Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Ζαχαριάδης: Η έξοδος από τα μνημόνια είναι μία νίκη που πέτυχε ο ελληνικός λαός

Image
ζαχαριαδης συριζα.jpg
 clock 16:35 | 31/05/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Την αισιοδοξία του για την επόμενη ημέρα της χώρας εκφράζει ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα dikaiologitika.gr και στέλνει σαφές μήνυμα πως «η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι και ούτε πρέπει να είναι μία ακόμα ευκαιρία για κομματική αντιπαράθεση».
 
Όπως αναφέρει ο κ. Ζαχαριάδης, «η έξοδος είναι μία νίκη που πέτυχε ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του και την υπομονή του. Αυτό πρέπει να σκεπτόμαστε και να καταλάβουμε όλοι. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε ότι το μεταμνημονιακό πλαίσιο δεν είναι ένα τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα. Αν έλεγε το αντίθετο θα έπαιζε πρώτη είδηση, τώρα με δυσκολία το βρίσκεις στην ειδησεογραφία».
 
Επίσης, καταλογίζει αμηχανία στην αντιπολίτευση, η οποία εγείρει διαρκώς το αίτημα των εκλογών, σημειώνοντας: «Θεωρώ ότι είναι κουραστικό να μιλάμε συνεχώς για εκλογές και ακόμα περισσότερο σήμερα, όταν έχει μείνει ενάμιση μήνας για τη διευθέτηση της εξόδου της χώρας μας από τα μνημόνια. Κατά τη γνώμη μου, αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό της αμηχανίας της αντιπολίτευσης να παράξει μία διαφορετική πολιτική». «Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, χρειάζεται σταθερότητα και σταθερά μεταμνημονιακά βήματα» προσθέτει.
 
«Δεν κλείνω το μάτι σε κανέναν ότι ένας νόμος ο οποίος είναι ψηφισμένος και ισχύει θα καταργηθεί. Αλλά αν υπάρχει κάποια δυνατότητα διαπραγμάτευσης, αυτό είναι κάτι που, κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να το δούμε σήμερα αλλά μετά τον Σεπτέμβρη, που η χώρα θα έχει βγει με καθαρό τρόπο από τα μνημόνια. Η μάχη που δίνουμε για τις επόμενες πενήντα ημέρες είναι πάρα πολύ κρίσιμη και καθοριστική και το υπ' αριθμόν ένα εθνικό ζήτημα από το 2010 μέχρι σήμερα είναι η ρύθμιση του χρέους και η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια» τονίζει ερωτηθείς για τις μειώσεις των συντάξεων και το αφορολόγητο.
 
Ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως με ή χωρίς ΔΝΤ δεν μπορεί να ανατραπεί η δυναμική τής καθαρής εξόδου. «Η παραμονή ή όχι του ΔΝΤ δεν είναι κάτι που είναι αποκλειστικά στο χέρι της Ελλάδας, μάλλον από το 2010 φαίνεται ότι δεν είναι. Η θέση αρχής μας, ήδη, από το 2010, είναι ότι το ΔΝΤ δεν πρέπει να εμπλέκεται στα ζητήματα της Ευρώπης και ότι η Ευρώπη οφείλει να αναπτύξει τους δικούς της μηχανισμούς άμυνας, τεχνογνωσίας και πρόληψης κινδύνων για να αντιμετωπίζει εσωτερικές και διεθνείς κρίσεις» υπογραμμιζει.
 
«Είμαι αισιόδοξος και καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σηκώσουν το ιστορικό βάρος που τους αναλογεί σε αυτό το θέμα» συμπληρώνει.
 
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο κ. Ζαχαριάδης σημειώνει: «Υπάρχει, ήδη, όπως μαθαίνουμε, από το υπουργείο Εξωτερικών ένα θετικό και ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης. Θέλω να υπενθυμίσω, επίσης, ότι στο προσωρινό όνομα της χώρας αναφέρεται ο όρος "Μακεδονία" και το όνομα αυτό έχει πλήρη αποδοχή από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις στη χώρα». Όπως προσθέτει, «οι τυχοδιωκτισμοί με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να σταματήσουν. Ας αναγνωρίσουμε, επιτέλους, ότι κανένας δεν είναι ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο πατριώτης από τον άλλον. Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κάποιος ή όχι με την επίλυση αυτού του εθνικού ζητήματος δεν είναι πολιτικά και ηθικά ορθό να τοποθετείται κανείς με τυχοδιωκτικό τρόπο σε τέτοια σοβαρά θέματα, όπως έπραξε η ΝΔ τη δεδομένη στιγμή. Το ζήτημα είναι κοντά στη λύση, εμείς επιθυμούμε να λυθεί, ο διεθνής παράγοντας ΕΕ, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες είναι θετικά διακείμενος σε λύση. Ας είμαστε ειλικρινείς κι ας ζητήσουν και καμία συγνώμη στη ΝΔ, όλα αυτά δεν γίνονται για να τα "σπάσουν" εσωκομματικά ο κ. Δένδιας και ο κ. Κουμουτσάκος με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη. Ο κ. Μητσοτάκης στο συγκεκριμένο ζήτημα έκανε τη ΝΔ ΛΑΟΣ και ο ίδιος αντί να μοιάζει με τους προκατόχους του μοιάζει με τον κ. Καρατζαφέρη».
 
Σε ερώτηση για μετεκλογικές συνεργασίες και εάν υπάρχει προσέγγιση στο Κίνημα Αλλαγής, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Θα επιδιώξουμε τις πλατύτερες δυνατές προγραμματικές συνεργασίες. Το ερώτημα, όμως, δεν πρέπει να το απευθύνετε σε εμάς αλλά στο ΚΙΝΑΛ. Είναι γνωστό ότι εμείς στο ευρωπαϊκό επίπεδο προσπαθούμε να συγκλίνουμε με τους προοδευτικούς Σοσιαλδημοκράτες και τους Οικολόγους. Τώρα, αν η τοποθέτηση της κ. Γεννηματά και του ΚΙΝΑΛ θα βρει περισσότερα κοινά σημεία με εμάς παρά με τον κ. Μητσοτάκη, είναι κάτι που πρέπει να απαντήσουν οι ίδιοι».
 
«Μου κάνει αρνητική εντύπωση η όξυνση που επιλέγει η κ. Γεννηματά τις τελευταίες μέρες, που ζητά εμμονικά εκλογές χωρίς να μπορεί να τις επιβάλλει, άλλωστε. Γιατί το κάνει δύο μήνες πριν τελειώσουμε με τα μνημόνια; Είμαι, όμως, από τη φύση μου θετικός άνθρωπος, θέλω να κρατάω τα θετικά, η πρότασή της για προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση ήταν μία θετική πολιτική πρωτοβουλία» καταλήγει ο κ. Ζαχαριάδης.
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis