Κρήτη

Κρήτη: "Θύελλα" από τελεσίγραφο της ΕΤΑΔ - Ζητά πίσω την έκταση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου

Το ΔΕΚ Κρήτης

"Φωτιές" έχει ανάψει στην Κρήτη έγγραφο με το οποίο ζητείται άρον άρον η παράδοση παραχωρημένης έκτασης 51 στρεμμάτων στην πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών, εντός 20 ημερών, στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Η έκταση αυτή, είχε παραχωρηθεί το 1997 με απόφαση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου στην εταιρεία ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ που είχε συσταθεί από την αυτοδιοίκηση και τοπικούς φορείς όπως το Επιμελητήριο Ηρακλείου προκειμένου να αξιοποιηθεί.

Επί της έκτασης μάλιστα αυτής, κατασκευάστηκε και λειτουργεί το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, το μοναδικό στην Κρήτη, που αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την οικονομία του νησιού.

Έγιναν μεγάλες επενδύσεις στην έκταση

Το κτίριο, που κόστισε περίπου 1,5 δις δραχμές την εποχή εκείνη και χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Κρήτης και το επιμελητήριο Ηρακλείου, περιλαμβανόταν στους όρους παραχώρησης για την αξιοποίηση της περιοχής, καθώς συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία του νησιού.

Επίσης, το 2004 είχαν παραχωρηθεί επιπλέον 4,5 στρέμματα για τη στέγαση του Δημαρχείου Χερσονήσου σχολείων και της Αναπτυξιακής εταιρίας Γουρνών, ενώ η Ειρήνη ΑΕ μισθώνει και εκμεταλλεύεται επιπλέον έκταση που γειτνιάζει με τα παραχωρηθέντα 51 στρέμματα.

Όλες λοιπόν αυτές οι δραστηριότητες που λειτουργούν από το 1997, με τις συμβάσεις παραχώρησης που βρίσκονται σε αυτή την έκταση να λήγουν το 2004 και να ανανεώνονται μέχρι το 2025, κινδυνεύουν με έξωση προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εμπλεκομένων φορέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Οργισμένη αντίδραση του Σταύρου Αρναουτάκη

Το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει ανέδειξε το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη να δηλώνει με αγανάκτιση ότι το τελεσίγραφο που εστάλη από την ΕΤΑΔ είναι απαράδεκτο και προσβλητικό απέναντι στους φορείς και σε όλη την Κρήτη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

"Πρόκειται, δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη, για ένα κατάπτυστο κείμενο που δεν λαμβάνει υπόψη το τι έχει δημιουργηθεί στην περιοχή όλα αυτά τα χρόνια".

"Η δεκαετής οικονομική κρίση στάθηκε εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη και άλλων δραστηριοτήτων, ωστόσο μπορούμε να αξιοποιήσουμε κι άλλο αυτή την έκταση"επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.

"Δεν θα το αφήσουμε έτσι αυτό το θέμα και θα έχω επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες για να μάθουμε ποιος είναι ο στόχος", ανέφερε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Μάλιστα, την ερχόμενη Τρίτη, θα γίνει διαδικτυακή σύσκεψη με τους μετόχους της εταιρίας ΕΙΡΗΝΗ που διαχειρίζεται το χώρο δηλ, τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη, πρόεδρο της ΕΙΡΗΝΗ Α.Ε, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννη Κουράκη, το Δήμαρχο Χερσονήσου κ. Γιάννη Σέγκο και τον πρόεδρο του ΕΒΕΗ κ.Μανόλη Αλιφιεράκη.

Γιάννης Σέγκος: Να ανασταλεί η διαδικασία

Ανάλογη αντίδραση και από τον Δήμαρχο Χερσονήσου κ. Γιάννη Σέγκο ο οποίος και εκείνος αντέδρασε έντονα τονίζοντας στο Ράδιο Κρήτη ότι, είναι "μια μη αποδεκτή ενέργεια και ελπίζουμε ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλεται και δεν θα εκποιήσει όλα τα ακίνητα που βρίσκονται μέσα στην έκταση της πρώην Αμερικανικής Βάσης".

"Πρέπεινα γίνουν κινήσεις για να ανασταλεί η διαδικασία", κατέληξε ο Δήμαρχος.

Δημήτρης Σαρρής: Πλήγμα για την Κρητική οικονομία

Για πλήγμα στην Κρητική οικονομία έκανε λόγο μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και ο πρόεδρος του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Γουρνών και πρώην Νομάρχης Ηρακλείου κ.Δημήτρης Σαρρής, τονίζοντας ότι δεν έχουν παραβιαστεί σε καμία περίπτωση οι όροι της σύμβαση παραχώρησης ενώ αντίθετα ζητείται η έκταση νωρίτερα από το 2025 που τελειώνει η σύμβαση.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Χειροδικίες, μηνύσεις και καταλήψεις για τα self test

Κρήτη - κορωνοϊός: Αύξηση στις νοσηλείες και στους διασωληνωμένους

 

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Φωτιά - Ηράκλειο: Συνεχίζεται η μάχη της κατάσβεσης κοντά στο Πεδίο Βολής Γουβών (βίντεο)

φωτια γουβες πεδιο βολων

Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 13.00 το μεσημέρι  κοντά στο Πεδίο Βολής στην περιοχή των Γουβών, σε χορτολιβαδική έκταση.

 

 Μεγάλη φωτιά κοντά στο Πεδίο Βολής Γουβών
Μεγάλη φωτιά κοντά στο Πεδίο Βολής Γουβών

Οι άνδρες την Π.Υ. επιχειρούν αδιάκοπα, προκειμένου να αναχαιτίσουν το πύρινο μέτωπο.

 

Μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικίες
Μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικίες

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο σημείο έχει μεταβεί και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Κρήτης, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκε κι ένα ακόμα ελικόπτερο το οποίο ήρθε από τα Χανιά. 

 

 

Στο σημείο επιχείρησαν συνολικά, 70 πυροσβέστες με  4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα και 1 Ε/Π, ενώ υπάρχει συνδρομή και 3 υδροφόρες ΟΤΑ.

Εως αργά το απόγευμα οι δυνάμεις πυρόσβεσης ελαττώθηκαν, αλλά τουλάχιστον 14 πυροσβέστες συνέχισαν να βρίσκονται στο σημείο

 

 

 

Ειδήσεις σημερα

Κρήτη: Τουρίστες χρειάστηκαν βοήθεια σε φαράγγια

Τραγική κατάληξη στην εξαφάνιση Δογιάκη: Βρέθηκε νεκρός ο κρητικός επιχειρηματίας

Σε ποιούς δήμους ξεκινούν οι δολωματικοί ψεκασμοί για τον δάκο της ελιάς