Απόψεις

Ταφόπλακα στα εργασιακά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Του Σωκράτη Βαρδάκη

Σωκράτης Βαρδάκης

 Τον τελευταίο χρόνο βιώσαμε πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω πανδημίας και κληθήκαμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, κάνοντας μάλιστα, με αίσθημα ευθύνης, πολλά περισσότερα από αυτά που αναλογούν στον καθένα ξεχωριστά. Δυστυχώς, η πολιτική της Κυβέρνησης δεν φαίνεται να συμβαδίζει με την προσπάθεια της κοινωνίας να αντέξει την πανδημία και την επιδίωξη να βγούμε όρθιοι από την υγειονομική κρίση.

Κεκτημένα δεκαετιών, που κερδήθηκαν με κόπο και αγώνες, η Κυβέρνηση τα ποδοπατά ελαφρά τη καρδία. Ο κόσμος της εργασίας δέχτηκε τεράστιο πλήγμα όλους αυτούς τους μήνες. Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται ακόμα και σήμερα εκτός ομπρέλας προστασίας, αντιμετωπίζοντας βιοποριστικό πρόβλημα. Οι εκβιαστικές αναστολές συμβάσεων εργασίας, η εφαρμογή του συστήματος της εκ περιτροπής εργασίας, εκ μέρους μεγάλης μερίδας επιχειρήσεων, οι απλήρωτες πλέον δια νόμου υπερωρίες, προδιαγράφουν την υποβάθμιση της εργασίας, εδραιώνοντας έτσι πολιτικές εργασιακής ζούγκλας. Μέσα σε όλα αυτά προστίθεται και το πάγωμα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Με λίγα λόγια, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική θωράκιση του εισοδήματος και της απασχόλησης μέσα στην πανδημία. Η υγειονομική κρίση συνοδεύτηκε από ελλιπή μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων εργαζομένων, επιφέροντας δυσβάσταχτες οικονομικές επιπτώσεις.

Οι πολύ «σημαντικές μεταρρυθμίσεις» της Κυβέρνησης στο εργασιακό γίγνεσθαι, που ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, συνεχίζονται τώρα, με την αναθεώρηση του εργατικού κώδικα.

“Μεταρρυθμίσεις” που οδήγησαν σε κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του αιτιολογημένου των απολύσεων και της προστασίας των εργαζομένων στις εργολαβίες.

“Μεταρρυθμίσεις” που οδήγησαν σε υποβάθμιση του Σ.Ε.Π.Ε και του Ο.Μ.Ε.Δ., ακυρώνοντας στην πράξη δύο πολύ σημαντικά πεδία συνεννόησης και εξεύρεσης λύσεων, που ικανοποιούν και τις δυο πλευρές εργαζομένων και εργοδοτών.

“Μεταρρυθμίσεις” που απορρύθμισαν περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις και τις αμοιβές, μέσα στην πανδημία.

Η Κυβέρνηση επιδιώκει φυσικά αυτές οι “μεταρρυθμίσεις” της να έχουν μια συνοχή, γι’ αυτό και εν μέσω γενικευμένης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, συνεχίζει την αντεργατική της πολιτική, φέρνοντας οσονούπω ένα νέο, τιμωρητικό για τον κόσμο της εργασίας, νομοσχέδιο.

Δεν «διευθετούν» τον χρόνο εργασίας, όπως θέλουν να ισχυρίζονται.

Δεν εκσυγχρονίζουν το εργατικό δίκαιο, όπως επικαλούνται.

Ουσιαστικά προωθείται η κατάργηση του 8ώρου, με τον εργοδότη να έχει πλέον το δικαίωμα να απασχολεί τον εργαζόμενο έως και 10 ώρες την ημέρα, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, αλλά με αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας σε άλλη ημέρα, ή ρεπό ή πρόσθετη άδεια μέσα στο ίδιο εξάμηνο. Η συναίνεση του εργαζόμενου θα είναι περιττή. Για πρώτη φορά στη χώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί τη 10ωρη εργασία, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και 100 χρόνια μετά από τη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που η Ισπανία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα εφαρμοστεί η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας των 32 ωρών.

Οι επιχειρηματικοί κλάδοι, θα μπορούν με μία απλή διαδικασία να ενταχθούν στην κατηγορία αυτών που δεν έχουν Κυριακάτικη αργία. Πρακτικά, δηλαδή, μιλάμε για εργάσιμη εβδομάδα 60 ωρών, καθώς και για επισήμως πια απλήρωτες υπερωρίες.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση αυξάνει το ανώτατο όριο υπερωριών από 48 ώρες σε εξαμηνιαία βάση, στις 120 ετησίως, ενώ υπάρχουν στο τραπέζι εισηγήσεις για ευθυγράμμιση του πλαφόν των υπερωριών στη βιομηχανία με όλους τους κλάδους, γεγονός που θα φέρει τη μείωση του κόστους των υπερωριών στις βιομηχανίες.

Η ΝΔ φυσικά θα φέρει και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και τις απεργίες. Ματαιώνει και ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, διευρύνοντας το πεδίο με βάση το οποίο μία απεργία μπορεί να κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια. Ενώ ήδη το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό απεργιακών κινητοποιήσεων προσβάλλονται δικαστικά και κρίνονται «παράνομες και καταχρηστικές», τώρα θα είναι και ποινικά κολάσιμες. Αυτό που δεν έκανε καμία κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία 38 χρόνια, να ακουμπήσει τον Νόμο 1264/82 που κατοχύρωνε τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων, το κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επίσης, αλλάζει τον κανονισμό για το προσωπικό ασφαλείας, που πρέπει να υπάρχει σε περίπτωση απεργίας και ορίζεται σε ποσοστό τουλάχιστον 40%. Αν για τον οποιονδήποτε λόγο, αυτό δεν οριστεί, και πάλι θεωρείται ποινικά κολάσιμη πράξη.

Και όλα αυτά την ώρα που στην χώρα μας οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι διαλυμένοι και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), πιο αποδυναμωμένο από ποτέ.

Ο κ. Μητσοτάκης δημιουργεί στρατιές εργαζομένων και τους αποδυναμώνει, προκειμένου να μην μπορούν αυτοί να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, χωρίς ωράριο, χωρίς προστασία, που θα φεύγουν το πρωί για την εργασία τους και δε θα ξέρουν τι ώρα θα γυρίσουν στο σπίτι τους. Φέρνει ένα νομοσχέδιο γεμάτο ανεργία, φτώχεια, ανασφάλεια, μίσος και κανιβαλισμό.

Τις λανθασμένες και αποτυχημένες πολιτικές που εφάρμοσε η νεοφιλελεύθερη παράταξη, στην αγορά εργασίας, κατά την οικονομική κρίση 2010-2014, οι οποίες ισοπέδωσαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αύξησαν την ανεργία, τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες, έχει το θράσος να τις επαναλαμβάνει και σήμερα εν μέσω πανδημίας.

Η ΝΔ βρήκε πρόσφορο έδαφος στην υγειονομική κρίση για να κάνει εκπτώσεις σε δικαιώματα. Τα περιορισμένα και ευέλικτα πλαίσια εργασίας, που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού, φαίνεται να εδραιώνονται για τα καλά και να μετατρέπονται σε κανόνα. Ευέλικτα πλαίσια, τα οποία ο κόσμος της εργασίας στην Ελλάδα βίωσε με τον πιο σκληρό τρόπο στο πετσί του την περίοδο της οικονομικής κρίσης και είναι ως επί το πλείστον σε βάρος των δικαιωμάτων και των εισοδημάτων του.

Αυτή η πολιτική, που πλήττει βάναυσα τον κόσμο της εργασίας, δημιουργεί προβλήματα και ανισότητες και ευνοεί τα μεγάλα συμφέροντα, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή σε καμία περίπτωση.

Ως ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα βάλουμε φρένο στην στοχευμένη και σταθερή επιδίωξη της ΝΔ για καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη που θα βρεθεί μπροστά σε οξύτατες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις.

Θα βρεθεί μπροστά σε όλους εμάς!

Σωκράτης Βαρδάκης - Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο εργασιακό: Αλλαγές σε 8ωρο, υπερωρίες, απεργίες, γονικές άδειες και συνδικαλιστές

Εργαζόμενοι: Τι αλλάζει σε εργασιακά και ασφαλιστικό

Πολιτική

Ηλιόπουλος: Δεν υπάρχει άνοιγμα της οικονομίας χωρίς ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους

Νάσος Ηλιόπουλος

Την ανάγκη ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναλειτουργία όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξη του στον «ΑΝΤ1»

«Δεν γίνεται η ΝΔ να αντιμετωπίζει το άνοιγμα της οικονομίας λες και το προηγούμενο διάστημα πατήσαμε απλά ένα "pause" και τώρα απλά ξαναξεκινάμε», είπε, προσθέτοντας ότι «όλο αυτό το διάστημα του lockdown συσσωρεύτηκαν ιδιωτικά χρέη για τα οποία δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, αλλά λόγοι ανωτέρας βίας της πανδημίας». Σημείωσε ότι πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα γενναίο σχήμα ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο θα περιλαμβάνει διαγραφή ενός μέρους του και ρύθμιση του υπόλοιπου σε ένα πλαίσιο 120 δόσεων. Τόνισε ότι αυτό θα είναι και οικονομικά αποτελεσματικό, γιατί θα φέρει περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Ανέφερε ότι «το 2020, με βάση τα στοιχεία, η Ελλάδα κατέγραψε την τρίτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη και οι εργαζόμενοι στη χώρα τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδημάτων».

Αναφερθείς στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «ακόμα και αν έρθει κάποια στιγμή η ανάκαμψη της οικονομίας, εξαρτάται ποιοι θα την καρπωθούν». Σημείωσε ότι «σίγουρα δεν θα την καρπωθούν οι εργαζόμενοι που θα δουλεύουν απλήρωτα δεκάωρα, οι εργαζόμενοι που θα απολύονται πιο εύκολα με βάση το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και αυτοί που θα διαπραγματεύονται με ατομική σύμβαση με τον εργοδότη τους». Επίσης υποστήριξε ότι «σίγουρα δεν θα την καρπωθούν οι εργαζόμενοι που βλέπουν μια επιθεώρηση εργασίας να διαλύεται από την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που συνεχώς βάζει πλάτη στην εργοδοτική ανομία και τους εργοδότες εκείνους που κλέβουν τους μισθούς». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γι' αυτό το λόγο, όχι απλά θα καταργήσει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά «αν αυτό περάσει, αλλά θα επαναφέρουμε και μια σειρά από ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων που η ΝΔ έσπευσε να καταργήσει, όπως την ουσιαστική λειτουργία της επιθεώρησης εργασίας». Ως προς αυτό είπε ότι το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «μεγάλη συστημική τράπεζα πλήρωσε πρόστιμο 1,6 εκ. ευρώ για απλήρωτες υπερωρίες περισσότερων από 100 εργαζομένων» και πως «το πρόστιμο για την ίδια παράβαση θα ήταν σήμερα μόλις 109.00 ευρώ, γιατί ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η ΝΔ όταν ανέλαβε ήταν να μειώσει τα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας».

 Σχετικά με το άνοιγμα του τουρισμού, σημείωσε πως «δεν μας ανησυχεί ότι ανοίγει ο τουρισμός, μας ανησυχεί ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριφέρεται ως τουρίστας». «Αυτό σημαίνει ότι αντί να πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα, υγειονομικά και οικονομικά, προχωρά χωρίς σχέδιο και περιμένει απλά ο καλός καιρός να μας λύσει τα προβλήματα», είπε. «Προφανώς έπρεπε να ανοίξει μία σειρά από οικονομικές δραστηριότητες», επισήμανε, «ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι όλους τους τελευταίους μήνες ακολουθούμε ένα ιδιότυπο και αποτυχημένο lockdown». Σχετικά με αυτό ανέφερε ότι «από την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα, έχουμε θρηνήσει περισσότερους από 10.900 συνανθρώπους μας», σχολιάζοντας ότι «αυτό είναι χαρακτηριστικό για το ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα, ποτέ δεν πίστεψε πραγματικά στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας». «Αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ εργάζονται 1680 λιγότεροι μόνιμοι εργαζόμενοι σε σχέση με πέρσι», πρόσθεσε. Στο μέτωπο του εμβολιασμού, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «όπως αποκάλυψε το Politico, με ευθύνη της κυβέρνησης η χώρα προμηθεύτηκε 2 εκ. λιγότερα εμβόλια από αυτά τα οποία της αντιστοιχούσαν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φόρουμ των Δελφών - Γεννηματά: Καταργείται το οκτάωρο στην πράξη

Χατζηδάκης: Δίνουμε δύναμη στους εργαζόμενους, με το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας