Πολιτική

Ηγουμενίδης: "Το ταξικό αποτύπωμα του νομοσχεδίου είναι που ενοχλεί το ΔΝΤ"

ηγουμενίδης

Στο ταξικό αποτύπωμα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας που ψηφίζεται σήμερα (7.9.2017) αναφέρθηκε ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης κατά την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι το σημερινό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης έχει ταξικό αποτύπωμα και ότι «αυτό πρώτα απ’ όλα είναι που ενοχλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Βεβαίως, όλο αυτό φέρνει στην επιφάνεια τα ερωτηματικά για τον ρόλο του Ταμείου, αλλά και το αίτημα να φύγει από την Ελλάδα και την Ευρώπη, αίτημα που δεν είναι στενά της Αριστεράς, αλλά ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων και κατ’ επέκταση και ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης συμπλήρωσε την παρέμβαση του λέγοντας ότι: «αυτό το κοινωνικό αποτύπωμα, αυτό το κοινωνικό ταξικό πρόσημο είναι που ουσιαστικά ενοχλεί και τη Νέα Δημοκρατία, η οποία πολύ σωστά από την πλευρά της είπε διά του Αντιπρόεδρου της ότι ακόμα και αν δεν είχε Τρόικα, θα έπρεπε να την είχε εφεύρει».

Απέναντι στα επιχειρήματα της Αντιπολίτευσης, ο Νίκος Ηγουμενίδης αντέταξε: «Τι τους ενοχλεί, όμως, πραγματικά; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Τους ενοχλεί ο προσανατολισμός μας, κατά τη γνώμη μου. Εμείς πιστεύουμε πως σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, επομένως σήμερα, όχι αργότερα, κάποια πράγματα από αυτά που χαρακτηρίζουν το περίφημο ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να κατοχυρωθούν και στη χώρα μας».

Συγκεκριμένα, για τη στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δύο λέξεις: Περίσσεια θράσους. Χρειάζεται  κατά τη γνώμη μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, περίσσεια θράσους οι πρωτεργάτες της διάλυσης των συλλογικών συμβάσεων, οι πρωτεργάτες της διάλυσης του εργασιακού περιβάλλοντος, να μας εγκαλούν για την υπεράσπισή του».

Επιπλέον, εξήγησε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακά: «Εμείς πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρχει εργαζόμενος που να μην καλύπτεται από συλλογική σύμβαση εργασίας. Κάθε τι άλλο είναι μαύρη εργασία, μαύρη σκλαβιά και παρανομία που δεν πρέπει να αναγνωρίζεται πουθενά. Γι’ αυτό το σημείο πολλοί κλάδοι εργαζομένων έχουν κάτι να πουν. Θα σταθώ μόνο στους ξενοδοχοϋπάλληλους, μιας και τους πιάνει, μάλιστα, η συγκυρία της έκρηξης του τουρισμού, οι οποίοι πολλά έχουν να μας πουν και μας δείχνουν ότι πολλά έχουμε να κάνουμε».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης επιπλέον ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για τις νέες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία: «Παραπέρα όμως, διακόσιες νέες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις στο εξάμηνο από την ψήφιση του νόμου, έχουν αρχίσει να λειτουργούν. Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα ενεργοποιηθεί το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας με αρχικό κεφάλαιο 25 εκατομμύρια, το οποίο θα υποστηρίζει με χρηματοδοτικά προϊόντα φορείς που αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό. Τον Δεκέμβρη θα δημιουργηθούν εκατό κέντρα πληροφόρησης και στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα».

Σημειώνεται επίσης ότι κατά την έναρξη της τοποθέτησης του ο Νίκος Ηγουμενίδης χαιρέτισε την επίλυση των οφειλών της ΔΕΥΑ Ηρακλείου μέσα από τροπολογία αλλά και όλες τις ενέργειες της σημερινής Κυβέρνησης για το έργο της αντικατάστασης-επέκτασης του δικτύου ύδρευσης του Ηρακλείου: «Θα ήθελα εισαγωγικά να πω ότι πριν από λίγο καιρό η Κυβέρνησή μας διά στόματος του Πρωθυπουργού υποσχέθηκε στους κατοίκους του Ηρακλείου Κρήτης ότι θα έχουν πρόσβαση στο πόσιμο νερό από τις βρύσες των σπιτιών τους. Με την τροπολογία που θα ψηφίσουμε με την ολοκλήρωση της συζήτησης, κλείνει όλος αυτός ο κύκλος της προσπάθειας της Κυβέρνησης. Κλείνει και ο κύκλος της έμπρακτης πια με αυτή την τροπολογία ενίσχυσης από την πλευρά της Κυβέρνησης της ΔΕΥΑ Ηρακλείου, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτό το μεγάλο σχέδιο».

Συμπερασματικά, ο Νίκος Ηγουμενίδης έκλεισε την τοποθέτηση του δίνοντας έμφαση στη σημασία του διαρκή αγώνα των κοινωνικών δυνάμεων: «Αξίζει να κρατήσουμε σαν συμπέρασμα ότι στην πορεία για μια νέα Ελλάδα προφανώς χρειάζεται η συνεχής προσπάθεια της Κυβέρνησης, προφανώς χρειάζεται ο διαρκής αγώνας των κοινωνικών δυνάμεων, αλλά σε τούτον τον αγώνα, για να είναι επιτυχής, είναι απαραίτητη κατά την γνώμη μου και η υπέρβαση της γραφειοκρατίας και αριστοκρατίας του συνδικαλιστικού κινήματος».

Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Η αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτη

Τσίπρας μάσκα

«Η αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτη. Χιλιάδες ενεργοί πολίτες αντέδρασαν και εξέθεσαν όσους στήριξαν μια δράση προσβλητική για τη γυναίκα», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτηση του στο Twitter.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσθέτει: «Οι υπουργοί που παραμένουν ομιλητές είναι έκθετοι στα μάτια των γυναικών και των ανδρών της χώρας μας».

 

Διαβάστε επίσης:

Παρατάσεις αεροπορικών οδηγιών για πτήσεις εξωτερικού και εσωτερικού 

Εργασιακό νομοσχέδιο: Νέα απεργία των ναυτεργατών την Τετάρτη