Κρήτη

Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: Να μην καταστραφούν οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί

ελαιοπαραγωγος

"Να μην καταστραφούν, για άλλη μια χρονιά, οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης και επισημαίνει πως "με ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφέρειας είναι  προβληματική, για άλλη μια χρονιά, η εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας και η πορεία υλοποίησής της, με ενδεχόμενο να αφήσει και πάλι απροστάτευτους τους μικρούς και μεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

Μπήκαμε Ιούνη και ακόμα υπάρχουν εμπλοκές στις δημοπρασίες και εκκρεμότητες σε εργολάβους,  η χρηματοδότηση είναι ανεπαρκής, ενώ υπάρχουν προβλήματα με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Δεν ολοκληρώθηκε η πρόσληψη τομεαρχών, που και λιγότεροι προβλέπονται από αυτούς που χρειάζονται και μειωμένα οδοιπορικά θα πάρουν για μετακινήσεις σε επιτόπιους ελέγχους. Η περιφέρεια είναι που συμφώνησε να μειωθούν οι τομεάρχες στους μισούς !

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου τώρα κάνει «έκκληση» να καταγραφούν οι ελάχιστοι γεωπόνοι  που έχουν απομείνει σε περιφέρεια και δήμους και να επιστρατευτούν για να μπαλώσουν τα κενά στο πρόγραμμα της δακοκτονίας –πέρα και έξω από όλες τις αρμοδιότητες που έχουν – αντί να διεκδικήσει από την κυβέρνηση  προσλήψεις για το προσωπικό που λείπει από το πρόγραμμα.

Με μπαλώματα δε γίνεται αποτελεσματική δακοκτονία!  Η πολιτική κυβέρνησης και περιφέρειας, για άλλη μια χρονιά, σπρώχνει τους μικρούς και μεσαίους ελαιοπαραγωγούς στην καταστροφή, τους αφήνει χωρίς καμιά προστασία.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»  επιμένουμε στην ανάγκη που πια είναι επιτακτική:

  • Καμιά καθυστέρηση στις διαδικασίες για τη δακοκτονία στη φετινή παραγωγή. Να εξασφαλισθούν όλα τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Καμία απόσπαση υπαλλήλων των –ήδη υποστελεχωμένων– υπηρεσιών των Δήμων για να μπαλωθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης!
  • Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του, με άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά - μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας, με  τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση της εισφοράς του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
  • Ούτε σκέψη για παραπέρα ιδιωτικοποίηση στο πρόγραμμα δακοκτονίας, που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.
  • Κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγής και ταυτόχρονα φτηνό προϊόν για τις λαϊκές ανάγκες.
  • Να καταβληθούν άμεσα στο 100% οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για το 2019, στο σύνολο των παραγωγών, για την κατεστραμμένη ελαιοπαραγωγή. Απαλλαγή των πληγέντων ελαιοπαραγωγών από τα διάφορα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη κ.λπ.). Υπαγωγή στον ΕΛΓΑ των καταστροφών στην καρπόδεση, λόγω του πρώιμου καύσωνα  τον Μάη".

Κρήτη

Ηράκλειο

Στη βουλή οι καταγγελίες των Πυροσβεστών του Αεροδρομίου Ηρακλείου

πυροσβεστική

Τις σοβαρές καταγγελίες των Πυροσβεστών του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου, σχετικά με την συμμετοχή τους, εκτός από τα καθήκοντα πυρόσβεσης και σε καθήκοντα υγειονομικών κλιμακίων ελέγχου για τον covid-19, θέτουν υπόψιν των αρμόδιων Υπουργών, οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης.

Συγκεκριμένα, με κοινοβουλευτική αναφορά προς τους Υπουργούς, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Τουρισμού, οι τρεις βουλευτές ζητούν απαντήσεις σχετικά με τις καταγγελίες των εργαζομένων – πυροσβεστών, καθώς παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις τους σε πυρόσβεση και διάσωση, η πολιτική ηγεσία τους υποχρεώνει να αναλάβουν και τον ρόλο του «νοσηλευτή», εκτελώντας και υγειονομικά καθήκοντα. Επιπλέον, η απαίτηση της πολιτικής ηγεσίας, επιβάλλει στους πυροσβέστες να επιτελούν τα «νέα» καθήκοντά τους, χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, εκθέτοντας τους ίδιους τους πυροσβέστες αλλά και το κοντινό οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον σε κίνδυνο, λόγω του υιού covid-19.

Ωστόσο, οι καταγγελίες των Πυροσβεστών, καθιστούν την κατάσταση ακόμα πιο επικίνδυνη, αν αναλογιστεί κανείς, ότι τα παραπάνω συμβαίνουν υπό την εκβιαστική πίεση της Διοίκησης που τους υποχρεώνει να αποδεχτούν ότι έχουν λάβει κατάλληλη εκπαίδευση, εξοπλισμό, κ.λ.π., όπως αναφέρουν σε άλλο σημείο της επιστολής τους.