Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Περιφέρεια Κρήτης: Σύμπραξη με ερευνητικά ιδρύματα - Νέα εποχή στη φυτοπροστασία της ελιάς

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
 clock 18:18 | 13/07/2026
writer icon newsroom ekriti.gr
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Την έναρξη ενός σημαντικού ερευνητικού και αναπτυξιακού έργου για την προστασία του κρητικού ελαιολάδου σηματοδοτεί η Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα 13 Ιουλίου 2026, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Το έργο έχει τίτλο «Εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη και καινοτόμες δράσεις για τη φυτοπροστασία της ελιάς στην Περιφέρεια Κρήτης 2025−2028».

Η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και τριών κορυφαίων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων: του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΚΕ ΕΛΜΕΠΑ), του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ).

Στόχος του έργου είναι η παραγωγή ελαιολάδου με φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους και η ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, διασφαλίζοντας μακροχρόνια την ποιότητα και την ποσότητα του παραγόμενου κρητικού ελαιολάδου. Με το έργο επιδιώκεται η ααξιολόγηση περιβαλλοντικά φιλικών προσεγγίσεων αντιμετώπισης του δάκου της ελιάς σε παρεμβάσεις πεδίου, με βασικό στόχο τη μείωση του πληθυσμού του εντόμου. Επίσης, η ανάπτυξη και ενεργοποίηση ενός δικτύου παρακολούθησης, ταυτοποίησης και έγκαιρης προειδοποίησης σχετικά με τις προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες στην ελιά.

Στη σημερινή υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, μετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης Κωνσταντίνος Φωτάκης και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης Ευδοξία Ζερβού. Από την πλευρά των επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων παρέστησαν ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ Γιάννης Βόντας, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Γιώργος Ψαρράς, ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας και Καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας και Φαρμακολογίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ Μανόλης Ροδιτάκης, καθώς και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ΕΛΚΕ ΕΛΜΕΠΑ, καθηγητής Αθανάσιος Μαλάμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis