Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μάξιμος Σενετάκης για την ψήφο των αποδήμων

Image
Σενετάκης
 clock 10:04 | 12/12/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Προσωπικό του πολιτικό στοίχημα χαρακτήρισε ο  Μάξιμος Σενετάκης την επιστροφή όσων έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, καθώς ανάμεσα τους ήταν φίλοι του και στενοί συγγενείς του. Ο βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου, μιλώντας στη συζήτηση για την ψήφιση του εκλογικού δικαιώματος στους Έλληνες του εξωτερικού, σημείωσε πως η επιστροφή, αλλά και ο επαναπατρισμός των Ελλήνων είναι κεντρικοί πολιτικοί στόχοι της κυβέρνησης και το δικαίωμα ψήφου που εκκρεμούσε επί χρόνια, στέλνει ένα μήνυμα στους απανταχού Έλληνες πως “η μητέρα Πατρίδα είναι ανοικτή και έτοιμη να τους υποδεχθεί πίσω. Πως τους θέλει πίσω”
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Σενετάκη έχει ως εξής:
“Κυρίες και κύριοι βουλευτές
Ένας από τους κεντρικούς πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η επιστροφή όσων έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης. Είναι ένας φιλόδοξος στόχος που έχουμε θέσει στη ΝΔ. 
Και για μένα ιδιαίτερα που ανήκω στην ίδια γενιά με πολλά από τα παιδιά που έφυγαν (έχω αρκετούς φίλους και συγγενείς…), αποτελεί ένα προσωπικό πολιτικό στοίχημα.
Ακόμα πιο φιλόδοξος στόχος μας είναι ο επαναπατρισμός των Ελλήνων της διασποράς. 
Να πείσουμε όλους τους απόδημους πως η μητέρα Πατρίδα είναι ανοικτή και έτοιμη να τους υποδεχθεί πίσω. Πως τους θέλουμε πίσω. 
Πως η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος Δικαίου που μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους, ένα κράτος που μπορεί να συμπεριφέρεται στους πολίτες με σεβασμό - όπως τα περισσότερα σύγχρονα κράτη.
Αυτοί οι δυο κεντρικοί πολιτικοί στόχοι υπηρέτησαν την ανάγκη να αναζητήσουμε ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις στο θέμα της διευκόλυνσης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκτός Ελλάδας εκλογέων. 
Ο πρώτος λόγος ήταν καθαρά πρακτικός, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών για να περάσει ο νόμος.
Ο δεύτερος βασικός λόγος ήταν καθαρά εθνικός. Η ευκαιρία δεν έπρεπε να χαθεί.
Διότι θεωρούμε αδιανόητο, εν έτη 2020 να μην μπορούμε ως κράτος, ως πολιτικό σύστημα να συμφωνήσουμε σε ένα τρόπο που να δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. 
Και μιλάμε για ανθρώπους που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και αν πάρουν το αεροπλάνο και έρθουν στην Ελλάδα, μπορούν να ψηφίσουν.
Και γιατί το θεωρούμε αδιανόητο; 
Διότι, το μήνυμα που εκπέμπουμε προς αυτούς τους ανθρώπους είναι πως τους έχουμε ξεχάσει. 
Πως φύγανε και για μας, καλώς που φύγανε; 
Πως τους αφήνουμε εκτός, απομονωμένους, αποξενωμένους; 
Πως δεν μας ενδιαφέρει αν θα κρατήσουν τους δεσμούς τους με την Πατρίδα; 
Πως δεν μας ενδιαφέρει αν θα γυρίσουν πίσω;
Ε λοιπόν η ελληνική Πολιτεία δεν νοείται να εκπέμπει τέτοιο μήνυμα. 
Και είμαστε υποχρεωμένοι να πράξουμε ό,τι είναι πολιτικά δυνατό για να λυθεί ένα ζήτημα που μας απασχολεί εδώ και δεκαετίες.
Ασφαλώς, η συμφωνία των 4+1 σημείων που πέτυχε ο υπουργός Εσωτερικών ικανοποιεί το βασικό μας στόχο, αλλά όχι απόλυτα.
Ο πρώτος λόγος είναι διότι έχουν μπει αρκετοί περιορισμοί και προϋποθέσεις για να ασκήσει κάποιος το εκλογικό του δικαίωμα από τον τόπο διανομής τους. Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. 
Όμως, είμαστε σίγουροι πως οι Έλληνες του εξωτερικού θα καταλάβουν το μήνυμα μας. 
Θα ξεπεράσουν τους περιορισμούς, θα προσέλθουν στις κάλπες και με την ψήφο τους θα αποδείξουν ότι παραμένουν κοντά μας με κάθε τρόπο. 
Έτσι θα νομιμοποιήσουν την επόμενη Βουλή να τροποποιήσει το νομοσχέδιο και να άρει κάποιες από τις προϋποθέσεις για την εγγραφή τους στους ειδικούς καταλόγους του εξωτερικού.
Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος που δεν μας ικανοποιεί απόλυτα η συμφωνία, είναι διότι το δικαίωμα περιορίζεται στο να ψηφίσουν μόνο για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας (το οποίο από 12 υποψηφίους θα διευρυνθεί στους 15) και όχι για το ψηφοδέλτιο της εκλογικής τους περιφέρειας. 
Αυτό πρακτικά θα μπορούσε να γίνει δια της επιστολικής ψήφου που ήταν και η αρχική πρόταση της κυβέρνησης. Αλλιώς θα έπρεπε να στήσουμε 59 κάλπες σε κάθε εκλογικό κέντρο. 
Το δεύτερο ήταν αδύνατο να γίνει. Το πρώτο δεν το ήθελαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και καταλήξαμε σε αυτόν τον συμβιβασμό.
Κυρίες και κύριες βουλευτές
Έστω και έτσι, νομίζω ότι κάνουμε ένα βήμα μπροστά! 
Και νιώθω μεγάλη χαρά ως βουλευτής του Εθνικού Κοινοβουλίου περισσότερο και όχι ως βουλευτής της πλειοψηφίας που όλοι μαζί κάναμε αυτό το βήμα. 
Δεν μπορώ να διανοηθώ, φαντάζομαι κι όλοι οι συνάδελφοι από τα κόμματα που το υπερψηφίζουν, ότι δεν θα το κάναμε. 
Ότι δεν θα καταφέρναμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. 
Ότι δεν θα καταφέρναμε να στείλουμε στους Έλληνες όλης της γης, το μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει! 
Διότι, φαντάζομαι πως επιθυμία όλων μας είναι η Ελλάδα να αφήσει πίσω της την μιζέρια, την εσωστρέφεια και την κρίση. 
Να γίνει ένα κανονικό, σύγχρονο κράτος. 
Ένα κράτος παρόμοιο με αυτά που οι Έλληνες του εξωτερικού επέλεξαν σαν προσωρινό τόπο διαμονής τους. 
Ένα κράτος που τους θέλει να επιστρέψουν πίσω για να συμμετάσχουν μαζί μας σε αυτό το νέο ξεκίνημα για μας και τα παιδιά μας.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis