Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο ή όχι;

Image
τσιγάρο-κάπνισμα.jpg
 clock 19:27 | 14/09/2021 writer icon newsroom ekriti.gr

Οι Ιάπωνες ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν μια απάντηση σε ένα επιστημονικό παράδοξο που αφορά στην επιρρεπία των  καπνιστών  στη λοίμωξη  Covid-19.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ενώ απ 'τη μια οι καπνιστές είναι πιο ευάλωτοι στις αναπνευστικές λοιμώξεις-κατ' επέκταση και στη νόσο που προκαλεί το SARS-CoV-2- αλλά παράλληλα τα ποσοστά των καπνιστών με κορωνοϊό είναι λιγότερα συγκριτικά με τους μη καπνιστές.

Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στις Επιστημονικές Εκθέσεις, η επιστημονική ομάδα του Keiji Tanimoto στο Πανεπιστήμιο της Χειρομίας ανακάλυψε δύο δραστικές ουσίες που μιμούνται την επίδραση των χημικών ουσιών που εμπιστεύονται στον καπνό του και δεν προσφέρονται σε μια υποδοχή των κυττάρων όλων των θηλαστικών ειδών που των πρωτεϊνών ACE2, μα διαδικασία η οποία φαίνεται ότι μειώνει την ικανότητα του κορωνοϊού να εισβάλλει στα κύτταρα.

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH), οι οποίοι προσφέρονται και λειτουργούν για την υποδοχή του αρυλικού υδρογονάνθρακα (AHRs). Πρόκειται για υποδοχή εντός των κυττάρων που είναι ταυτόχρονα και παράγοντας μεταγραφής, δηλαδή μπορεί να προκαλέσει μια ευρεία γκάμα κυτταρικών δραστηριοτήτων μέσω της ικανότητάς τους να αυξηθούν ή να μειώσουν την έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων.

Γνωρίζοντας τη σχέση PAHs και AHRs, οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν την επίδραση δραστικών συστατικών που δραστηριοποιούνται στους AHRs στην έκφραση των γονιών που ελέγχουν την παραγωγή της πρωτεΐνης ACE2 - της περιβόης πρωτεΐνης της υποδοχής στην επιφάνεια πολλών τύπων κυττάρων που λειτουργούν σαν «ο Το CoV-2 είναι σε θέση να ξεκλειδώσει. Μόλις ο ιός καταφέρει να «κολλήσει» πάνω στην πρωτεΐνη ACE2, μπορεί στη συνέχεια να εισέλθει και να μη μολύνει το κύτταρο.

Αρχικά οι επιστήμονες μελέτησαν διάφορες κυτταρικές σειρές για να δουν τα στοιχεία της γονιδιακής έκφρασης της ACE2. Παρατήρησαν λοιπόν ότι τα κύτταρα από τη στοματική κοιλότητα, τους πνεύμονες και το ήπαρ είχαν τα υψηλότερα ποσοστά έκφρασης της συγκεκριμένης πρωτεΐνης.

Τα κύτταρα αυτά εκτέθηκαν στη συνέχεια σε διάφορες δόσεις ενός εκχυλίσματος καπνού τσιγάρου για 24 ώρες. Έπειτα, αξιολογήθηκε το νέο έκφρασης του γονιδίου CYP1A1. Πράγματι η έκθεση του στο εκχύλισμα του καπνού προκαλούσε την αυξημένη έκφραση του στα κύτταρα του ήπατος και των πνευμόνων με δοσο-εξαρτώμενο τρόπο. Ωστόσο δεν παρατηρήθηκε το ίδιο στα κύτταρα της στοματικής κοιλότητας. Με άλλα λόγια, όσο μεγαλύτερη η δραστηριότητα του CYP1A1 τόσο μικρότερη η παραγωγή των υποδοχέων ACE2.

Με αλληλούχιση RNA οι ερευνητές εξέτασαν τι ακριβώς συνέβη με την γονιδιακή έκφραση και διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα καπνού τσιγάρου αύξανε την έκφραση των γονιδίων που σχετίζονται με έναν αριθμό βασικών σηματοδοτικών διαδικασιών εντός των κυττάρων που ρυθμίζονται από τους υποδοχείς του αρυλικού υδρογονά

Και για να παρακολουθήσουν πιο άμεσα αυτό τον μηχανισμό μέσω του οποίου οι AHRs δρουν επί της έκφρασης της ACE2, μελέτησαν την επίδραση δύο φαρμάκων που ενεργοποιούν τους AHRs σε ηπατικά κύτταρα. Το πρώτο ήταν ένα παράγωγο της τρυπτοφάνης και το δεύτερο, η ομεπραζόλη που χρησιμοποιείται ευρέως στη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και των πεπτικών ελκών.

Τα στοιχεία από την αλληλουχία RNA έδειξαν ότι το γονίδιο CYP1A1 εισχωρούσε βαθιά στα ηπατικά κύτταρα χάρη στους AHRs και η έκφραση του γονιδίου ACE2 σιγούσε, και πάλι κατά δοσο-εξαρτώμενο τρόπο.

Με απλά λόγια, το εκχύλισμα καπνού τσιγάρου και τα δύο προαναφερόμενα φάρμακα μπορούν να καταλήξουν στην έκφραση του ACE2 στα κύτταρα και άρα να μειώσουν την ικανότητα του SARS-CoV-2 να εισέλθουν σε κύτταρα.

Οι διαπιστώσεις αυτές ανοίγουν τον δρόμο για την κλινική δοκιμή των φαρμάκων ως υποψήφιες θεραπείες για τη λοίμωξη Covid-19.

Διαβάστε επίσης 

Κρήτη: Με εφημερίες γιατρών από άλλους νομούς τα κενά στα νοσοκομεία

Ηράκλειο: Άλλαξε το ΦΕΚ - Χωρίς ταχεία δοκιμή οι ανεμβολιάστοι επιβάτες στο Αστικό ΚΤΕΛ

Ηράκλειο: Πανκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis