Οικονομία

"Κουρεύεται" το όριο των αποδείξεων του 2020 - Οι αλλαγές που δρομολογούνται

Ηλεκτρονικές Αγορές

Στο "κούρεμα" του ορίου των αποδείξεων για το αφορολόγητο κατέληξε οριστικά το υπουργείο Οικονομικών λόγω αντικειμενικών δυσκολιών κάλυψής του από εκατομμύρια φορολογούμενους και τον κίνδυνο που ελλοχεύει, για τον καταλογισμό υψηλών προστίμων.

Ταυτόχρονα δρομολογεί σημαντικές αλλαγές για το αφορολόγητο με αποδείξεις για το 2021, με κυριότερη την καθιέρωση λαχείου με κέρδη 100.000 ευρώ για πέντε τυχερούς κάθε μήνα.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στο 2020, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα επανεξεταστεί. "Όλο αυτό το θέμα, δεδομένου ότι είχαμε δύο lockdown θέλει επανεξέταση. Δεν μπορούμε ένα μέτρο που ίσχυσε με κανονική κατανάλωση να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο τώρα. Μην έχει κανείς αγωνία, κανείς δεν πρόκειται να αδικηθεί. Θα μετρήσουμε, θα δούμε ποιοι και γιατί έχουν πρόβλημα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί όπως είχε προγραμματιστεί", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής από το 2020 και μετά ορίζεται στο 30% του πραγματικού εισοδήματος, που προκύπτει στην ημεδαπή ή/και στην αλλοδαπή και προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία και μέχρι 20.000 ευρώ δαπανών.

Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον/στην διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Επίσης, για τον φορολογούμενο του οποίου είναι κατασχεμένοι ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού, οποτεδήποτε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του οικείου φορολογικού έτους, το όριο των δαπανών που πρέπει να καταβληθούν με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής εντός του φορολογικού έτους περιορίζεται σε 5.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που οι δαπάνες, που έχουν πραγματοποιηθεί εντός του εκάστοτε φορολογικού έτους και αφορούν σε καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης αυτών, δανειακές υποχρεώσεις προσωπικές ή επαγγελματικές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) και για ενοίκια, υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, τότε το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανωτέρω δαπάνες έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Στα ενοίκια περιλαμβάνεται το ποσό που καταβάλλεται για ενοίκιο κύριας ή/και δευτερεύουσας κατοικίας του φορολογούμενου, επαγγελματικής στέγης, καθώς και το ποσό που καταβάλλεται για ενοίκιο κατοικίας των εξαρτώμενων τέκνων του που φοιτούν σε άλλη πόλη.

Τα πρόστιμα

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας και της υπολειτουργίας της αγοράς λόγω των lockdown, εκατομμύρια νοικοκυριά δεν μπόρεσαν να καλύψουν το όριο για το 2020 και κινδυνεύουν με πρόστιμο, ύψους 22% επί της διαφοράς μεταξύ του ποσού των ηλεκτρονικών αγορών που όφειλαν να πραγματοποιήσουν και της αξίας εκείνων που πραγματοποίησαν.

Οι αλλαγές για το 2021

Ταυτόχρονα, από το 2021 αλλάζει ριζικά το σύστημα των e-αποδείξεων και καθιερώνονται ισχυρά κίνητρα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, αλλά και για τη λήψη αποδείξεων, από επαγγελματίες και κλάδους, τους οποίους η Εφορία έχει κατατάξει στους ύποπτους φοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο αυτό, το νέο σύστημα θα περιέχει ισχυρά κίνητρα, ώστε να καταστήσει δελεαστική τη λήψη αποδείξεων από αυτές τις κατηγορίες. Ειδικότερα, κάθε απόδειξη από δραστηριότητες με αυξημένη ροπή προς τη φοροδιαφυγή, θα αποτελεί και ένα… λαχείο,  με το οποίο ο αγοραστής θα θέτει υποψηφιότητα για κέρδη ύψους 100.000 ευρώ κάθε μήνα ή ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, μοτοσικλετών κ.λπ. όπως επίσης και μείωση του φόρου εισοδήματός του.

Συγκεκριμένα το πλαίσιο των μέτρων που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ για τις e-αποδείξεις του 2021, περιλαμβάνει τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

Κατάργηση των μηνιαίων κληρώσεων που δίνουν 1.000 ευρώ κάθε μήνα σε 1.000 τυχερούς των κληρώσεων της φορο-λοταρίας. Πλέον τα ποσά θα είναι πολλαπλάσια. Το συνολικό ποσό που διανέμεται σε μηνιαία βάση είναι 1 εκατ. ευρώ. Με το νέο σύστημα, κάθε μήνα θα εξάγονται 5 λαχνοί, οι οποίοι θα κερδίζουν από 100.000 ευρώ, έκαστος. Το υπόλοιπο ποσό των 500.000 ευρώ θα διανέμεται σε ποσά των 1.000 ευρώ, σε 500 τυχερούς της κλήρωσης. Εναλλακτικά υπάρχουν σκέψεις να είναι 10 οι τυχεροί, ποσών ύψους 100.000 ευρώ έκαστος. Όμως για τις κληρώσεις αυτές δεν μετράνε όλες οι αποδείξεις, αλλά μόνο εκείνες που λαμβάνονται από επαγγελματίες, οι οποίοι δεν κόβουν αποδείξεις και αποδεικνύεται από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ ότι δηλώνουν ύποπτα χαμηλά εισοδήματα. Δηλαδή, δεν θα μετρούν οι αποδείξεις πληρωμής των σούπερ μάρκετ, αλλά από ελεύθερους επαγγελματίες.

Έξτρα κληρώσεις ακινήτων που έχει κατασχέσει η εφορία, για χρέη προς το δημόσιο, αλλά και αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής και μοτοσικλετών που κατάσχονται στα τελωνεία, τα οποία δημοπρατούνται από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (πρώην ΟΔΔΥ).

Μείωση του ορίου των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών αγορών (σήμερα είναι 30% επί του πραγματικού εισοδήματος), αλλά θα μετρούν μόνο οι αποδείξεις από συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών.

Οι αποδείξεις από ορισμένους κλάδους ύποπτους φοροδιαφυγής θα μετρούν διπλά για το χτίσιμο του ορίου των αποδείξεων. Παράδειγμα, μια απόδειξη 100 ευρώ από σούπερ μάρκετ, (τα οποία κόβουν αποδείξεις) θα μετρά για 100 ευρώ. Μια απόδειξη 100 ευρώ από επαγγελματία ύποπτο φοροδιαφυγής, θα «μετράει» για 200 ευρώ.

Άμεση επιστροφή φόρου: Για τη λήψη αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες θα υπάρχει άμεση επιστροφή φόρου. Τα σενάρια προβλέπουν είτε θα πιστώνεται άμεσα στην κάρτα του πελάτη ένα ποσό επιβράβευσης, επί της συναλλαγής, είτε θα συγκεντρώνονται τα ποσά και θα του μειώνουν τον φόρο εισοδήματος στο εκκαθαριστικό της επόμενης χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πιτσιλής: Αυτές τις αλλαγές προωθεί η ΑΑΔΕ το 2021

ΑΑΔΕ - Ταμειακές μηχανές: Παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 η απόσυρση τους

Μπαράζ πληρωμών το επόμενο 20ήμερο (βίντεο)

Σταϊκούρας: Επιδότηση δόσεων και για επιχειρηματικά δάνεια 

 

Οικονομία

Γεωργιάδης: δεν μπορεί να μειωθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα λόγω πληθωρισμού

άδωνις γεωργιάδης

Στην ισχύ που αποκτά η Ελλάδα μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία και την επέκταση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Επιπλέον, ο υπουργός Ανάπτυξης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την ελάφρυνση των νοικοκυριών. «Επειδή η οικονομία μας πηγαίνει πάρα πολύ καλά, έχουμε το περιθώριο να είμαστε πάνω από τα προβλήματα. Τώρα με ποια μορφή θα δοθεί βοήθεια, πότε, για ποιους και πώς, θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός», υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σχετικά με την ελληνογαλλική συμφωνία, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι χθες εστάλη η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν στον Μητσοτάκη, στην οποία γράφει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πλήρως το δίκαιο της θάλασσας και τα δικαιώματα που η Ελλάδα έχει εξ’ αυτού.

«Ο χάρτης της Τουρκίας δεν αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν μπορεί να φαντασιώνεται ότι κάνει bullying σε Κύπρο και Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να φαντασιωθεί ότι κάνει bullying σε Γαλλία και ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δε θα αφήσουμε κανέναν να παγώσει»

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο υπουργός Ανάπτυξης, ερωτηθείς σχετικά με τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων, απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, «γιατί εμείς ήδη έχουμε ανακοινώσει μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ για να πάρει το κράτος πάνω του όλες τις αυξήσεις στο ρεύμα, να δώσει μια μεγάλη έκπτωση στο φυσικό αέριο, να αυξήσει το επίδομα θέρμανσης κλπ».

Υπογράμμισε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση μαζί με άλλες χώρες στη σύνοδο του MED9 αποφάσισαν και ζήτησαν από την Επιτροπή να λάβει μέτρα για την ενεργειακή κρίση και το πέτυχε.

«Δε θα αφήσουμε κανέναν να παγώσει ούτε να μείνει από ρεύμα. Ζούμε μια ενεργειακή κρίση και η κυβέρνηση δεν αφήνει μόνους τους Έλληνες», είπε.

Περιγράφοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε σε σειρά επενδύσεων που εγκαινιάστηκαν την εβδομάδα που πέρασε, αλλά και στην ανεργία, η οποία τον Αύγουστο ήταν στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές των καυσίμων, παραδέχτηκε μεν ότι έχουν αυξηθεί, ωστόσο επισήμανε ότι δεν πρέπει να συγκρίνονται με πέρυσι που η οικονομία ήταν κλειστή λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Αν συγκρίνουμε τις τιμές με το χαμηλότερο της οικονομίας, με την καραντίνα, το πετρέλαιο θέρμανσης είναι αυξημένο κατά 45%. Σε σχέση με άλλες χρονιές είναι 15%-20%», ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο ΕΦΚ λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

«Μπαίνουμε σε έναν πληθωριστικό κύκλο. Όταν έχεις πληθωρισμό, το να αυξάνεις την ρευστότητα με μείωση των φόρων, είναι σαν να ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά», υπογράμμισε.

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Η κυβέρνηση έλαβε προληπτικά μέτρα

Ο κ. Γεωργιάδης σχολιάζοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μπάλλος», δήλωσε ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αν έχεις μια τόσο ισχυρή νεροποντή, εικόνες σαν αυτές που κατεγράφησαν θα υπάρχουν.

«Άκουγα την κριτική γιατί έκλεισε ο Κηφισός μέχρι τις 8 ενώ είχε βγει ο ήλιος στις 7.30 το πρωί. Είναι τόσο φοβερό να χάσουμε μια ώρα κυκλοφορίας στον Κηφισό, αλλά να είμαστε βέβαιοι ότι δε θα χαθεί άνθρωπος;», ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι σωστά η κυβέρνηση έλαβε προληπτικά μέτρα, ενώ αναφέρθηκε και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για πλημμύρες, όταν έχει ξυπνήσει η Ελλάδα με τους νεκρούς στη Μάνδρα, ξεπερνάει κάθε όριο λογικής».

Τέλος, υπογράμμισε ότι από τον Ιανό και μετά, έχει δημιουργηθεί ένας μηχανισμό που προχωρά ταχύτητα στην πληρωμή των αποζημιώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Eurostat: 1 στους 5 Ευρωπαίους σε κίνδυνο φτώχειας το 2020 – Στο top3 η Ελλάδα

Επίδομα θέρμανσης: Πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων θα καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος του

 

ESPA BANNER