Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κεφαλογιάννης: «50 χρόνια τώρα, η Κύπρος παραμένει «ακρωτηριασμένη»

Η Επιτροπή καλεί την Αλβανία να προσηλωθεί στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, να προάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας και να προωθήσει ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης
 clock 21:24 | 26/11/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για την καταδίκη 41 χρόνια μετά της παράνομης μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα στην Κύπρο και όλων των προσπαθειών νομιμοποίησής του και την  επανεπιβεβαίωση της ανάγκης για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έκανε την ακόλουθη παρέμβαση.

Αναλυτικά η παρέμβαση:

«Τον Νοέμβριο του 1983, η τουρκική πλευρά προχώρησε σε μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Με τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984, το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε  την παράνομη αυτή μονομερή ενέργεια, ζητώντας την άρση της και καλώντας όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην αναγνωρίσουν ή βοηθήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ψευδοκράτος.

Σήμερα, 41 χρόνια μετά τη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ίδια, αδιάλλακτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η τουρκική και τουρκοκυπριακή αδιαλλαξία συνεχίζεται και μάλιστα συνοδεύεται από απαράδεκτες αξιώσεις για «λύση δύο κρατών»,  από συστηματικές προσπάθειες επιβολής νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια και στη Νεκρή Ζώνη καθώς και στη εκστρατεία στην οποία έχει επιδοθεί για τη διεθνή αναβάθμιση του παράνομου ψευδοκράτος στα κατεχόμενα.

Η Τουρκία παρά τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Άγκυρας 21/09/2005) εμμένει στην άρνησή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. 

50 χρόνια τώρα, η Κύπρος ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα ευρωπαϊκό κράτος τελεί υπό στρατιωτική κατοχή μετά την παράνομη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας

50 χρόνια τώρα, η Κύπρος παραμένει «ακρωτηριασμένη».

Η Ευρώπη οικοδομήθηκε πάνω σε Αρχές και Αξίες. Αρχές και Αξίες που καταδικάζουν τους ιστορικούς αναθεωρητισμούς. Από όπου και αν προέρχονται. Δεν αρκεί να καταδικάσουμε απερίφραστα το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα. Δεν αρκεί να στείλουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό.

Τώρα είναι η ώρα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής να εντείνουν τις δράσεις τους.

Για την επανένωση της Κύπρου. Για την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο πλαίσιο μίας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Αποτελεί ιστορικό μας χρέος. Ιστορική μας ευθύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μητσοτάκης: Απαραίτητη η τήρηση του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών - Ρούτε: Ισχυρός σύμμαχος η Ελλάδα

Επιμελητήριο Ηρακλείου: Προβάδισμα Καρκανάκη δείχνει η καταμέτρηση των ψήφων

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis