Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Μητέρα των μαχών τα εργασιακά, κάλεσμα για προοδευτικό μέτωπο

Αλέξης Τσίπρας

«Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα είναι η μητέρα των μαχών για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το ερχόμενο δίμηνο» διαμηνύει η Κουμουνδούρου, θέτοντας σε συναγερμό όλο τον κομματικό μηχανισμό και αναζητώντας κοινωνικές συμμαχίες για την αποτροπή των ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι λειτουργεί ως «ολετήρας, που φέρνει εργασιακό μεσαίωνα» και τον επικρίνει ότι «εν μέσω πανδημίας, αρνητικού ρεκόρ ύφεσης και έκρηξης της ανεργίας και των λουκέτων, κηρύττει πόλεμο στους εργαζόμενους».

Υποστηρίζει δε ότι «η ΝΔ επιλέγει να χρησιμοποιήσει πολιτικές λύσεις που οδηγούν σε μία νέα κοινωνική χρεοκοπία. Ακριβώς όπως έκανε το 12 με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την μείωση του κατώτατου μισθού και την θεσμοθέτηση του υποκατώτατου. Μία πολιτική που αποδείχθηκε ταυτόχρονα κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική αφού όξυνε την ύφεση και εκτόξευσε την ανεργία, για να την αποκλιμακώσει ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 15-19, δημιουργώντας σχεδόν μισό εκατ. θέσεις εργασίας», όπως σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου, που συμπληρώνουν χαρακτηριστικά: «Το ζήτημα του μοντέλου εργασιακών σχέσεων θα αποτελέσει μία από τις κεντρικές μάχες για την επόμενη μέρα της χώρας μετά το τέλος της πανδημίας. Μία μάχη που η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε ένα συντηρητικό και αυταρχικό σχέδιο που στηρίζει τους λίγους ενάντια σε ένα αριστερό, προοδευτικό σχέδιο που μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες είναι καθαρή και εύκολα αντιληπτή από την κοινωνία».

Σε σύσκεψη που είχε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας τον Γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο, την τομεάρχη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον εκπρόσωπο Τύπου και πρώην υφυπουργό Εργασίας και επικεφαλής ΣΕΠΕ, Νάσο Ηλιόπουλο, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα πάρει η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει και το Πολιτικό Συμβούλιο για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ενώ θα ξεκινήσει μπαράζ επαφών με εκπροσώπους εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και συνδικάτων.

Ανατέθηκε δε στον κ. Τζανακόπουλο, το αμέσως επόμενο διάστημα να οργανώσει συνεδρίαση με το σύνολο των συντονιστών/στριών από τις νέες νομαρχιακές έτσι ώστε «ο κομματικός μηχανισμός να συνδράμει σε αυτό τον κρίσιμο κοινωνικό αγώνα και να γίνει πανελλαδική κινητοποίηση από τη βάση του κόμματος», όπως ειπώθηκε.

Κατά την εκτίμηση και το σχεδιασμό της ηγεσίας «ο στόχος για το κοινωνικό άνοιγμα του Συριζα ΠΣ συνδυάζεται άμεσα και με την μάχη για τα εργασιακά. Ο χώρος των εργατικών σωματείων αποτελεί προτεραιότητα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κοινωνία και την επαφή του με πολίτες που στηρίζουν πολιτικά διατηρώντας όμως μέχρι τώρα μια πιο χαλαρή οργανωτικά σχέση».

Κατάργηση 8ώρου, απλήρωτες υπερωρίες, μείωση μισθού

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «αντί στηρίξει τους εργαζόμενους και το μισθό, τους έχει αφήσει να ζουν έναν χρόνο με 534 ευρώ και αντί να ενισχύσει τις ΜμΕ με ουσιαστική ρευστότητα για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και προκειμένου να διατηρηθούν θέσεις και σχέσεις εργασίας (δες προτάσεις στη σχετική εκδήλωση της περασμένης Τρίτης – επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, μη επιστρεπτέα κλπ) , τις αφήνει στο έλεός τους και τους λέει ουσιαστικά για να επιβιώσετε συνθλίψτε τους εργαζόμενους και τους μισθούς τους».

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μία βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομία με κεντρικές προτάσεις την διαγραφή και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και την στήριξη των θέσεων και σχέσεων εργασίας μέσα από την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί μια πρόταση που συμβάλει στην συγκρότηση μίας συμμαχία ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας, τους αυτοαπασχολούμενους και την μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αντιθέτως η πρόταση της ΝΔ ακριβώς επειδή οδηγεί σε μείωση μισθών θα οδηγήσει σε πτώση της κατανάλωσης, αύξηση της ανεργίας και άρα χτύπημα τόσο σε εργαζόμενους όσο και σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί ότι «το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που σχεδιάζει να φέρει – από όσο έχουμε δει μέχρι στιγμής από τις διαρροές της κυβέρνησης – έρχεται να ολοκληρώσει την ακύρωση όχι μόνο όλων των ρυθμίσεων που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των εργαζομένων, αλλά και να ξηλώσει κεκτημένα δεκαετιών.
Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται ως ολετήρας φέρνοντας εργασιακό Μεσαίωνα: Καταργεί το 8ωρο, αποτελειώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θεσμοθετεί της απλήρωτες υπερωρίες και την απλήρωτη εργασία, καταργεί επί της ουσίας το δικαίωμα στην απεργία: Όλα αυτά συντείνουν σε Μείωση αποδοχών των εργαζομένων, ελαστικοποίηση σχέσεων εργασίας και πλήρη εργοδοτική ασυδοσία. Ζωή λάστιχο και δουλειά χωρίς δικαιώματα αυτό είναι το όραμα της ΝΔ»
.

Ενδεικτικά στοιχεία για το θέμα υπερωριών και μείωση αποδοχών

Παρουσιάζοντας μία σειρά από στοιχεία, το επιτελείο της Κουμουνδούρου σημειώνει ότι «το χρονικό διάστημα ανάμεσα σε Σεπτέμβρη με Δεκέμβρη το 2017 πληρώθηκαν υπερωρίες σε 177.853 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Το 2018 μετά από νομοθετική αλλαγή – συγκεκριμένα την ψηφιακή δήλωση της υπερωριακής εργασίας – και εντατικοποίηση των ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πληρώθηκαν υπερωρίες σε 371.567 εργαζόμενους. Ταυτόχρονα για πρώτη φορά δηλώθηκαν και πληρώθηκαν περισσότερες από 3 εκ ώρες υπερεργασίας».

Επισημαίνεται δε από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «από τις πρώτες κυβερνητικές αποφάσεις της ΝΔ που έδωσαν το σήμα απαξίωσης της επιθεώρησης εργασίας ήταν η μείωση των προστίμων. Σε μια περίοδο που η υποδηλωμένη εργασία είχε αναδειχθεί αν όχι σημαντικότερο θέμα τουλάχιστον ισότιμο με την αδήλωτη εργασία η ΝΔ εφάρμοσε μια πολιτική που έδινε το σήμα στην εργοδοτική αυθαιρεσία ότι ήταν προτιμότερο να πληρώνεις μια στο τόσο ένα πρόστιμο από το να σέβεσαι και να πληρώνεις κανονικά τον μισθό με βάση το νόμιμο χρόνο εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: τον Μάιο του 2017 τράπεζα καλείται να καταβάλει, όπως και τελικά έκανε, πρόστιμο 1.6 εκ ευρώ για παράνομη υπερωριακή απασχόληση περισσότερων από 100 εργαζομένων. Το πρόστιμο σήμερα για την αντίστοιχη παράβαση θα ήταν μόλις 109.000 ευρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χατζηδάκης: Fake news τα περί κατάργησης του 8ωρου

Ταφόπλακα στα εργασιακά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Του Σωκράτη Βαρδάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Να εξηγήσει ο Μητσοτάκης την ακύρωση στο άνοιγμα του λιανεμπορίου

Πολιτική

Στεφανής: Η Άμυνα εδραιώνει το μέλλον της πατρίδας

O Aλκιβιάδης Στεφανής

Η Άμυνα εδραιώνει το μέλλον της πατρίδας, καθώς παρέχει το πλαίσιο, μέσα στο οποίο ένα κράτος μπορεί να δημιουργήσει με όραμα. Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας, σήμερα Σάββατο 15 Μαΐου, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι παλαιότερα «το σύστημα προσέγγισης των Ενόπλων Δυνάμεων είχε να κάνει με αριθμούς». «Εξετάζαμε τους αριθμούς και λύναμε τα προβλήματα. Αργότερα, εξετάζαμε τις δυνατότητες. Την παρούσα περίοδο, έχουμε μια ολιστική προσέγγιση. Δημιουργούμε πολιτικές. Την πολιτική ασφάλειας αλλά και την πολιτική εξωστρέφειας» είπε. «Εξετάζουμε τις ανάγκες μας και προτάσσουμε τη διακλαδικότητα» συνέχισε.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι τέσσερα πράγματα: το προσωπικό μας, τα οπλικά μας συστήματα, οι διαδικασίες αλλά και ο τρόπος σκέψης» ανέφερε. Όπως είπε ο κ. Στεφανής, οι Ένοπλες Δυνάμεις επενδύουν με «καινοτομία διαφοροποιώντας τον τρόπο σκέψης του προσωπικού».

Για την κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Στεφανής τόνισε ότι παλαιότερα οι Ένοπλες Δυνάμεις «ήταν ένα κάστρο με ισχυρά τείχη όπου ήταν αδύνατο κάποιος να δει έξω από αυτά και η κοινωνία δεν μπορούσε να δει μέσα σε αυτά». Αυτό, όπως είπε, αλλάζει καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν με εξωστρέφεια. Ανέφερε ότι στρατιωτικοί γιατροί συνδράμουν στα δημόσια νοσοκομεία, προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων κάνουν τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας ενώ τρέχουν προγράμματα για την ψυχική υγεία και το κάπνισμα με σαφές αποτύπωμα στο κοινωνικό σύνολο. «Έχουμε τέσσερις πυλώνες που αλληλεπιδρούμε: την ασφάλεια, την παιδεία, τον ιστορικό τουρισμό αλλά και την αποτροπή και εξασφάλιση της εδαφικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της πατρίδας μας» είπε.

Για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι υπάρχει μια «ολιστική φιλοσοφία» ξεκαθαρίζοντας ότι τα προγράμματα εκσυγχρονισμού στηρίζονται σε δύο βασικούς άξονες. «Ο ένας είναι η διαφοροποίηση στελέχωσης σε επίπεδο παραγωγικών σχολών και οπλιτών, η εξισορρόπηση της θητείας και οι προσλήψεις πολιτικού προσωπικού» είπε. «Ο δεύτερος είναι το σύνολο των οπλικών μας συστημάτων. Έχουμε ένα συνολικό πλαίσιο στοχοποίησης και αναγκών. Ο ένας κλάδος συμπληρώνει τον άλλο στο πλαίσιο της διαλειτουργικότητας. Σε αυτή τη βάση προχωρά η ανανέωση και η αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων που κατέχουμε» πρόσθεσε.

Για το υψηλό ποσοστό αποδοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία, ο Αλκιβιάδης Στεφανής επεσήμανε ότι αυτό συμβαίνει διότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αποτελεσματικές. «Διαθέτουμε προηγμένο σύστημα εκπαίδευσης του προσωπικού», είπε, και πρόσθεσε: «Καθημερινά, προκαλούμε τα στελέχη μας να σκεφτούν διαφορετικά. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι το εργαλείο μέσω του οποίου δείχνουμε ότι σκεφτόμαστε διαφορετικά». «Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υπερήφανα που υπηρετούν την ελληνική κοινωνία. Βάζουν το εγώ κάτω από το εμείς» κατέληξε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για Τουρκία: Οι προκλήσεις δεν είναι θεωρητικές

Παναγιωτόπουλος: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται