Κρήτη

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χερσονήσου για την ΕΤΑΔ που ζητά πίσω την έκταση του εκθεσιακού κέντρου

Εκθεσιακό κέντρο Κρήτης

Αντισυμβατική ενέργεια, πραξικοπηματικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζει η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Χερσονήσου, την απόφαση  της ΕΤΑΔ Α.Ε για ανάκληση των παραχωρήσεων που αφορούν στα ακίνητα που στεγάζουν το Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης και το Δημοτικό Σχολείο Γουρνών και μάλιστα εντός 20 ημερών.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

"Μετά την πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για υποβολή προσφορών με σκοπό την πώληση μέρους της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών, η ΕΤΑΔ Α.Ε. η οποία διαχειρίζεται το υπόλοιπο της έκτασης, προχωράει στην υλοποίηση σχεδίου παρόμοιας πολιτικής, που σκοπό έχει μόνο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Εδώ και είκοσι χρόνια είχαν παραχωρηθεί προς χρήση σε φορείς, ακίνητα εντός του χώρου της Πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών, για την καλύτερη αξιοποίησή τους, με γνώμονα το όφελος της τοπικής κοινωνίας. Η συμπόρευση Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Επιχειρηματιών, οδήγησε σε ουσιαστική αξιοποίηση της παραχωρημένης έκτασης μέχρι το 2025, με τη δημιουργία του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου.

Ωστόσο, προ ολίγων ημερών, με το υπ’ αριθμ. πρωτ 4613/12-04-21 έγγραφό της, εντελώς αιφνιδίως, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, (ΕΤΑΔ Α.Ε.), κοινοποιεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, την απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου, για ανάκληση των παραχωρήσεων που αφορούν στα ακίνητα που στεγάζουν το Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης και το Δημοτικό Σχολείο Γουρνών και μάλιστα εντός 20 ημερών.

Πρόκειται για μία αντισυμβατική ενέργεια, πραξικοπηματικού χαρακτήρα που εγείρει δικαίως ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της, σε μία περίοδο που υπενθυμίζουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πώληση του μεγαλύτερου μέρους της πρώην στρατιωτικής Βάσης.

Αντισυμβατικές συμπεριφορές που ζημιώνουν το κοινωνικό όφελος χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση δεν πρέπει και δεν θα γίνουν αποδεκτές από τους πολίτες του Ηρακλείου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Και τις Κυριακές δωρεάν rapid test στην Πλατεία Ελευθερίας

Κρήτη: Σοκάρουν οι λεπτομέρειες για το φρικτό τροχαίο δυστύχημα

Υπόθεση Βαλυράκη: "Τρομερή προσπάθεια κουκουλώματος" λέει ο δικηγόρος της οικογένειας

 

 

 

Κρήτη

Κρήτη: Το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων!

Εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων - Δήμος Αρχανών Αστερουσίων

Η πρώτη Μονάδα Διαχείρισης Βιοαποβλήτων θα λειτουργήσει στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο δήμο Αρχανών – Αστερουσίων, με στόχο τη διαλογή κι επεξεργασία των καθαρά οργανικών αποβλήτων, δίνοντας έτσι λύση, μια για πάντα, στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει χρόνια τώρα το νησί μας.

Μάλιστα, μακροπρόθεσμα, θα δώσει τη δυνατότητα στο δήμο Αρχανών - Αστερουσίων να έχει ακόμη κι έσοδα από την παραγωγή κομπόστ!

Όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Αρχανών – Μανώλης Κοκοσάλης μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη, το εργοστάσιο αυτό εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο έως τον Σεπτέμβριο, με απώτερο στόχο να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων.

Εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων - Δήμος Αρχανών Αστερουσίων
Εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων - Δήμος Αρχανών Αστερουσίων

Εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων - Δήμος Αρχανών Αστερουσίων, by eva

Εξήγησε ότι ουσιαστικά θα παίρνει το “καθαρό” οργανικό απόβλητο το οποίο σε λίγο καιρό θα τοποθετείται αποκλειστικά σε καφέ κάδους, και θα μεταφέρεται στο εργοστάσιο αυτό όπου θα γίνεται, κατόπιν σχετικής επεξεργασίας, κομπόστ.

Θα εξυπηρετεί τους δήμους Αρχανών – Αστερουσίων, Φαιστού, Γόρτυνας και Μαλεβιζίου ίσως σε πρώτη φάση εν μέρει να καλύπτει και κάποιες ανάγκες του δήμου Ηρακλείου.

Το αρχικό κόστος του έργου, σύμφωνα με τον κ. Κοκοσάλη, έφτανε τα 6 εκ. ευρώ ενώ τώρα έπεσε στα 4 εκατομμύρια χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι καφέ κάδοι αλλά και το υπόλοιπο υλικό.

Εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων - Δήμος Αρχανών Αστερουσίων
Εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων - Δήμος Αρχανών Αστερουσίων

Εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων - Δήμος Αρχανών Αστερουσίων, by eva

Με τη μέθοδο της “αερόβιας συγχώνευσης” θα πραγματοποιείται η επεξεργασία αποκλειστικά των οργανικών αποβλήτων ενώ μακροπρόθεσμα ο δήμος θα μπορέσει να πουλά κομποστ εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξεκίνησαν οι εργασίες επέκτασης του ΧΥΤΑ Χερσονήσου

Ηράκλειο: Με ρομπότ θα ... διαχωρίζουμε τα σκουπίδια