Πολιτική

Χατζηδάκης: Fake news τα περί κατάργησης του 8ωρου

Κωστής Χατζηδάκης

Τις αλλαγές που έρχονται στα εργασιακά εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας πως με το νομοσχέδιο ρυθμίζεται η τηλεργασία, οι γονικές άδειες και θα ισχύουν πρόνοιες που εφαρμόζονται σε όλη την ΕΕ. Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης διέψευσε ότι πρόκειται να καταργηθεί το οκτάωρο κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι διασπείρει fake news.

Προστασία του εργαζομένου την εποχή της τηλεργασίας

Για τα εργασιακά ανέφερε: «Το καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό είναι των αρχών της δεκαετίας του 80. Έχουν περάσει καμιά σαρανταριά χρόνια, έχουν αλλάξει πολλά στη ζωή μας. Υπάρχουν πολλές αλλαγές που έχουν γίνει εν τω μεταξύ και στο αντίστοιχο δίκαιο της ΕΕ. Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε για να προσαρμοστούμε στις αντίστοιχες συνθήκες. Έχουμε παραδείγματος χάριν το θέμα της τηλεργασίας.

Αυτό είναι καινούργιο φαινόμενο στη ζωή. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αρρύθμιστο. Γιατί αν το αφήσουμε αρρύθμιστο μπορεί ο εργοδότης αν δεν υπάρχουν περιορισμοί να βάζει τον εργαζόμενο να δουλεύει μετά τα μεσάνυχτα. Δεν το θέλουμε αυτό. Άρα εμείς ερχόμαστε και φέρνουμε μία ρύθμιση που μιλάει για το δικαίωμα της αποσύνδεσης το οποίο πιθανότατα για το 99% όσων μας ακούν δεν σημαίνει τίποτα.

Σημαίνει ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις στους σερβερς κεντρικά έτσι ώστε από μία ώρα και μετά να μην μπορεί ο εργοδότης να μη μπορεί να στέλνει πράγματα στο σπίτι του αλλουνού για να καταχράται το δικαίωμα της τηλεργασίας που έτσι και αλλιώς στο μυαλό μας είναι να ρυθμίζεται με συμφωνία των δύο πλευρών».

Επανερχόμενος στο θέμα της τηλεργασίας τόνισε: «Τηλεργασία θα υπάρχει μόνο σε περιπτώσεις που συμφωνούν το σωματείο με τους εργοδότες. Και μπορεί – άμα συμφωνούν – να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Για διαφορετικούς λόγους. Πρέπει να γίνει συμφωνία εργαζομένου – εργοδότη. Φυσικά δεν θα επιβάλλεται μονομερώς».

Για τις δικλείδες ασφαλείας τόνισε: «Τα προσωπικά δεδομένα, τον εξοπλισμό θα τον πληρώνει ο εργοδότης (τα κομπιούτερς και ό,τι χρειάζεσαι όταν είσαι σπίτι σου) και επίσης θα υπάρχει το δικαίωμα αποσύνδεσης με κεντρικές ρυθμίσεις για να μη σε ζαλίζουν τη νύχτα και να μη σου χαλάνε την οικογενειακή ζωή».

«Συμπερασματικά, θέλω να πω ότι αυτοί που κάνουν κριτική μιλάνε για ένα άλλο νομοσχέδιο όχι για το πραγματικό», συμπλήρωσε.

Γονική άδεια στον πατέρα

Για τις κατηγορίες πως μέσα στην πανδημία προσπαθεί να καταργήσει το ωράριο σημείωσε: «Δεν έχουμε ακόμα φέρει το νομοσχέδιο. Αν θέλαμε να αιφνιδιάσουμε θα μπορούσαμε να έχουμε φέρει όλους αυτούς τους μήνες το νομοσχέδιο. (….) (αυτά που θα φέρουμε) θα είναι αυτά που θα γίνονται στην συντριπτική πλειονότητα των χωρών της ΕΕ. Εμείς θέλουμε να είμαστε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνηση και γι’ αυτό το λόγο ας πούμε στο ίδιο πλαίσιο ερχόμαστε και ρυθμίζουμε τις γονικές άδειες βάζοντας στην εικόνα και τους πατεράδες. Όχι μόνο τις μανάδες. Δηλαδή δίνουμε για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας άδεια πατρότητας για 14 ημέρες, πληρωμένη, όταν γεννιέται ένα παιδί. Δεν θα λείπει μόνο η μητέρα, θα λείπει και ο πατέρας. Επίσης, δίνουμε επιδοτούμενη άδεια και στους δύο γονείς, γονική άδεια, έτσι ώστε να την παίρνει και ο πατέρας και να μην είναι η πρόσληψη, ο λόγος αυτός, οι γονικές άδειες, αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναίκας».

«Αυτό που μας νοιάζει είναι παίρνοντας τις διεθνείς πρακτικές είναι να υπάρξει μία συμφιλίωση της οικογενειακής με την εργασιακή ζωή. Διότι ακριβώς επειδή έχουν αλλάξει οι συνθήκες, έχουμε τηλεργασία, έχουμε το καθεστώς με τα κούριερ και τα ντελίβερι, και εκεί παρεμβαίνουμε υπέρ των εργαζομένων, μας ενδιαφέρει να φέρνουμε ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα, διότι αν δεν τις φέρουμε τις ρυθμίσεις αυτές τότε πράγματι θα υπάρχει εκμετάλλευση των εργαζομένων», συμπλήρωσε.

Τι είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας

«Φέρνουμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας που είναι μία τομή. Τι είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας; Είναι ένα εργαλείο με το οποίο θα καταγράφεται ηλεκτρονικά και θα ελέγχεται από το Εργάνη 2 πότε πάει ένας εργαζόμενος στη δουλειά και πότε φεύγει έτσι ώστε ο κακός εργοδότης να μη μπορεί να κάνει κατάχρηση σε βάρος του εργαζομένου στο ωράριο εργασίας. Να μη μπορεί να τον βάζει να δουλεύει υπερωριακά χωρίς να τον πληρώνει. Και αυτό το κάνουμε πρώτη φορά εμείς οι ‘κακοί’ νεοφιλελεύθεροι. Αυτό είναι για μένα ένα από τα πιο βασικά φιλεργατικά μέτρα όχι του νομοσχεδίου όλων των τελευταίων χρόνων», είπε και συμπλήρωσε: «Σήμερα υπάρχει το Εργάνη 2 που είναι πρόγραμμα στατιστικό συλλογής στοιχείων αλλά είναι σε γενικό επίπεδο. Αυτό θα εξατομικευτεί. Ο εργαζόμενος για να προστατευθεί θα μπορεί να καταγράφει πότε πήγε στη δουλειά του. Συμπληρώνει το οκτάωρο. Μετά το οκτάωρο αν θέλει και συμφωνήσει δουλεύει υπερωριακά, πληρώνεται υπερωριακά με αυξημένες (απολαβές) όπως συμβαίνει και σήμερα. Αυτό δεν αλλάζει. Αλλά επειδή έχουμε πολλές καταγγελίες από εργαζομένους ότι υπάρχουν πολλοί εργοδότες που τους εκμεταλλεύονται και δεν τους πληρώνουν τις υπερωρίες με αυτό τον τρόπο θα κατοχυρώνονται γιατί θα υπάρχει καταγραφή και δυνατότητα καταγγελίας».

Fake news η δήθεν κατάργηση του οκταώρου

«Μέσα στο νομοσχέδιο θα υπάρχει μία ρύθμιση που θεωρούν (στην αντιπολίτευση) ότι είναι δήθεν κατάργηση του οκταώρου ενώ ισχύει ήδη στην Ελλάδα εδώ και τριάντα χρόνια γιατί έχουμε και πολλά fake news και ανοησίες. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας ισχύει από τις αρχές του ’90 στην Ελλάδα και είναι και ευρωπαϊκή οδηγία. Εφαρμόζεται σε όλες της χώρες της ΕΕ. Εκείνο το οποίο εμείς αλλάζουμε ότι πέρα από τις συμφωνίες που προβλέπονται με το μέχρι τώρα ισχύον δίκαιο μεταξύ των συνδικάτων και των εργοδοτών, αυτό μπορεί να γίνεται και μετά από αίτημα του εργαζομένου. Δηλαδή, αν εγώ δουλεύω στο αεροδρόμιο της Ρόδου και θέλω τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να πάω να μαζέψω ελιές. Δουλεύω οκτώ ώρες. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να μαζέψω ελιές πρέπει να πάρω άδεια άνευ αποδοχών. Ανευ αποδοχών. Τι λέμε εμείς. Αν θες εσύ που έχει το πρόβλημα αυτό μπορείς να συμφωνήσεις με τον εργοδότη σου να δουλεύεις παραπάνω ώρες το καλοκαίρι και το χειμώνα να πας να μαζέψεις τις ελιές σου αλλά όχι με άδεια άνευ αποδοχών αλλά πληρωμένη. Δηλαδή ενώ σήμερα μειώνεται το εισόδημά σου με το αυριανό καθεστώς αλλάζει αυτό. Εμείς λέμε να γίνεται με αίτημα του εργαζομένου», συνέχισε.

Για τις συντάξεις

Για τις Συντάξεις σημείωσε: «Η Νέα Δημοκρατία πιστή σε όσα είχε πει προεκλογικά παρενέβη στο νόμο Κατρούγκαλου έκανε τροποποιήσεις με το νόμο Βρούτση και έδωσε αυτά που μπορούσε να δώσει στους ανθρώπους που είχαν δει να περικόπτεται η σύνταξή τους ενώ δούλευαν πάνω από 30 χρόνια. (…) Εμείς εδώ δεδομένου ότι το κράτος έχει δώσει 37 δισεκατομμύρια και πάει για σαράντα για τον κορωνοϊό. Εχει δώσει δύο ΕΣΠΑ για τον κορωνοϊό μέσα σε ένα χρόνο καταλαβαίνεται ότι έχει περιορισμένες δυνατότητες. Εξαιρετικά περιορισμένες. Έχουμε εφαρμόσει το μαζικότερο πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης όλων των τελευταίων ετών. Μόνο στο υπουργείο Εργασίας έχουμε δώσει σε ένα χρόνο 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ για 3 εκατ. ωφελούμενος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Τι αλλάζει για αυτοκίνητα, πεζούς, μεταφορές και... νοοτροπία

Κρήτη: 55χρονος απαγχονίστηκε σε δέντρο - Τον βρήκε περαστικός

Ηράκλειο: Ο επίδοξος ληστής ήταν πελάτης του οδοντιάτρου - Πάλη έξω από το ιατρείο!

Πολιτική

Γεννημάτα: Ζητά πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης για τον τουρισμό

φώφη γεννηματά

Λήψη πρόσθετων μέτρων για τον τουρισμό ζητά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με μεγάλες δυσκολίες και πολλά κενά

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην επίκαιρη ερώτηση τονίζει πως θέλουμε το 2021 να είναι μια «κερδισμένη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό καθώς αυτό επιβάλλουν οι σημερινές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, ιδιαίτερα μετά την αρνητική πορεία του 2020».

Υποστηρίζει ότι «το «άνοιγμα» της τουριστικής περιόδου γίνεται με μεγάλες δυσκολίες και πολλά κενά» και τονίζει πως «η ειδυλλιακή εικόνα, που προσπαθεί επικοινωνιακά να δημιουργήσει η κυβέρνηση, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα- όπως δεν είχε και την περασμένη χρονιά».

Ανεπάρκειες και καθυστερήσεις

«Τα μεγάλα προβλήματα από την πανδημία εντείνονται με τις ανεπάρκειες και τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης. Τόσο στον υγειονομικό τομέα, όσο και στην στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων» επισημαίνει σημειώνοντας πως «είναι χαρακτηριστικές οι δυσκολίες που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, να μας εντάξει στις «πορτοκαλί» χώρες, και τονίζει:

Ν’ αποφευχθούν τα λάθη του 2020

«Απαιτούνται, σίγουρα πρόσθετα μέτρα, όπως το να εγγυηθούμε την προστασία της υγείας των επισκεπτών και των εργαζομένων. Έλεγχος των κανόνων προστασίας στις πύλες εισόδου της χώρας, ιδιαίτερα στα βόρεια σύνορά μας. Λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και για τους εργαζόμενους στον τουρισμό- επισιτισμό».

Τέλος, αναφέροντας ότι «τα προβλήματα στον τουρισμό αφορούν το σύνολο της κυβερνητικής δραστηριότητας», η Φώφη Γεννηματά ερωτά τον πρωθυπουργό εάν «σχεδιάζει η κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων στον τουρισμό και με ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα», καθώς και εάν «σκοπεύει η κυβέρνηση να διασφαλίσει την εικόνα ασφαλούς υγειονομικά Ελλάδας για τους επισκέπτες μας αποφεύγοντας λάθη που έγιναν το 2020 και οδήγησαν στην έξαρση της πανδημίας».

Ειδήσεις σήμερα

Πελώνη: Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν - Οι 5 ζώνες άμυνας του τουρισμού

Κρήτη - Τουρισμός: Αύξηση της κίνησης μόνο εάν "πρασινίσει" υγειονομικά

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ημέρα κατά της Ομοφοβίας