική της νέας παραλλαγής Ο του κορωνοϊού, εμφανίστηκε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Νανο-Τεχνολογίας, Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Ν. Δεμέτζος

“Ας μην ανησυχούμε, αλλά να επαγρυπνούμε” ανέφερε χαρακτηριστικά εκτιμώντας ότι “από ότι φαίνεται η νέα παραλλαγή θα είναι μετατοδοτικότερη από την προηγούμενη παραλλαγή ΔΕΛΤΑ, χωρίς να οδηγεί σε μεγαλύτερη νοσηρότητα του πληθυσμού ή θνησιμότητα”. Το ίδιο καθησυχαστικός εμφανίστηκε και για την κάλυψη από τα υφιστάμενα εμβόλια τονίζοντας ότι ίσως να μειωθεί λίγο η αποτελεσματικότητα τους αλλά όχι σε βαθμό τέτοιο που περισσότερα εμβολιασμένα άτομα θα νοσήσουν ή θα καταλήξουν.

Δίνοντας το περίγραμμα με τις παραλλαγές των ιών, ο καθηγητής είπε ότι αυτές χαρακτηρίζονται από 3 επίπεδα: τη μεταδοτικότητα, τη νοσηρότητα και τη θνησιμόητα. Τόσο η ΔΕΛΤΑ όσο και η ΟΜΙΚΡΟΝ χαρακτηρίζονται ήδη από υψηλή μεταδοτικότητα και αυτό εξαιτίας των αλλαγών που φέρουν στην υποομάδα S1- πρόκειται για την πρωτεΐνη ακίδα.

Σημειώνεται ότι η μετάλλαξη Α έφερε 2 αλλαγές, η ΔΕΛΤΑ 16 και η Όμικρον 32, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι μεταλλάξεις της ΔΕΛΤΑ.

Τέλος, ο καθηγητής τόνισε ότι ο ιός “εξαντλείται στην πορεία και όταν δεν βρίσκει περιθώριο αναπαραγωγής” δηλαδή ανθρώπινα κύτταρα χωρίς ανοσία, για αυτό και οι παραλλαγές ξεπηδούν από περιοχές της γης με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Συλλήψεις και πρόστιμα σε οπαδούς του ΟΦΗ!

Κρήτη: Ισχυροί άνεμοι και σήμερα - Έκκληση για προσοχή από τις Αρχές

Ηράκλειο: Διπλή συνεδρίαση για δημοτικά τέλη - ΔΕΠΑΝΑΛ... και κινητοποίηση

ESPA BANNER