Κρήτη

Το σεξ σε φυλακή της Κρήτης... και οι αντιδράσεις

Φυλακές Αγιάς

Την ώρα που οι κρατούμενοι των Φυλακών Κρήτη 1, στην Αγιά Χανίων, αδημονούν να λειτουργήσουν τα δύο ειδικά δωμάτια για να μπορούν να συνευρίσκονται με τις συζύγους ή τις συντρόφους τους, η εφαρμογή του μέτρου «σκοντάφτει» στην έλλειψη υπουργικής απόφασης, ίσως λόγω των ενστάσεων που προβάλλουν η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων και η τοπική κοινωνία.

Η διεύθυνση του καταστήματος κράτησης θέλει να διαμορφώσει συνθήκες που να ευχαριστούν τους κρατουμένους. Μιλώντας στην «Espresso», ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης Γιάννης Κλαπάκης, ανέφερε ότι τα δύο δωμάτια ήταν στο αρχικό σχέδιο, με την παράδοση της φυλακής το 2012: «Ολα είναι έτοιμα εδώ και πέντε χρόνια, αλλά δεν υπάρχει κάποια υπουργική απόφαση για να γίνει η υλοποίηση του σχεδίου. Είναι ένα μέτρο που έχει εφαρμοστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και δίνει τη δυνατότητα να συνευρίσκονται οι κρατούμενοι με τη σύζυγο ή τη σύντροφό τους. Δεν ξέρω ποιες ακριβώς θα είναι οι προϋποθέσεις, αλλά είναι ένα αίτημα των κρατουμένων».

Αντιδράσεις

Σύμφωνα με τον διευθυντή, δεν υπάρχουν επίσημες αντιδράσεις: «Ωστόσο, είναι κάτι διαφορετικό, που πρέπει όλοι να το αποδεχτούμε, όχι μόνο η ομοσπονδία αλλά και εμείς οι υπάλληλοι και η κοινωνία. Χρειάζεται χρόνος γι' αυτό, καθώς ορισμένοι θεωρούν λίγο υπερβολικό να παρέχουμε τέτοια δυνατότητα στους φυλακισμένους. Εμείς, βέβαια, που ασκούμε σωφρονισμό, θεωρούμε ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνει».

Φυλακες Αγιας Διευθυντης

Φυλακες Αγιας Διευθυντης, by gpapadakis

Ο κ. Κλαπάκης μίλησε και για τις άλλες δράσεις που θεωρεί ότι είναι σημαντικές, όπως τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας: «Εχει ξεκινήσει ως μια μόνιμη δομή μέσα στη φυλακή και είναι η πρώτη χρονιά που λειτουργεί. Επίσης, έχουμε προχωρήσει και σε ένα βήμα παραπάνω, με τη λειτουργία παιδικού επισκεπτηρίου, που δίνει τη δυνατότητα σε κρατουμένους να βρεθούν με τα παιδιά και τη γυναίκα τους σε δύο δωμάτια εκτός των χώρων κράτησης όχι μέσα από μία τζαμαρία, αλλά ούτε με την επίβλεψη σωφρονιστικού υπαλλήλου (υπάρχει οπτική επίβλεψη). Το παιδικό επισκεπτήριο λειτουργεί εδώ και τέσσερις μήνες, στο πλαίσιο ενός πιο ανθρώπινου συστήματος επισκεπτηρίου, και υπάρχει θετική ανταπόκριση».

Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, αφού από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν εγκαινιάστηκε η φυλακή, δεν έχει γίνει καμία νέα πρόσληψη, παρά μόνο αποσπάσεις προσωπικού από άλλες. Στη Φυλακή των Χανίων εκτίουν την ποινή τους 300 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων επικίνδυνοι βαρυποινίτες. Ομως, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν ξεπερνούν τους 50 για τις τρεις πτέρυγες!
«Οταν οι υπάλληλοι που βρίσκονται στη Φυλακή Χανίων με απόσπαση επιστρέψουν στη θέση τους, θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα ασφάλειας» εκτιμά ο διευθυντής της Φυλακής Αγιάς.
Πηγή: espressonews.gr

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Η παράταξη Κουράκη απαντά στην αντιδήμαρχο για τις προκηρύξεις

Λότζια

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ της δημοτικής αρχής και της δημοτικής κίνησης "Ηράκλειο 3.7.5", με φόντο τις προκυρήξεις για εργασία στο Δήμο Ηρακλείου και τα όσα απάντησε νωρίτερα η αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη.

Η παράταξη σε νεότερη ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

"Στα όσα η δημοτική αρχή και η αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου έσπευσαν να απαντήσουν, στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, στο θέμα των παράνομων και καταχρηστικών προσλήψεων που πεισματικά προωθεί,  η κίνηση  «Ηράκλειο 3.7.5»  αναφέρει τα εξής:

Οι όροι των προκηρύξεων αυτών  είναι παράνομοι και  καταχρηστικοί. Αντίκεινται στο Σύνταγμα, στην Εργατική Νομοθεσία και στις διεθνείς εργατικές συμβάσεις που έχει υπογράψει κατά καιρούς η χώρα μας.

Τέτοιους όρους, όσο κι αν προσπαθεί να νομιμοποιήσει η δημοτική αρχή του Ηρακλείου, δεν πρόκειται να το πετύχει, γιατί απλά δεν υπάρχει σε κανένας νομικός, εργατικός, αυτοδιοικητικός, κοινωνικός ή ανθρωπιστικός κώδικας που να το δικαιολογεί".

Ανταπάντηση από τη Λότζια

Λίγο αργότερα, η δημοτική αρχή σε ανακοίνωση - απάντηση ανέφερε τα εξής:

"Σε απάντηση της - άλλα λόγια να αγαπιόμαστε – νέας ανακοίνωσης του «Ηράκλειο 3.7.5» και σχετικά με το κατά πόσον οι όροι των προκηρύξεων (στις οποίες έχουμε αναφερθεί ήδη) είναι παράνομοι και καταχρηστικοί, θα είχε ενδιαφέρον να ερωτηθούν και οι δεκάδες δήμαρχοι σε ολόκληρη την χώρα αλλά και στην Κρήτη που έκαναν χρήση παρόμοιων όρων στις δικές τους προκηρύξεις, τι γνώμη έχουν. Μεταξύ των οποίων άλλωστε συμπεριλαμβάνονται και έγκριτοι νομικοί. Η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου, ό,τι είχε να πει επί του θέματος, το είπε ήδη".  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Στη "μάχη" του εμβολιασμού και 8 Κέντρα Υγείας

Κρήτη: Πέθανε επιχειρηματίας λίγο πριν φτάσει στο νοσοκομείο

Κρήτη: Πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και άσκοπες μετακινήσεις