Περίεργα - Παράξενα

Tradescantia: Το «Αθάνατο» φυτό που ζει 40 χρόνια σε μπουκάλι χωρίς αέρα και νερό!

Tradescantia το αθάνατο φυτό

Πώς λειτουργεί αυτός ο παράξενος «κήπος» και το καταπράσινο φυτό συνεχίζει εδώ και 40 χρόνια να μεγαλώνει χωρίς φρέσκο αέρα και νερό, ερμητικά κλεισμένο μέσα σε ένα γυάλινο μπουκάλι;

Ο David Latimer από το Σάρεϊ φύτεψε ένα μικρόφυτο το 1960 στο εσωτερικό ενός μεγάλου μπουκαλιού.

Μέχρι το 1972 το μουκάλι ήταν ανοιχτό και ο παράξενος κηπουρός το πότιζε τακτικά. Το 1972, όμως, αποφάσισε να σφραγγίσει το μπουκάλι και να σταματήσει το πότισμα εν είδει ενός πειράματος, όπως λέει ο ίδιος. Το «σκληραγωγημένο φυτό» στην πορεία του χρόνου όχι μόνο δεν ξεράθηκε, αλλά κάλυψε σχεδόν όλο το εσωτερικό του μπουκαλιού, ενώ δείχνει να τα πηγαίνει μια χαρά εδώ και 40 χρόνια!

Η ανάπτυξή του οφείλεται εξ ολοκλήρου σε ένα παράδοξο οικοσύστημα, εντελώς αυτάρκες, το οποίο δημιουργήθηκε στο εσωτερικό του μπουκαλιού, όπου φυτό και βακτήρια του εδάφους συνεργάζονται πλήρως.

Το μόνο πράγμα που χρειάζεται το φυτό για να συνεχίσει την ανάπτυξή του είναι το φυσικό φως, καθώς αυτό το βοηθά να αναπτύξει την ίδια του την τροφή. Το νερό που μπήκε στο εσωτερικό του μπουκαλιού κατά τη φύτευση συνεχώς ανακυκλώνεται, καθώς τα διασπούν τα άχρηστα στοιχεία του φυτού ή τα χαλασμένα μέρη του, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα το οποίο το φυτό επαναχρησιμοποιεί για την ανάπτυξή του.

Ο David Latimer φύτεψε το φυτό το 1960 στο εσωτερικό ενός μπουκαλιού
Ο David Latimer φύτεψε το φυτό το 1960 στο εσωτερικό ενός μπουκαλιού

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ένα φυτό είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ανακύκλωση και τι μπορεί να επιτύχει σε ένα εντελώς απομονωμένο περιβάλλον.

Ο κ. Latimer, θέλοντας να αποδείξει μια θεωρία που έλεγε ότι τα φυτά θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν σε ένα αυτόνομο περιβάλλον, φύτεψε το 1960 τέσσερις βολβούς σε ένα τεράστιο μπουκάλι.

Μόνο το ένα άνθισε και μεγάλωσε, πράγμα που συνεχίζει να κάνει μέχρι και σήμερα, δείχνοντας ιδιαίτερα υγιές. Το είδος του «αθάνατου» φυτού ονομάζεται Tradescantia και ο υπερήφανος κηπουρός σκέφτεται τώρα να το κληρονομήσει στα παιδιά του!

Περίεργα - Παράξενα

Βοστώνη: Πουλήθηκε το Skinny House για 1,2 εκατ. δολάρια - Η ενδιαφέρουσα ιστορία του

skinny house

Το περίφημο Skinny House, το εξαιρετικά στενό σπίτι στη Βοστώνη της Μασσαχουσέτης, πουλήθηκε σε εξαιρετικά καλή τιμή.

Το σπίτι στο North End της πόλης βγήκε στην αγορά τον Αύγουστο για 1,2 εκατομμύρια δολάρια και η συμφωνία έκλεισε την Πέμπτη για 1,25 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη real estate Zillow.

Το σπίτι «έλαβε πολλαπλές προσφορές και συμφωνήθηκε για υπερτιμημένη τιμή σε λιγότερο από μία εβδομάδα», ανέφερε το κτηματομεσιτικό γραφείο CL Properties στο Facebook.

Skinny House το εσωτερικό του σπιτιού
Skinny House το εσωτερικό του σπιτιού

Το τετραώροφο σπίτι που χτίστηκε το 1862, σύμφωνα με μια πλάκα στην πρόσοψη, είναι περίπου 1.165 τετραγωνικά πόδια (108 τετραγωνικά μέτρα)-παρόλο που έχει πλάτος περίπου 10 πόδια (3 μέτρα) στο ευρύτερο σημείο του και στενεύει πίσω περίπου 9,25 πόδια (2,8 μέτρα).

Διαθέτει δύο υπνοδωμάτια και ένα μπάνιο και περιλαμβάνει ιδιωτικό μπαλκόνι με θέα στο λιμάνι της Βοστώνης. Το σπίτι δεν έχει εξώπορτα. Αντίθετα, οι κάτοικοι εισέρχονται από μια πλαϊνή πόρτα.

Πωλήθηκε τελευταία φορά το 2017 για $ 900,000. Είναι επίσης γνωστό ως Spite House, σύμφωνα με την πλάκα.

Το skinny house χτίστηκε από στρατιώτη, ο οποίος ήθελε να κρύψει τη θέα από το σπίτι του αδελφού του
Το skinny house χτίστηκε από στρατιώτη, ο οποίος ήθελε να κρύψει τη θέα από το σπίτι του αδελφού του

Η ενδιαφέρουσα ιστορία του σπιτιού

Σύμφωνα με την τοπική ιστορία, δύο αδέλφια κληρονόμησαν κάποια γη. Όταν ο ένας από αυτούς μπήκε στο στρατό, ο άλλος έφτιαξε ένα μεγάλο σπίτι που καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της γης. Όταν ο αδελφός στρατιώτης επέστρεψε, έχτισε το Skinny House για να εμποδίσει την θέα του αδελφού του και το φως του ήλιου.

Το Skinny House είχε περιγραφεί από την  από την Boston Globe ως «αδιαμφισβήτητη διάκριση ως το πιο στενό σπίτι στη Βοστώνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίνα: Αυτός ο δρόμος είναι από τους πιο επικίνδυνους του κόσμου

Θέλησε να αποκτήσει μπράτσα του… Ποπάι και κινδυνεύει η ζωή του

ESPA BANNER