Κρήτη

Ηγουμενίδης: Επικίνδυνη η είσοδος ιδιωτών-επενδυτών με 35% στους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Ηγουμενιδης

Τι αναφέρει ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης:

«Η Κυβέρνηση δεν δείχνει καθόλου διατεθειμένη να πάρει πίσω τη ρύθμιση που έχει φέρει στη Βουλή και με την οποία ανοίγει επικίνδυνα τον δρόμο σε ιδιώτες-επενδυτές μέσα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Στο σχέδιο νόμου που ήδη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής «ιδιωτών-επενδυτών» στους αγροτικούς συνεταιρισμούς κατά 35% και μάλιστα με δικαίωμα ψήφου. Διάταξη που στρέφεται ευθέως ενάντια στην φυσιογνωμία και στον χαρακτήρα των βασικών αρχών των συνεταιρισμών.

Με αυτή τη διάταξη επί της ουσίας δίνει βορά στα επιχειρηματικά σχήματα  και χωρίς όρους τους συνεταιρισμούς - μαζί με την περιουσία και την ονομασία που έχει κτιστεί με τεράστιο κόπο όλα αυτά τα χρόνια από αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Για να αντιληφθεί κανείς τη διάσταση μιας τόσο επικίνδυνης διάταξης, αρκεί να σημειωθεί ότι για να παρθεί μία απόφαση, κατά πλειοψηφία, σε μία γενική συνέλευση (με απαρτία 50%) με το 35% ελέγχεται η γενική συνέλευση του συνεταιρισμού.

Έτσι εξηγείται και η περίφημη φράση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη σχετική συνεδρίαση της Βουλής περί «μεταφοράς των ιδεών της ελευθερίας στον συνεταιριστικό χώρο». Καθόλου τυχαία, κατά την ακρόαση φορέων στη χθεσινή Επιτροπή της Βουλής, και ότι μια σειρά από φορείς εναντιώθηκαν σε αυτή τη διάταξη με ανησυχία για το μέλλον τους.

Έχουμε καθήκον και να αναδείξουμε τον άκρως επικίνδυνο και αντι – συνεταιριστικό χαρακτήρα αυτής της ρύθμισης, αλλά και να εναντιωθούμε με όλες μας τις δυνάμεις σε μια τέτοια πορεία».

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Πλήρωσαν με πρόστιμα τις άσκοπες μετακινήσεις

κορωνοϊός έλεγχοι ηράκλειο

Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σήμερα από 06:00 έως 15:00 ώρα, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια (323) παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:

(88) στην Αττική,

(53) στην Κρήτη,

(44) στα Ιόνια Νησιά,

(26) στο Νότιο Αιγαίο,

(21) στην Ήπειρο,

(18) στη Θεσσαλονίκη, 

(18) στην Κεντρική Μακεδονία,

(18) στη Δυτική Ελλάδα,

(12) στην Πελοπόννησο,

  (9) στη Θεσσαλία,

  (9) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  (4) στη Δυτική Μακεδονία,

  (2) στο Βόρειο Αιγαίο και

  (1) στη Στερεά Ελλάδα.

Από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, ημερομηνία έναρξης του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (19.454) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.