Κυριακή 8 ΔΕΚ 2019 01:04
 • Ηρακλειο
  15°C
 • Χανια
  15°C
 • Ρεθυμνο
  15°C
 • Λασιθι
  16°C
Ekriti.gr Logo

Κρήτη: Πρωτοφανείς οι καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή (φωτογραφίες)

Κρήτη: Πρωτοφανείς οι καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή (φωτογραφίες)

ΛΑΔΙ_6.jpg

Κραυγή απόγνωσης βγάζουν πλέον οι ελαιοπαραγωγοί ολόκληρης της Κρήτης που βιώνουν μια πρωτοφανή καταστροφή.

 
Οι καταστάσεις επιδεινώνονται καθημερινά, ενώ δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που φθάνοντας στα ελαιόδεντρα τους φεύγουν, αφού δεν υπάρχει καν παραγωγή. 

ΛΑΔΙ.jpg, by zorakisg

Διαπιστώνοντας το μέγεθος των προβλημάτων ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμπελοκαλλιεργητών και Ελαιοκαλλιεργητών Πρίαμος Ιερωνυμάκης, έκανε λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις μιλώντας στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη στο Ράδιο Κρήτη, ενώ τόνισε πως επιχειρεί να συνομιλήσει με τον ίδιο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για να έρθει στην Κρήτη και να λάβει κατάλληλα μέτρα. 

ΛΑΔΙ_5.jpg, by zorakisg

Τα προβλήματα φαίνεται ότι έχουν εκκινήσει από την επέλαση του δάκου και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες για τα δεδομένα του φθινοπώρου που συνέβαλαν στην εξάπλωση του και διατήρηση των πληθυσμών. Την ίδια στιγμή ωστόσο, πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί τόσο από τον πυρηνοτρίτη, όσο όμως και από τον μύκητα γλοιοσπόριο. 

ΛΑΔΙ_4.jpg, by zorakisg

Το θέμα παράλληλα έρχεται και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, μετά από παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβούλου Νίκου Σκουλά. 

ΛΑΔΙ_2.jpg, by zorakisg

Ο Σύμβουλος σε υπόμνημα του υποστηρίζει ότι ήδη σε αυτή την πρώιμη φάση, ο περισσότερος καρπός ελιάς έχει πέσει από τα δέντρα πριν την συγκομιδή, και το ελαιόλαδο που παράγει ο εναπομείνας καρπός έχει αξία και χρήση μόνο βιομηχανική  με ότι αυτό συνεπάγεται για την τιμή του τις επόμενες εβδομάδες. 

ΛΑΔΙ_3.jpg, by zorakisg

 

ΛΑΔΙ.jpg, by zorakisg

 Στο Υπόμνημα τονίζεται παράλληλα ότι οι παραγωγοί που δεν έχουν ακόμα συλλέξει τον ελαιόκαρπο προσπαθούν να περιορίσουν την ζημιά προβαίνοντας σε ψεκασμούς κατά του δάκου που φέρεται ως πρωταίτιο, αν και οι διαπιστωμένοι ιδιωτικοί έλεγχοι, συμπεραίνουν βάσιμα ότι η έκταση της καινοφανούς καταστροφής προκαλείται από συνδυασμό δάκου και του μύκητα γλοιοσπόριο. 

 

Διαβάστε επίσης. . .

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στο Ηράκλειο την Τρίτη 10...
Η γη "τρέμει" στην Κρήτη και εύλογη είναι η ανησυχία των κατοίκων. Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις καταγράφονται το...
Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019 ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει κυκλική πεζοπορία στην περιοχή...