Υγεία

Ευκάλυπτος: Τα φύλλα που γιατρεύουν

Ευκάλυπτος

Με καταγωγή από τη μακρινή Αυστραλία, ο ευκάλυπτος είναι ένα μακρόβιο και αειθαλές δέντρο που έχει γρήγορη ανάπτυξη.  

Η ελληνική λέξη «ευκάλυπτος» σημαίνει «καλά καλυμμένος», καθώς τα άνθη του είναι κρυμμένα σε μια μεμβράνη η οποία πέφτει καθώς μεγαλώνει. Σήμερα σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν πάνω από 500 είδη ευκαλύπτου.

Στη χώρα μας το πιο διαδεδομένο είδος είναι ο ευκάλυπτος ο σφαιρικός που φτάνει σε ύψος τα 80 μέτρα. 

Ο Ευκάλυπτος είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό και βακτηριοστατικό. Δρα δυναμικά ενάντια στον σταφυλόκοκκο, στον στρεπτόκοκκο, στον πνευμονόκοκκο και στον εντερόκοκκο. Έχει επίσης έντονη βρογχοδιασταλτική δράση, καθώς επηρεάζει ακόμα και τους μικρούς αεραγωγούς των πνευμόνων, ενώ, στους μεγάλους βρόγχους προκαλεί αύξηση βλέννας, καθιστώντας την απόχρεμψη ευκολότερη, καθώς ρευστοποιεί τη βλέννα.

Συνιστάται σε περιπτώσεις υψηλού σακχάρου και διαβήτη.

Δρα πολύ δυναμικά κατά του κρυολογήματος, της γρίπης, των λοιμώξεων του αναπνευστικού και της ιγμορίτιδας.

Όλες αυτές οι περιπτώσεις μπορούν να βοηθηθούν με εισπνοές: σε ένα λίτρο νερού ρίχνετε μία χούφτα από αποξηραμένα φύλλα Ευκαλύπτου.

Όταν το νερό πάρει βράση, αφαιρείτε το σκεύος από τη φωτιά και τοποθετείτε το κεφάλι σας από επάνω, καλυμμένο με μία πετσέτα, ώστε να μπορέσετε να εισπνεύσετε όσο πιο συμπυκνωμένο γίνεται το θεραπευτικό ατμό του βοτάνου.

Η εξωτερική του χρήση σε μορφή κομπρέσας, ενδείκνυται για κρυολόγημα, πόνους και χτυπήματα.

Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου είναι ένα εξαιρετικό φυσικό βοήθημα για το αναπνευστικό σύστημα. Βοηθά σε θέματα όπως η βρογχίτιδα, το κρυολόγημα, ο βήχας, ο πυρετός, η καταρροή, το συνάχι, το άσθμα, η φαρυγγίτιδα αλλά και γενικά σε μολύνσεις του λαιμού.

Επίσης, δρα αποτελεσματικά και σε θέματα ιγμορίτιδας. Είναι εξαιρετικό αντισηπτικό και γι’ αυτό βοηθά στο να μην εξαπλωθούν μολυσματικές ασθένειες.

Επίσης είναι απολυμαντικό, αντιμικροβιακό και αντιμυκητιακό και αντισπασμωδικό.

Τέλος, βοηθά στους ρευματισμούς και τους μυϊκούς πόνους. Ψυχολογικό επίπεδο: Δίνει διαύγεια νου και πνεύματος.

Για να βοηθήσετε προβλήματα αναπνοής από τυχόν κρυολόγημα ή γρίπη, αλλά και για να καθαρίσετε ένα χώρο από τα μικρόβια, χρησιμοποιήστε από δύο σταγόνες σε έναν αρωματολύχνο από τα εξής αιθέρια έλαια:

ευκάλυπτος

θυμάρι

τεϊόδεντρο

via

Υγεία

Κορωνοϊός: Πώς επηρεάζει η ομάδα αίματός μας τη λοίμωξη;

ομάδα αίματος κορωνοϊός

Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α+ έχουν αυξημένο κίνδυνο, σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος, για ανεπάρκεια πνευμόνων και θάνατο λόγω σοβαρής λοίμωξης με κορωνοϊό. Αντίθετα, όσοι έχουν ομάδα Ο είναι προστατευμένοι σε έναν βαθμό, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή μελέτη που επιβεβαιώνει τα αρχικά ευρήματα προηγούμενης κινεζικής έρευνας, αυτήν τη φορά με βάση γενετική ανάλυση ασθενών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τομ Κάρλσεν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη κανονική επιστημονική δημοσίευση), σύμφωνα με το «Nature», ανέλυσαν το γονιδίωμα περίπου 4.000 ανθρώπων από την Ιταλία και την Ισπανία, από τους οποίους οι 1.980 σε επτά νοσοκομεία αυτών των δύο χωρών είχαν αναπτύξει αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω της Covid-19, ενώ οι υπόλοιποι δεν είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες εντόπισαν δύο γενετικές περιοχές που φαίνεται να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στη λοίμωξη. Όσοι έχουν σοβαρή Covid-19 είναι πιθανότερο να έχουν στο DNA τους μία από αυτές τις δύο γενετικές παραλλαγές.

Η μία γενετική παραλλαγή βρίσκεται στην περιοχή του γονιδιώματος που καθορίζει την ομάδα αίματος. Η περαιτέρω ανάλυση βρήκε ότι η ομάδα αίματος Α+ σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής Covid-19, ενώ η ομάδα Ο με μικρότερο.

Η δεύτερη γενετική παραλλαγή βρίσκεται στο χρωμόσωμα 3 και φαίνεται να σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με ένα γονίδιο που αλληλεπιδρά με τον μοριακό υποδοχέα των κυττάρων (μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτενσίνης ACE2), που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 για να διεισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ