Κρήτη

Κορωνοϊός: Μεταφέρουν ασθενείς από το Ηράκλειο σε άλλο νοσοκομείο

ασθενείς - νοσοκομεία

Σοβαρό πρόβλημα στην πληρότητα αναφορικά με τις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό, εμφανίζουν τα δύο μεγάλα νοσοκομεία του Ηρακλείου αλλά και των Χανίων, καθώς τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών, οδηγούν αναπόφευκτα σε αύξηση των νοσηλειών.

Αυτό έχει ως συνέπεια, ασθενείς από το Ηράκλειο να μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία με λιγότερο φόρτο στις κλινικές covid, προκειμένου να αποσυμφοριστεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti, την Τετάρτη, τέσσερις ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονταν στο ΠΑΓΝΗ, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Νεάπολης ενώ σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να μεταφερθούν ακόμα δύο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ασθενείς αυτοί είναι τρόφιμοι της δομής υγείας στην οποία καταγράφηκαν αυξημένα κρούσματα.

Σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη ασθενείς από Κρήτη - Νέα κρεβάτια ΜΕΘ στα νοσοκομεία του νησιού

Την ίδια ώρα και όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, εφόσον χρειαστεί, έχει γίνει συνεννόηση να μεταφερθούν ασθενείς από την Κρήτη σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και ήδη έχουν γίνει οι σχετικές συννενοήσεις με τις διοικήσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων στις περιοχές αυτές.

Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη
Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την διοικήτρια λειτουργούν 33 κρεβάτια σε μονάδες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Κρήτης από τα οποία 25 φιλοξενούν ασθενείς ενώ υπάρχει η δυνατότητα τις επόμενες ημέρες να αναπτυχθούν άλλα 11 εάν επιδεινωθεί η κατάσταση στο νησί.

"Η 7η ΥΠΕ, ανέφερε, έχει περάσει σε αναπροσαρμογή του σχεδιασμού και εάν χρειαστεί θα αυξήσει τις κλινικές covid στα νοσοκομεία ΠΑΓΝΗ, Βενιζέλειο και Χανίων και 3 κλίνες στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.

Τα ποσοστά των εμβολιασμών στους νομούς της Κρήτης

Όπως είπε η κ. Μπορμπουδάκη, μέχρι στιγμής στην Κρήτη, έχει εμβολιαστεί πλήρως το 52% του γενικού πληθυσμού. Όσον αφορά τους νομούς, Ηράκλειο 48%, Χανίων 55%, Ρεθύμνου 47%, Λασιθίου 60%. Οι κινητές  μονάδες εμβολιασμού έχουν εμβολιάσει μέχρι τώρα 6.044 πολίτες.

Οι νοσηλείες σήμερα στα νοσοκομεία του νησιού

Σήμερα, Πέμπτη 12 Αυγούστου, στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονται συνολικά 183 ασθενείς με κορωνοϊό εκ των οποίων οι 25 στις ΜΕΘ. ΑΠό τους 25 στις Εντατικές, οι 18 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Για μία ακόμα ημέρα, το νοσοκομείο με τους περισσότερους ασθενείς παραμένει το ΠΑΓΝΗ όπου νοσηλεύονται συνολικά 59 άτομα εκ των οποίων οι 47 στις κλινικές κόβιντ και οι υπόλοιποι 12 στις ΜΕΘ. Από τους 12, οι 10 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ )
Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ )

Σύμφωνα με την Λένα Μπορμπουδάκη, "πάνω από το 90% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Οι εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ δεν διασωληνώνονται. Είναι κι αυτό μία απόδειξη πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός, έναντι της θανατηφόρου νόσου".

Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο νοσηλεύονται 40 ασθενείς εκ  των οποίων οι 6 σε ΜΕΘ και από αυτούς οι 2 είναι διασωληνωμένοι.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονται 56 ασθενείς εκ των οποίων οι 5 στη ΜΕΘ, όλοι διασωληνωμένοι.

Στο Ρέθυμνο, ο αριθμός των ασθενών φτάνει τους 17. Από αυτούς οι 2 νοσηλεύονται στη ΜΕΘ εκ των οποίων ο ένας διασωληνωμένος. 

Οι ασθενείς στα νοσοκομεία με κορωνοϊό αυξάνονται ανησυχητικά
Οι ασθενείς στα νοσοκομεία με κορωνοϊό αυξάνονται ανησυχητικά

Στον Άγιο Νικόλαο η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη καθώς νοσηλεύονται δύο ασθενείς στις κλινικές κόβιντ ενώ στη Σητεία νοσηλεύονται 3 ασθενείς στις κλινικές κόβιντ.

Τέλος, στην Ιεράπετρα νοσηλεύονται δύο ασθενείς στις κλινικές κόβιντ και τέλος στην Νεάπολη, νοσηλεύεται πέντε ασθενείς στην κλινική κόβιντ. 

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη στην Κρήτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 468 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 240 στην ΠΕ Ηρακλείου και οι 138 στα Χανιά.

 

Γιώργος Ι. Παπαδάκης - Λευτέρης Βαρδάκης

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Χειροπέδες σε ιδιοκτήτη καφενείου και 300άρια για άσκοπη μετακίνηση

Ηράκλειο: Τον έπεισαν να επενδύσει και έχασε πάνω από 9.000 ευρώ

Κρήτη: Οι κληρικοί απαντούν στις κατηγορίες για τη διασπορά του κορωνοϊού

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Σωκράτης Βαρδάκης: "Απελπιστική η κατάσταση με τα χιλιάδες εκκρεμή χειρουργεία"

χειρουργεία

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν, ευρισκόμενοι μάλιστα για μήνες σε λίστες αναμονής που μακραίνουν διαρκώς σε πανελλαδικό επίπεδο, προχώρησαν 48 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τον Υπουργό Υγείας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση η υποστελέχωση των νοσοκομείων, με τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους να παίρνουν πλέον τρομακτικές διαστάσεις, οι μειώσεις χειρουργικών κρεβατιών, αλλά και οι συγχωνεύσεις κλινικών λόγω πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μείωση των τακτικών χειρουργείων έως 80% ανάλογα με τις συνθήκες, σύμφωνα με το νέο έγγραφο που απέστειλε η αναπλ. Υπουργός Υγείας στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία επιτείνεται και με τις αναστολές του υγειονομικού προσωπικού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα, αλλά και καταγγελίες ασθενών, μόνο στα Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) εκκρεμούν 5.000 χειρουργεία, ενώ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, 2.700 χειρουργεία, με τον συνολικό αριθμό σε επίπεδο Κρήτης να υπερβαίνει τις 10.000.

Παρότι από τις 15/11/21 τα χειρουργεία του ΠΑ.Γ.Ν.Η επανήλθαν στην κανονική λειτουργία τους, οι ασθενείς που αναμένουν είναι χιλιάδες, ενώ η Διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, επισημαίνει ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι οριακή, καθώς σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον κλίνες COVID ή αν αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών στις Μ.Ε.Θ. COVID, θα πρέπει να περιοριστούν άλλες δραστηριότητες στο νοσοκομείο, με προφανείς κινδύνους για τη λειτουργία του.

Στο Βενιζέλειο από την άλλη πλευρά, λειτουργούν 3 από τις 5 χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούσαν προ πανδημίας, σύμφωνα με τον Τομεάρχη του Χειρουργικού Τομέα και Διευθυντή της ΩΡΛ Κλινικής του νοσοκομείου, με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων να εξακολουθούν να αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα, ασθενείς, που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν.

Από την άλλη, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για  τους ασθενείς εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών. Η κυβέρνηση έχει αφήσει τους ασθενείς αυτούς στην τύχη τους, να βλέπουν την υγεία τους να επιδεινώνεται, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Οι Βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει που οφείλεται το γεγονός της πολύμηνης καθυστέρησης σημαντικών χειρουργείων και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία.

Τέλος ζητούν να απαντήσει αν θα προχωρήσετε στην άμεση δρομολόγηση των μόνιμων προσλήψεων που έχετε εξαγγείλει και να σταματήσετε την «αποψίλωση» άλλων τμημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Αποδυνάμωση της ΜΕΘ του Βενιζελείου καταγγέλλουν οι γιατροί - Ποια είναι η αιτία

Σχολική βία: Μαθητές ξυλοκόπησαν 16χρονο δυο φορές μέσα στο σχολείο του

 

 

 

 

ESPA BANNER